Hollen van huis naar je werk, op naar de sportvereniging of het zangkoor, de kinderen van school halen, naar muziekles brengen. Clubje hier, afspraak daar. Ik denk dat we het allemaal wel kennen. Ongemerkt, en misschien wel ongewild, zitten onze dagen bomvol. Hoe we ook ons best doen, soms is het koken van een gezonde maaltijd echt een hele klus.
Gezond eten kost meer tijd
De dagen zitten zo vol, dat wanneer we thuis zijn, we lang niet altijd puf hebben om nog uitgebreid te koken. Bij ons thuis is het niet anders. Mijn man en ik werken allebei, de oudste gaat naar school, de jongste nog niet.
Ik werk nachtdiensten, dus tijdens mijn werkreeksen, slaap ik overdag. Dat betekent voor ons, dat ik als ik uit bed kom, vaak de kinderen ophaal, en eten ga koken. Maar eerlijk is eerlijk. Om 16.00uur mijn bed uit komen om dan te beginnen met het koken van een warme maaltijd, nee, mijn hobby is het niet. Omdat wij ook in mijn werkreeksen gezond willen eten, zijn wij een paar maanden geleden gaan zoeken naar mogelijkheden.
De oplossing? Een slowcooker!
Al heel snel kwamen we uit bij de slowcooker. Kort gezegd: alle ingrediënten in de slowcooker, gewenste temperatuur instellen en ongeveer 7 á 8 uur laten staan. Klinkt ideaal natuurlijk, maar wat is het eigenlijk, slow cooking?
Zoals de naam het al zegt, wordt bij slow cooking langzaam gekookt. De maaltijd die in de slowcooker zit, wordt in een tijd van 4 tot 8 uur naar een temperatuur van 96graden gebracht. Heel langzaam wordt het eten dus gaar. Hierdoor blijft vlees heerlijk mals en krijgen de smaken van kruiden en specerijen ruimschoots de tijd om hun werk te doen; smaak geven aan een gerecht.
De bekende stoofschotel uit de pan krijgt in een slowcooker zo veel meer smaak, hij wordt veel intenser. Zeker niet onbelangrijk, is dat tijdens slow cooking vitaminen en mineralen beter behouden worden dan wanneer er snel gekookt wordt. Een extra voordeel dus!
Alle tijd
Vroeger, toen (bijna) alle vrouwen nog de hele dag thuis waren, deed men heel veel aan slow cooking. De pannen met sudderlapjes op het petroleumstel of op de kachel, die toch al brandde. Het vlees had de hele dag te tijd om mals, sappig en smakelijk te worden. Maar tijden veranderen, en gelukkig veranderd de techniek mee.
Tot een aantal maanden geleden maakte ik mijn sudderlapjes en stoofpotjes in de oven. Heerlijk, en het ging prima. Maar toch, ik moest er de hele dag voor thuis blijven. En daar zat hem nou net het probleem. Sinds mijn oudste op school zit, is er nauwelijks meer een dag dat ik niet het huis uit hoef. Ik laat mijn oude oventje echt niet aan staan als ik niet thuis ben! Gevolg; zelden meer stoofpotjes op tafel. Balen, want ze zijn zo lekker!
Mijn Crockpot
Uiteindelijk hebben we er toch voor gekozen een slowcooker aan te schaffen. De keramieken schaal kan je de avond van te voren al vullen en in de koelkast zetten. Wanneer ik thuiskom uit mijn werk en de rest van het gezin de deur uit heb, zet ik de schaal zo in de slowcooker, ik stel met twee eenvoudige knoppen de temperatuur (low/high) en de tijd in en vertrek richting bed. Als ik uit bed kom, hoef ik alleen nog rijst/quinoa/pasta te koken, en is het eten klaar!
De slowcooker gebruikt in 8uur sudderen net zoveel energie als de oven een uur lang laten draaien op 180 graden Celsius. Doordat de deksel op de pan blijft, kookt de maaltijd niet droog. Als je de gebruiksaanwijzing volgt en de juiste maximum hoeveelheid aanhoud, kan de pan ook niet overkoken. Als je hem op de manier gebruikt zoals in de gebruiksaanwijzing staat, zou een slowcooker net zo veilig zijn als een draaiende wasmachine.
De maaltijden in de slowcooker kan je zo uitgebreid maken als je zelf wil. Van een eenvoudige soep of een bouillon tot een overheerlijke hachee, het kan allemaal. Bij sommige gerechten moet het vlees even aangebraden worden, bij andere gerechten kan het er zo in. Ik ben echt helemaal om. Drukte, haast, geen tijd. Het kunnen redenen zijn om niet te koken. Het hóeft natuurlijk niet!
0 reacties