Smoothie met boerenkool en ananas
Tijd voor een boerenkool smoothie! Wist je dat je boerenkool prima rauw kunt eten? In dit recept maak je een smoothie met boerenkool! De avocado maakt deze smoothie heerlijk romig en de ananas maakt hem heerlijk zoet. Hierbij het recept voor een smoothie met boerenkool en ananas! Geen fan van groene smoothies? Probeer dan deze hartige boerenkool muffins of dit recept voor boerenkoolchips eens!
Maar die oxalaten dan?
Ben je nog een beetje huiverig om te starten met groene smoothies vanwege alle horrorverhalen rondom oxalaten? Voedingsmiddelen zoals bietjes, cacao, spinazie, rabarber en boerenkool bevatten relatief veel oxalaten. Oxaalzuur is een zogeheten antinutriënt (net als fytinezuur) en bindt zich in het lichaam aan met name met kalk en ijzer. Dat is dus meteen ook een van de redenen dat er in vroegere tijden een krijtje bij de rabarber werd meegekookt! Overigens wordt tijdens het koken al een deel van de oxaalzuur losgeweekt en vaak met het kookwater weggegooid. Maar goed, een teveel aan oxaalzuur kan dus wel degelijk voedingstekorten en nierstenen veroorzaken. De oplossing? Het zal je niets verrassen: variatie in je eetpatroon! Dagelijks een groene smoothie met rauwe boerenkool is meer een gewoonte en weinig gevarieerd. Afwisseling is dus de truc!
De perfecte boerenkool smoothie
- Kies voor kleinere boerenkoolbladeren. Deze zijn over het algemeen net iets zoeter van smaak.
- Heb je een boerenkool gekocht en wil je deze nog even bewaren? Bewaar de boerenkool dan in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Zorg er voor dat de bladeren droog zijn.
- Een hele boerenkool in een bakje proppen is niet zo handig. Eerst even schoonmaken en snijden dus. Snijd de bladeren van de stelen. Spoel de bladeren schoon en droog ze goed af. Hiervoor kun je eventueel ook je slacentrifuge gebruiken.
- Staat er in jouw recept dat er een heel boerenkoolblad gebruikt wordt? Dan is het verstandig om de harde stengel wel eerst even te verwijderen. Je ritst de bladeren eenvoudig los van de stengel.
Wat heb je nodig?
voor 1 grote boerenkool smoothie
1 fijngesneden boerenkoolblad
100 gr verse ananas
het sap van een halve sinaasappel
een halve avocado
125 ml (kokos)water
Zo ga je te werk
- Verwijder de harde stengel en snijd het boerenkoolblad fijn.
- Pers de sinaasappel. Let op! Je gebruikt maar de helft van het sap.
- Snijd je ananas in stukjes. Leftovers kun je prima invriezen voor een volgende smoothie.
- Snijd de avocado door midden en verwijder de pit.
- Doe alle ingrediënten in je blender en blend away!
Je kunt de andere helft van je avocado in blokjes snijden en invriezen.
Of je maakt er een avocado masker van!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze smoothie met boerenkool te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
0 reacties