Dit zijn de fijnste self-care tips voor een goede nachtrust
Wist jij dat we maar liefst een derde van ons levend slapend doorbrengen? Tegelijkertijd wordt het belang van goed slapen nogal eens onderschat. Wat veel mensen niet weten is dat ons lichaam deze periode van rust gebruikt om te herstellen. Tijdens de REM-slaap verwerken we de indrukken en gebeurtenissen van de dag. De zogeheten herstelslaap zorgt op haar beurt letterlijk voor herstel van ons lichaam. De beste versie van jezelf begint dan ook met een goede nachtrust. Hoog tijd voor wat self-care tips dus!
Moeite met inslapen? 5x voeding voor een goede nachtrust
Zorg voor een optimale slaapomgeving
Laad jij je telefoon vaker op dan jezelf? Dat is de vraag die designer Kiki van Eijk zichzelf stelde. Jezelf aan het eind van de dag terug kunnen trekken in een omgeving die ontspannen en slapen stimuleert is ontzettend belangrijk. Naast een opgeruimde slaapkamer en een heerlijk bed (liefst van natuurlijke materialen) is het ook handig om voor het slapen gaan niet meer op het wereldwijde web te surfen of tv te kijken.
- Wanneer het begint te schemeren maakt ons lichaam melatonine aan. Maak het dus zo donker mogelijk. Niet alleen in je slaapkamer, maar ook al voordat je gaat slapen. Luisteren naar een muziekje in het schemerlicht heeft een ander effect op de aanmaak van dit slaaphormoon dan op het puntje van de bank naar een spannende actiethriller kijken.
- Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer, ramen op dus. En hoe comfortabel die pyjama ook is, naakt slapen is echt gezonder. Wanneer we gaan slapen gaat onze lichaamstemperatuur naar beneden. Dik ingepakt in bed liggen zorgt ervoor dat we onze lichaamswarmte minder goed kwijt kunnen. Gevolg? Je lichaamstemperatuur kan niet of moeilijker dalen. Je hersenen zullen een prikkel geven om wakker te worden. Hierdoor heb je uiteindelijk een minder diepe en minder herstellende nachtrust.
- Tijdens onze slaap zijn er momenten dat onze hersenen heel actief zijn,de zogenaamde ‘sleep spindles’. Op dit soort momenten worden geluid en andere zintuiglijke informatie niet geregistreerd in de hersenen. Naarmate we ouder worden, produceren we minder van deze ‘spindles’, en zijn we dus gevoeliger voor geluiden in onze slaapomgeving. Experimenteer met oordopjes om tot rust te komen en een goede nachtrust te bereiken.
Bye bye FOMO
Wil je echt goed slapen en dromen, stop dan vlak voor je gaat slapen met het wegwerken van die laatste mails, het kijken naar een spannende film op Netflix of het lezen van een spannend boek. En die smartphone? Zet maar uit! Je hersenen worden namelijk gestimuleerd door alle informatie die ze krijgen en moeten verwerken. Daarnaast kunnen zowel positieve als negatieve emoties die je via social media binnenkrijgt, je nachtrust ernstig verstoren. Ook het licht dat apparaten zoals een tablet uitstralen, heeft een negatief effect omdat het het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Die stofje zorgt er juist voor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt.
Slaap zacht!
Heb jij nog een self care tip die in dit rijtje thuishoort? Let me know!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest
0 reacties