Last van een slechte adem? Misschien is het je spijsvertering!

Last van een slechte adem? Misschien is het je spijsvertering!

Yvonne Kort

2 februari 2017


Last van een slechte adem? Misschien is het je spijsvertering!

Heb jij wel eens een slechte adem? Dat zou namelijk zo maar kunnen, want het komt regelmatig voor. Vaak heeft het te maken met wat je gegeten of gedronken hebt. Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals ui, knoflook en verschillende kruiden kunnen voor deze onaangename geur zorgen. Ook alcoholhoudende producten en roken zorgen voor een slecht ruikende adem. Het zijn allemaal bekende geuren en ze worden redelijk geaccepteerd door de maatschappij. Dit is echter niet bij iedere geur het geval.

Last van een slechte adem? Misschien is het je spijsvertering!

Een slechte spijsvertering als oorzaak

Halitose, ofwel een slechte adem komt voor zo’n 90% vanuit de mondholte. Het is echter ook mogelijk dat een onaangename geur ontstaat door een slechte spijsvertering.  Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel afgebroken tot hele kleine deeltjes. Deze vertering start al in de mond. Het eten wordt vermalen en geschikt gemaakt voor transport. Zorgvuldig kauwen stimuleert de speekselproductie, waardoor het spijsverteringsenzym amylase de kans krijgt om koolhydraten te bewerken.

Vervolgens komt de voedselbrij via de slokdarm in de maag terecht. Hier wordt het voedsel mechanisch en chemisch fijner gemaakt om daarna aan de dunne darm afgegeven te worden. In de darm wordt het voedsel verwerkt met behulp van spijsverteringenzymen. De spijsverteringsenzymen zijn afkomstig van de lever en alvleesklier. Hier vindt ook de grootste opname van voedingsstoffen plaats.

Het functioneren van de alvleesklier speelt een essentiële en centrale rol binnen de spijsvertering.

Ons huidig leef- en voedingspatroon vergt erg veel van de alvleesklier. Zeker de westerse leefstijl met stress, te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig of te veel bewegen en te veel alcohol belast de alvleesklier. Dit heeft een nadelig effect op de spijsvertering, waardoor het voedsel onvoldoende verteerd wordt en we “dure poep” creeëren.  Slecht verteerde (voedings)stoffen worden via de ontlasting, urine en longen uitgescheiden. Hoe meer onverteerde voedingsstoffen er uitgescheiden moeten worden, des te groter de kans op een slechte adem.

Zo herken je een slechte spijsvertering

Hoe weet je of jouw spijsvertering goed functioneert? Vooral je ontlasting en buikgevoel na een maaltijd geven een goed beeld van je voedselvertering. Herken je deze symptomen?

  • vermoeidheid
  • gasvorming of opgeblazen gevoel
  • vol gevoel na de maaltijd
  • zuurbranden
  • oprispingen
  • zachte of juiste harde ontlasting
  • misselijkheid
  • voedsel allergieën
  • slechte wondgenezing
  • terugkerende ontstekingen
  • chronische kwalen
  • te vroege veroudering

5 Tips voor een goede spijsvertering

1. Goed kauwen is gezond

Optimaliseer je spijsvertering door zorgvuldig te kauwen (20 keer per hap)! Goed kauwen zorgt er voor dat er een voedselbrij ontstaat waar zoveel mogelijk essentiële stoffen uit gehaald kunnen worden.

Goed kauwen is gezond!

2. Denk aan je voedingsstoffen

Natuurlijk is het ook belangrijk om voeding te eten met goede essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan voldoende groente, fruit en eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze vindt je in vis, gevogelte, wild en eieren.

3. Geef je lichaam rust

Eet je graag rauwkost? Neem liever kort gekookte, gestoomde, gesmoorde of geblancheerde groenten, want deze zijn makkelijker te verteren. Eet liever niet heel de dag door, want dit is een enorme belasting voor de alvleesklier. Geef je alvleesklier regelmatig rust en vermijd het eten van grote hoeveelheden suikerrijke voedingsmiddelen.

4. Wees lief voor je lever

Ga ook goed om met je lever, want deze grote fabriek vervult vele belangrijke taken, waaronder de productie van gal.

De link tussen een slechte adem en je lever

5. No stress!

En last but not least. Zorg voor voldoende ontspanning! De aanmaak van spijsverteringsenzymen heeft namelijk te leiden onder spanning.

De invloed van stress op je gezondheid

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Bedankt voor dit artikel. Ik heb er al een lange tijd last van. Bij de tandarts geweest omdat ik dacht dat het daar zat. Die tipte me op een mondspoeling en kauwgom. En bij de huisarts maagtabletten gehad. Maar ondanks dat blijf ik er last van houden.
    Bijna alle symptomen die omschreven worden, heb ik last van.
    Heel fijn om dit te lezen en bruikbare tips die ik zeker ga gebruiken.

  2. Fijn dat je het een waardevol artikel vindt Miranda!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This