Mijn marathonrevolutie – Train niet meer dan 14 km

Mirjam Blanken

6 januari 2016


Zoals wel vaker, begon ook mijn ambitie om een marathon te lopen met een flinke trigger van een ander. Het idee om ooit een marathon te lopen zat al wel langer in mijn hoofd maar ik wilde die graag samen met mijn man lopen. Hij gaf aan er nog niet klaar voor te zijn maar warempel een dag later had hij zich ingeschreven. En weer een uur later stond de marathon vast in mijn agenda: inscripcion confirmada 35 Maraton Valencia Trinidad Alfonso, oftewel 15 november 2015 id D-day!

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Kun jij 10 kilometer lopen binnen 65 minuten? Dan kun je ook een marathon lopen!

De Sportrusten methode

Inschrijven was op zich best te doen ;-). Nu nog de weg er naar toe bepalen. En nee, daarmee bedoel ik niet het boeken van een ticket maar met welk schema ga ik mijzelf voorbereiden voor deze sportieve uitdaging? Mensen die mij kennen, weten dat ik een aanhanger ben van de Sportrusten methode. Al eerder heb ik hier succesvol een halve marathon mee uitgelopen. Maar een hele marathon is toch hele kluif, 42 km. En dat met maximaal 14 kilometer in de benen aan voorbereiding! Ik vond het nogal een dingetje. Maar in het kader van ‘practice what you preach’ heb ik me toch keurig netjes aan dit schema gehouden.

Mijn voorbereiding

Acht augustus 2015 was de eerste dag van het 100 dagen schema. Een goed begin, het zonnetje scheen en mijn batterij was weer volledig opgeladen door een heerlijke zomervakantie. De eerste training liep ik 10 kilometer. Maar dan wel met stroop onder mijn schoenen, het was zwaar.

Waren dat dan toch de vakantiekilo’s? De rest van de week liep ik gelukkig wel lekker. Bij het sportrustenschema train je vier keer per week, waarbij twee keer per week een wat langere afstand en twee keer wat sneller een kortere afstand. Eind augustus beginnen de scholen weer en ik merk dat ik echt moet gaan plannen om 4 keer per week trainen te halen. In het begin heb ik de wat langere lopen dan ook met iemand samen gedaan. Dit zorgt voor wat afleiding. Later heb ik er bewust voor gekozen om veel alleen te trainen. De marathon loop ik immers ook met me, myself en I.

Trainen op hartslag

Het hele 100 dagen schema heb ik gewerkt met een hartslagmeter. Daarnaast houd je ook regelmatig je rusthartslag bij om te kijken of je voldoende hersteld bent. Zo zie weer dat je lichaam een mooi instrument is om naar te luisteren: bij een drukke stressvolle week was de rusthartslag aanmerkelijk hoger en duurde het herstel echt langer. In het begin is het echt lastig om op je marathonhartslag te trainen maar later went het. En doordat je beter getraind bent loop je ook sneller op je marathonhartslag.

Door met een lage hartslag hard te lopen, leer je harder te lopen op energiezuinige vetten in plaats van energiesnelle suikers.

Sportrusten

Sportrusten belooft je ook wat als je het programma gaat volgen, namelijk:

 • Blijmoediger brein (geen chagrijn maar een glimlach)
 • Meer energie (ook ’s ochtends en ’s avonds na 20 uur topfit)
 • Diepere slaap (in-uit-pauze-in-uit-pauzzzzzz…)
 • Hogere basissnelheid (bij een lage hartslag harder lopen)
 • Betere concentratie (een goed boek lezen en onthouden)

En komt dit uit in de praktijk? Ja dit komt uit! Ik kan echt zeggen dat ik mij energiek en fit heb gevoeld tijdens het programma. Ik kon echt veel hebben, zelfs een mega lekkage  en veel schade in huis na een enorme hagelbui. Ik heb goed geslapen, ben sneller gaan lopen en als je 4 keer per week loopt, val je automatisch wat kilootjes af. Ook mooi meegenomen!

