Spelt versus tarwe
Moderne tarwe
De tarwe van nu lijkt nog maar weinig op het oorspronkelijke graan waar het van afstamt. Om de opbrengsten te verhogen hebben wetenschappers behoorlijk geknutseld aan tarwe. Genetische modificatie maakte het mogelijk dat tarwe bestand was tegen extreme weersomstandigheden en ziekten zoals schimmels.
De structuur van onze hedendaagse tarwe is hierdoor veranderd. Veel mensen reageren dan ook niet goed op onze hedendaagse tarwe. Gewoonweg, omdat het lichaam er niets mee kan. Dit wetend is de keus voor biologisch eigenlijk heel logisch. Overigens ben je er niet zomaar met het eten van een biologisch brood. Kijk ook hier kritisch naar de gebruikte ingrediënten en productiewijze.
Gluten in tarwe en spelt
Spelt en tarwe bevatten beide gluten. Sterker nog, spelt bevat meer gluten dan tarwe. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, gerst, rogge en kamut. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met een glutenintolerantie voor beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de de darm zijn werk niet goed doen met alle gevolgen van dien.Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) is spelt dus geen optie. Maar voor mensen die kampen met een tarweallergie is spelt misschien een goed alternatief. De gluten in spelt zijn namelijk van een andere samenstelling en kwaliteit.
Voedingswaarde in tarwe en spelt
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel. Deze worden bij het malen voor het grootste deel uitgemalen en uitgezeefd. Het meellichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. In het meellichaam bevinden zich dus nog nauwelijks voedingsstoffen. De keuze voor volkoren is hiermee snel gemaakt. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
En brood dan?
De supermarkten spelen handig in op de hype rondom spelt. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan, namelijk de eindeloze lijst met toevoegingen in brood, veelal ook in biologisch brood! Volgende station ‘De warme bakker’ lijkt misschien een betere optie, maar ook hier wordt aan het brood geknutseld om een perfect brood te krijgen zoals de consument dat graag ziet. Overigens kun je altijd vragen om de ingrediëntenlijst, iedere (biologische) supermarkt en bakker heeft hier een overzicht van. Zo kom je er meteen achter of jouw speltbroodje wel 100% spelt bevat. Vraag ook eens naar het productieproces. Krijgt jouw brood bijvoorbeeld de tijd om te rijzen? Kortom, wees kritisch!
Pannenkoeken van speltmeel? Het recept vind je hier!
Eet jij (glutenvrij) brood? Hoe ga jij om met de hele hype rondom brood? Koop jij jouw brood nog bij de supermarkt of duik je zelf de keuken in? Of ben je misschien fan van biologisch zuurdesembrood? Let us know! Vinden we leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Mooi.