Ben jij allergisch voor sporten? Dat kan dus écht!

Ben jij allergisch voor sporten? Dat kan dus écht!

Mirjam Blanken

24 september 2017


Ben jij allergisch voor sporten? Dat kan dus écht!

Jezelf in het zweet werken of überhaupt een activiteit ondernemen waarbij je hartslag omhoog gaat is zogezegd niet voor iedereen een must. En ik moet toegeven dat ik op sommige dagen een half uurtje wandelen met de hond ook tot een workout reken hoor.

Neemt niet weg dat ik mezelf op sommige dagen ook met lichte dwang in mijn sportkleren wurm. Maar wist je dat er mensen bestaan die allergisch zijn voor sporten? En dan bedoel ik niet je Netflixende buurvrouw, die een hekel heeft aan sporten. Een sportallergie bestaat namelijk echt en wordt exercise-induced anaphylaxis genoemd.

Ben jij allergisch voor sporten? Dat kan dus écht!

Symptomen

En dat deze aandoening serieus genomen moet worden blijkt wel uit het rijtje met klachten. Mensen met deze allergie kunnen last krijgen van jeuk, bulten, netelroos en misselijkheid.

In sommige gevallen kunnen er zelfs ademhalingsproblemen optreden en hebben mensen ook het gevoel flauw te vallen. Deze klachten lijken te worden veroorzaakt doordat de lichaamstemperatuur stijgt tijdens inspanning. Wanneer je intensief beweegt of sport krijg je het snel warm en neemt de kans op klachten toe.

Food + workout

En dit is dus best interessant! Want inmiddels is duidelijk dat mensen met exercise-induced anaphylaxis die noten, pinda’s, tomaten, schelpdieren of producten met tarwe eten voordat ze intensief gaan bewegen, sneller klachten krijgen die bij een ‘sportallergie’ horen. Dit heet ook wel  fooddependent exercise induced anaphylaxis.

Maar ook medicatie zoals een simpel paracetamolletje kan in dit geval ook een allergische reactie uitlokken. Bijzonder is wel dat wanneer deze mensen deze voeding eten en niet gaan sporten of zich intensief inspannen, ze geen allergische reactie krijgen.

De oplossing?

Artsen adviseren deze mensen overigens niet om sporten en intensief bewegen dan maar te vermijden. Een antiallergietablet helpt in de meeste gevallen en bewegen kun je natuurlijk ook op een rustige, minder inspannende manier. En in het kader van nice to know: Allergoloog dr. Hans de Groot vertelt in het AD dat hij in zijn hele loopbaan niet meer dan 20 gevallen van exercise-induced anaphylaxis is tegengekomen.

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This