Een keer heb ik verder gelopen dan 14 km, namelijk bij de tilburg Ten Miles. Met een smile van oor tot oor over de finish gekomen: een dik PR en genoten van elke stap. Wat een leuk evenement! Dit inspireert enorm voor de marathon! 9 weken later mogen we.

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Tegenslagen?

Of het weleens heeft tegengezeten? Natuurlijk, de hele weg naar de marathon toe is echt een mentaal dingetje. Elk pijntje voel je, regelmatig twijfelde ik of het wel zou gaan lukken. Bovendien popte het woord ‘marathon’ op de gekste momenten in mijn hoofd. Als je je volgens het sportrustenschema voorbereidt op de marathon moet je je ook regelmatig verdedigen. Nog veel lopers zijn van mening dan het niet werkt. Of ze hebben het idee dat je alleen maar aan het rusten bent in plaat van trainen.  En maximaal 14 kilometer als langste training is voor je zelfvertrouwen best lastig. Ik houd mij maar vast aan velen die mij voor zijn gegaan en het gehaald hebben.

D-Day

En dan is 15 november, D-day! Met veel zenuwen opgestaan, gelukkig was ik wel in staat om wat te eten. Na het zoveelste toiletbezoek sta ik er dan. Samen met manlief in het startvak van de marathon van Valencia. Wat een emotioneel moment zeg. Daar komt nog eens twee minuten stilte bij om de slachtoffers in Parijs te herdenken. Met tranen in mijn ogen loop ik over de startlijn.

Mijn voornemen was de focus in het hier en nu te houden. Dus geen kilometers tellen, geen snelheid bijhouden maar alleen af en toe de hartslag in de gaten houden. Het was een groot feest onderweg. De Spanjaarden stonden werkelijk alle lopers met volle passie aan te moedigen.

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Bij het 14 kilometerpunt heb ik even stil gestaan en een fotootje gemaakt. Maar dan verder… ik was benieuwd wat mijn hartslag ging doen na deze 14 kilometer, blijft deze stabiel of niet?

De laatste kilometers

Ik heb echt tot 37 kilometer in volle aandacht kunnen lopen. En dit bij een stabiele hartslag.  Bij 37 kilometer kwam het besef hoe ver ik al was en daardoor leek het zwaarder te worden. Alsof ik uit mijn ‘hier-en-nu’ bubble stapte. Zeker als je denkt dat je het 38 kilometer bordje al gezien hebt en dan komt vervolgens later voorbij….Vanaf 41 km leek het wel een soort Alp d’huzes, wat een feest langs de kant! Bij het inlopen van het stadion stonden de tranen al in mijn ogen, wat was dit gaaf! Op 200 meter voor de finish zelfs persoonlijk aangemoedigd door een DJ stand in!

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Echt een groot feest. Met mijn handen in de lucht, een big smile en de tranen in mijn ogen gefinisht! Een ding weet ik zeker, dit ga ik nog een keer doen!

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Kun je een marathon lopen met een maximale training van 14 kilometer? Ja.

De day(s) after

Buiten mijn big smile op mijn face is er natuurlijk wel wat spierpijn, maar de euforie wint. Zolang ik maar blijf lopen en niet teveel trappen tegenkom gaat het prima. De tweede dag is wel wat pittiger. Al met al een keurig herstel! Er staan zelfs weer wat wedstrijdjes gepland.

Mijn marathonrevolutie - train niet meer dan 14 km

Deze afbeelding hing n het B&B waar wij verbleven, zo ontzettend toepasselijk!

Win De Marathonrevolutie

Ook zo geïnspireerd door het verhaal van Marieke, DE runningcoach van de Bommelerwaard? We geven namelijk een exemplaar van De Marathonrevolutie weg. Zo kun je alles lezen over de voorbereiding en het hoe en waarom van ‘niet meer trainen dan 14 km’.

