Thuis sportschoenen passen? Check deze 5 tips voor de perfect passende schoen

sportschoenen passen

Mirjam Blanken

31 mei 2019


Thuis sportschoenen passen? Check deze 5 tips voor de perfect passende schoen

Yes! Nu de dagen weer langer worden staat mijn ‘ik-wil-sporten-modus’ weer helemaal aan hoor. Na een korte inspectie van mijn sportschoenen kwam ik tot de conclusie dat versleten de lading niet dekt en ik echt toe ben aan een nieuw paar. Lang leve het wereld wijde web! Er is alleen één nadeel, want thuis sportschoenen passen klinkt simpel, maar er zijn wel degelijk een aantal dingen waar je op moet letten.

sportschoenen passen

Tip 1: Staar je niet blind op je schoenmaat

Gevalletje ‘been there, done that’. Aangezien ik altijd maat 39 draag ging ik ervan uit dat ik mijn nieuwe sportschoenen ook in die maat moest bestellen. Tijdens het passen bleek al snel dat dit niet klopte. De ene maat 39 is de andere dus niet, zeker in de wereld van sportschoenen. Merken verschillen overigens niet alleen qua maat, maar ook qua pasvorm. Je kunt dus het beste meerdere maten bestellen en kiezen voor de schoen die het best past bij jouw voeten.

Mijn match made in heaven? Deze roze Nike Vapormax Hardloopschoenen in een lekker girly kleurtje! Dankzij de zool heb je demping over de hele lengte en dat loopt wel zo fijn. En voor mij is de pasvorm perfect, lucky me!

Houd er ook rekening mee dat dat je voeten tijdens het sporten ruimte nodig hebben. Over het algemeen is het zo dat je bij sportschoenen een centimeter ruimte nodig hebt (en bij hardloopschoenen zelfs anderhalve centimeter) tussen je tenen en de voorkant van de schoen. Laat iemand anders even voelen terwijl je rechtop staat of steek je duim achter je hak in de schoen, wanneer dit niet lukt is de schoen te klein.

Tip 2: Pas je nieuwe sportschoenen ’s middags

Naarmate dag vordert houden je voeten iets meer vocht vast waardoor ze opzwellen. Ga je thuis sportschoenen passen? Doe dit dan aan het eind van de middag. Op deze manier weet je zeker dat de schoenen niet gaan knellen en dus goed passen.

Tip 3: Trek de juiste sokken aan

Doe bij het passen van je sportschoenen ook de sokken aan die je normaal gesproken draagt tijdens het sporten. Sportsokken zijn over het algemeen wat dikker en het zou zonde zijn als je nieuwe sportschoenen vervolgens te strak zitten.

Tip 4: Let ook op de breedte

Met een sportende tiener in huis, inclusief schoenmaat 43 lopen we nogal eens tegen dit fenomeen aan. De schoen past in de lengte goed, maar is vaak veel te breed. Let dus altijd op de breedte van de schoen. Te breed is niet fijn, maar te smal ook niet. Dit laatste kun je tijdens het passen al zien. Drukt jouw voet de schoen uit model? Dan heb je waarschijnlijk een grotere breedtemaat nodig. En kun je makkelijk met je voet van rechts naar links bewegen? Dan heb je een smallere schoen nodig.

Tip 5: Wiebel eens met je tenen

Deze tip was goud waard geweest voor mijn (inmiddels herstelde) blauwe teennagels. Als de neus van jouw sportschoenen te laag is, gaat deze tegen je teennagels drukken. Gevolg? Pijnlijke teennagels, die in mijn geval dus gewoon blauw werden! Wiebel dus altijd even goed met je tenen op en neer om zeker te weten dat je voldoende ruimte voor je tenen hebt.

Of kies voor een sportschoen van Nike met zogeheten Flyknit. Deze hebben de juiste stretch en bewegingsruimte, zeker bij je tenen. Bovendien kun je specifiek kiezen voor een hardloopschoen of trainingsschoen gemaakt van dit materiaal.

Go for it!

Wat zijn jouw favoriete sportschoenen/hardloopschoenen?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Vincent

    Het is inderdaad verstandig om de juiste sokken te dragen bij het passen van schoenen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen ook goed zitten wanneer ik mijn steunzolen erin leg. Ik koop meestal twee verschillende maten voor de zekerheid.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This