Runningtherapie – Loop jezelf gelukkig

Mirjam Blanken

1 juli 2015


Zo’n 5 minuten na mijn beslissing om 10km te willen kunnen hardlopen stond Marieke Veuger al op speed dial. Haar kennis, toewijding en enthousiasme maken dat hardlopen bij mij inmiddels op het lijstje hobby’s staat. Tijd om nader kennis te maken met deze runningcoach.

eatpurelove

Even voorstellen

Als je lichaam verandert, dan verandert je denken.

Al weer een paar jaar geleden viel mijn oog op deze spreuk en heeft dit mij niet meer los gelaten. Jarenlang heb ik als re-integratiecoach gewerkt en in die functie zit je vaak in het hoofd, het ‘denken’ van je klanten.

Gelukkig was mijn toenmalige baas bereid om mij af en toe een rondje te laten lopen met mijn klanten. En niet voor niets, van beperkingen naar kansen  en van onmogelijkheden naar mogelijkheden. De resultaten logen er niet om. Inmiddels aardig wat opleidingen verder en mag ik mijzelf runningcoach /therapeut noemen.

eatpurelove

Hardlopen als medicijn

De positieve effecten van een rondje hardlopen zijn zo groot dat hardlopen vaak wordt ingezet als medicijn. Beter bekend als runningtherapie. Deze therapie wordt veelal ingezet als aanvullende behandeling bij depressies, burnout, chronische vermoeidheid en angstklachten.

Maar wordt iemand dan ook behandeld tijdens het hardlopen? Nee! Als runningtherapeut heb je als doel dat je klant op regelmatige basis zo’n 30 tot 60 minuten kan hardlopen, zodat die persoon baat heeft bij de positieve mentale en fysieke effecten op zijn of haar gezondheid.

Het nut van een rustige duurloop

Regelmatig loop ik zelf zo relaxed mogelijk een rondje over de dijken langs de rivieren. Ik kan daar echt van genieten en voel dat het goed voor me is. Maar waarom is dit zo belangrijk? Waarom niet gewoon een paar kilometer voluit rennen?

Er zijn 3 belangrijke redenen om 1 keer per week rustig te lopen.

 1. Minder trek in zoet dan bij een hoog tempo training.
 2. Je wordt er uiteindelijk sneller van.
 3. Het geeft meer energie in het dagelijks leven.

eatpurelove

Zuinige vetten & snelle suikers

Snel ademen, veel zoetigheid eten en altijd in een hoog tempo hardlopen zorgt voor een snelle suikerverbranding. En dat is simpelweg zonde. Want van je energiezuinige vetten heb je genoeg voor weken, terwijl je van snelle suikers maar slechts voor een uurtje op de plank hebt liggen.

Door rustig te lopen met een lage hartslag gaat je basissnelheid omhoog terwijl je nog wel op je vetverbranding loopt. En daar word je blij van. Op deze manier boor je een energievoorraad aan die je normaal gesproken als overtollige ballast meeneemt.

Waarom is dit goed voor mijn brein?

Je brein een orgaan dat zijn energie uit glucose, oftewel suikers haalt. Hoe meer suikers je verbrandt, hoe hoger de behoefte om aanvulling van suikers. Dat proces kost veel energie in je brein.

Dus wil je voor je ontspanning gaan hardlopen dan is het belangrijk om juist in de vetverbrandingszone te trainen om zo een snelle suikerverbranding te voorkomen. Hardlopen heeft op deze manier een positieve invloed op stress en depressie. Ondersteuning van een runningcoach of runningtherapeut is een aanrader.

eatpurelove

Ademhalen – The key to succes

Bewust ademhalen is de sleutel naar succes. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid en bijbehorende tijdsdruk van ons moderne leven.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat het aantal ademhalingen (per minuut) moet passen bij de activiteit die je aan het doen bent. Zit je een boek te lezen? Dan is 6 ademhalingen per minuut voldoende. Bij een goede hardloopsessie kan dit oplopen naar 25 ademhalingen per minuut.

Is het aantal ademhalingen bij het lezen ook 25 keer per minuut, dan houd je je lichaam voor de gek. Je bent onnodig energie aan het verbranden wat uiteindelijk tot vermoeidheid leidt.

Door ademhalingsoefeningen verbeteren je sportprestaties, slaap je beter, herstel je sneller, kun je je beter concentreren en breng je je stofwisseling in balans.

Leuker kan ik het wel maken en ook makkelijker!

Leesvoer


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Ronald

  Een interessant stuk over wat rustig hardlopen en ademhalen voor beginnende lopers én experts kan betekenen. Zelf heb geruime tijd last van twee overbelaste patella peezen in knie. Het lijkt erop dat ademhalen, rustig- en technisch hardlopen (chi-running) op hartslag veel bijdraagt aan mijn herstel.

  Keep up smart running, boost your mind & enjoy!

  Antwoord
 2. Ronald

  Een interessant stuk over wat rustig hardlopen en ademhalen voor beginnende lopers én experts kan betekenen. Zel heb ik geruime tijd last van twee overbelaste patella peezen in knie. Het lijkt erop dat ademhalen, rustig- en technisch hardlopen (chi-running) op hartslag veel bijdraagt aan mijn herstel.

  Keep up smart running, boost your mind & enjoy!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This