Wat moet je hiervoor doen?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik woensdag 13 januari bekend. Succes!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

16 Reacties

 1. Leonie

  Wow, sportrusten als voorbereiding voor de marathon klinkt als een enorme uitdaging. Afgelopen jaar ben ik begonnen met hardlopen en aankomende februari hoop ik mijn eerste halve marathon te rennen. Ik train nu met een “gewoon” schema, wat niet altijd bevalt, maar iemand die ik ken doet de voorbereiding via sportrusten. Haar bevalt het enorm, dus het lijkt me wel wat. Na de halve marathon wil ik natuurlijk een hele, alleen de uren die je weg bent wanneer je meer dan 20 km traint lijken me helemaal niets, zo’n schema lijkt me zo zwaar. Dit boek lijkt me daarom dé uitkomst

  Antwoord
 2. Kady

  Wat een leuk verslag! Over iets minder dan 100 dagen staat bij mij een Marathon gepland! Dan rennen we 42 KM lang rond in Wenen.! Nu al super veel zin in en bij iedere training ben ik me nu al bewust waar ik het voor doe! Ik ben heel benieuwd naar het boek! Die super mega lange saaie duurlopen die voor de deur staan werken bij mij op dit moment namelijk totaal niet motiverend.! Door dit verhaal denk ik dat het ook anders kan! Wat zou dat cool zijn!

  Antwoord
 3. Lisenka

  Wouw! Ik heb al links en rechts wat enthousiaste verhalen gehoord over Sportrusten. Ik blijf nu in mijn ‘comfort zone’ van 10km wedstrijden (vorig jaar actief begonnen ), maar de halve marathon begint wel te kriebelen als ik dit zo lees…..erg interessant! Hoop dus dat het boek me net dat zetje geeft ’to make the magie happen’!

  Antwoord
 4. Bert

  Toen ik nog alleen rende was ik blij dat ik 5 km haalde.
  Ik hoorde mensen zeggen, och heerlijk ik heb een uurtje hardgelopen.
  Voor mij was dat: dat is onmogelijk ” heerlijk “…………
  Ik had ook halve marathon lopen NOOIT, omdat een vriend van mij in 2006 mij overhaalde om, onder begeleiding, toch te gaan trainen of voor de 10 km of de HM heb ik nu toch al 8 HM gelopen.
  We gaan nu met 35 personen in 2017 DE marathon van Athene lopen.
  Als mij de training voor deze marathon lukt dan zal dat mijn eerste marathon als ik ook in dat jaar 60 jaar wordt.
  Ik kijk alleen als een berg op tegen die lange afstand trainingen van 16, 23 en zelfs 32 km.
  Als ik nu het verhaal lees, dat je max. 14 km hoeft te trainen, dan kijk ik er veel positieve naar de trainingen. Daarom wil ik ook meer weten over dit trainingsschema. Zoals ze zeggen, dit geeft de burger weer moet en energie.

  Antwoord
 5. Rianne Koppelaar

  Wow, klinkt gaaf. Ik wil graag een 2e marathon lopen, maar dan met een totaal andere training. Hier heb ik nog niet eerder van gehoord.

  Antwoord
 6. Ellis

  Wow, wat een prachtprestatie! Ik heb deze zomer de sportschool aan de kant gezet en ingeruild voor hardlopen en yoga. Drie keer per week waag ik me sochtends aan een rondje Breda en iedere ochtend zit ik heerlijk op mijn matje 🙂
  Mijn streven is om de halve marathon te kunnen gaan lopen, dus ik zou het boekje onwijs goed kunnen gebruiken, met name omdat mijn mind me soms nogal in de weg zit hihi 😉
  Suuk6 met kiezen! Lieve groetjes Ellis

  Antwoord
 7. Erika

  Waaaaauw. Super goed gedaan!je mag met recht trots zijn op jezelf! Gewoon de marathon lopen met als Max die 14 km. Gaaaaaaf! Dat wil ik ook!! Na de nike womens run 10 k in Amsterdam is het slop hier in het lopen gekomen en ik wil zo graag verder! Maar me inschrijven voor een marathon lijkt me zo onrealistisch….. een halve dan,denk ik bij mezelf. Maar nu ik dit lees wil ik me direct inschrijven voor een marathon! Succes met het lopen!

  Antwoord
 8. Josje

  Ah yes… Dit wil ik ?
  Door mijn drukke leven met een tweeling van 2 en extra werken ivm zwangerschapsverlof de komende maanden zou dit voor mij perfect zijn qua training voor de halve marathon ( en wie weet wordt ik dan enthousiast voor de hele)
  Vanavond staat de 10 weer op de planning!

  Antwoord
 9. Marlon

  Ik wil niet meedoen met de actie (chronisch ziek en bedlegerig, dus zo’n boek is niet echt aan mij besteed), maar wil even laten weten dat ik dit een inspirerend verhaal vind en heel benieuwd ben naar de methode. Wie weet als ik weer op de been ben, een droom voor de toekomst.

  Antwoord
 10. Gerdi

  Ik heb vorig jaar na 13 “gewone” marathons voor het eerst de marathon met het sporttrusten schema gelopen!
  En ik moet zeggen, het smaakt naar meer!
  De volgende alweer ingeschreven dus graag het boek met nog meer info!

  Antwoord
 11. Ine Jacobs

  Kei goed gedaan, dat wil ik even laten weten. Het boek heb ik al (2x zelfs, 1 om cadeau te doen), ik ga in september Berlijn lopen als alles naar planning verloopt. Uiteraard volgens het sportrustenschema. Het boek mag je aan iemand anders verloten maar ik heb genoten van je verhaal en het heeft me gesterkt in mijn beslissing, ook ik moet al bijna dagelijks het trainingsschema ‘ verdedigen’ . Het moeilijkste lijkt mij inderdaad om op de juiste hartslag te trainen, die fluctueert nu nog behoorlijk onder het hardlopen, moet echt mijn ritme zien te vinden. Maar we hebben nog te de tijd. Succes met je volgende doelen.

  Antwoord
 12. Sigrid

  WoW, wat een geweldig verhaal, dit inspireert enorm! Ik loop nu bijna een jaar en geniet er steeds meer van. (Baalde ook écht dat ik door de ijzel niet kon lopen..) Nu net voor het eerst een 10k gelopen en hoop dit jaar op een halve marathon uit te komen en dan volgend jaar een hele marathon?!

  Antwoord
 13. Miranda konniger

  Na het lezen van dit verhaal weet ik het zeker. Er waren nog twijfels maar 2016 gaat het worden!!!

  Antwoord
 14. Leanne

  Wat een leuk verhaal om te lezen en wat goed om zo’n mooi prestatie te kunnen doen met zo veel plezier!

  Ik hoor(de) vaak andere verhalen over de voorbereidingen voor een marathon en daardoor leek het voor mij een onmogelijk evenement (te veel en lang trainen en wat doe je he lichaam aan…).

  Nu ik de sportrustenmethode ken, gaat deze beginneling de uitdaging aan: Dit jaar de 10 km binnen 65 min (met het sportrusten schema natuurlijk) en dan volgend jaar de marathon.
  Ik hoop dat mijn ervaring net zo mooi is!

  Antwoord
 15. Marloes

  Het lijkt mij de ultieme hobby: ‘ trainen voor de marathon’, alleen leek het mij onmogelijk. Wat een eyeopener!

  Antwoord
 16. Maaike

  Wat leuk om je positieve ervaring met het sportrusten programma te lezen. Ook ik ga dit schema volgen in voorbereiding op de marathon van r’dam volgend jaar. Wat ik me afvraag is of je de trainingskm’s in de benen niet mist? Dat je het conditioneel volhoudt kan ik me wel voorstellen. Kunnen je benen de langere afstand op d-day wel aan?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This