Zo maak je thuis sporten leuk (en houd je het dus ook vol!)

thuis sporten

Mirjam Blanken

3 september 2020


Zo maak je thuis sporten leuk (en houd je het dus ook vol!)

No more excuses zoals ‘ik heb geen tijd om te sporten’, ‘de sportschool is te duur’ of ‘ik heb geen plek om thuis te sporten’. Gevalletje: been there done that. Na een goed gesprek met mezelf moest ik toch echt tot de conclusie komen dat ik altijd vol goede moed aan mijn trainingsschema begin, maar al snel uitgekeken raak op die repeterende oefeningen. Tsja, dan kun je 2 dingen doen natuurlijk. Of stoppen (wat dus de voorgaande jaren mijn tactiek was) of op zoek naar een vorm van bewegen die je wel uitdagend genoeg vindt. En in mijn geval gevarieerd genoeg. Met als gevolg dat ik nu om de week bij de yogaschool te vinden ben, inmiddels ook weer een abonnement bij de sportschool heb afgesloten en ook thuis een workout hoek(je) heb weten te confiskeren. Conclusie? Thuis sporten is leuk!

Sometimes I grab my own but… Because well, I squat.

1. Doe jezelf een fitnessapparaat cadeau

Dat hoekje is dus een hoek geworden, want inmiddels ben ik de trotse eigenaresse van mijn eigen crosstrainerProForm 420i Front Drive Ergometer. En wanneer ik iets in mijn hoofd haal is ‘snel’ het sleutelwoord. En dus bestelde ik ’s avonds mijn crosstrainer en werd deze de volgende dag al bezorgd en naar zolder gesjouwd. Laten we zeggen dat de mannen van CoolBlue hun workout voor die dag er om 10 uur ’s ochtends al op hadden zitten.

Toegeven, een goede crosstrainer aanschaffen is best een investering, maar wanneer je een goede keuze maakt heb je er ook flink wat jaren sportplezier van. Aangezien ik door mijn zoektocht inmiddels expert ben in de wereld van crosstrainers, heb ik wat tips and tricks op een rijtje gezet.

  • Ik heb gekozen voor een stabiele crosstrainer met een elektromagneetrem, dit  is het meest geruisloze systeem. Pluspuntje dus!
  • Stabiliteit is zo belangrijk en ik kan je vertellen dat deze professionele crosstrainer staat als een huis en ook nog eens heel soepel beweegt.
  • Installatie van fitnessapparaten gebeurt bij CoolBlue door experts. Zo weet je niet alleen zeker dat jouw crosstrainer naar behoren functioneert, maar wordt deze ook goed afgesteld.
  • De iPad houder is een flinke plus wanneer je net als ik trainen combineert met Netflix.
  • De verschillende programma’s instellen is easy peasy. Je kunt kiezen uit maar liefst 20 trainingsprogramma’s en 20 weerstand niveaus waarmee je eenvoudig Hierdoor kun je eenvoudig zelf je doel en de intensiteit van je training bepalen.
  • De crosstrainer beschikt over een iFit Live aansluiting waarmee je mooie trainingsomgevingen loopt, zoals zoals stranden en kleine landweggetjes.
  • Met een ergometer is het mogelijk conditie goed te testen en het maakt het makkelijker om de conditie te verbeteren.

2. Luister naar je lichaam

Vol goede moed en een tikkeltje te enthousiast beginnen kan uitmonden in blessures. Tip van de dag: bouw je trainingen langzaam op, want overenthousiast beginnen en net zo snel weer stoppen vanwege blessures is geen goed idee. Begin altijd met een warming-up en sluit je training af met een cooling-down. Door regelmatig te blijven sporten verklein je de kans op een blessure. Ondanks het opvolgen van voorgaande advies kan het natuurlijk zijn dat je last krijgt van een blessure. Als dit gebeurt, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer het weer goed voelt, kun je het thuis sporten weer langzaam op gaan bouwen.

3. Maak van sporten een gewoonte (en prioriteit)

Tanden poetsen en douchen zijn dagelijkse gewoontes waarmee je goed voor jezelf zorgt. Voor jezelf zorgen gaat veel verder dan alleen hygiëne en daarom moet jij van sporten ook een gewoonte maken! Maak het jezelf makkelijker door het sporten altijd op hetzelfde vrije moment van de dag te plannen. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en wordt dit ook makkelijker onderdeel van je dagelijkse routine. Zeg jouw me-time niet direct af wanneer er iets onverwachts tussenkomt. Door jouw zweetdate hoog op jouw prioriteitenlijstje te zetten, wordt de kans dat je het ook echt doet steeds groter.

Hoe lang het duurt voor sporten bij jou echt een gewoonte is, valt niet te zeggen. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt voor om een nieuwe gewoonte te vormen, maar er was ook een proefpersoon die er maar liefst 254 dagen over deed. Toch is dit geen reden om je zorgen te maken, want hard work always pays off!

Thuis beginnen met yoga: met deze 5 tips gaat dit vast lukken!

4. Wat wil je bereiken?

Door specifieke doelen te stellen zal je sneller actie ondernemen om deze doelen ook daadwerkelijk te behalen. Door jouw doel specifiek en meetbaar te maken, zal je ook gemotiveerder zijn om hiervoor in actie te komen. Het is nu eenmaal makkelijker om te beoordelen of je doelstelling van ’10 push-ups kunnen’ gehaald is dan een doelstelling die vaag geformuleerd is. Houd bij in een dagboekje wat je hebt gedaan en hoe dit ging, wedden dat je vooruitgang boekt?

Het maken van foto’s is een goede manier om jouw uiterlijke veranderingen bij te houden. De weegschaal zegt namelijk niet alles, want spieren zijn immers zwaarder dan vet. Maak voor je begint een foto en na een maand weer. Je zult zien dat je meer verandert bent dan je zelf doorhebt!

 

5. Netflix is je partner in crime

Netflix kijken is het nieuwe muziek luisteren als het op sporten aankomt. Door de nieuwe afleveringen van jouw favoriete serie te bewaren voor tijdens het sporten, krijg je nog meer motivatie om het echt te gaan doen. Een fijne bijkomstigheid is dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen door deze manier van multitasken. En mocht je bijna alle series op Netflix al gezien hebben, kun je jezelf natuurlijk ook op andere manieren motiveren. Geef jezelf bijvoorbeeld een nieuwe paar schoenen cadeau als je een maand lang (of 66 dagen) het sportritme hebt vastgehouden.

Let’s go!

Heb jij nog een goede tip die in dit rijtje thuishoort? Je weet het: sharing is caring! Laat jouw tip dus gerust achter in de reacties onder dit artikel. 

 

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

Hardlopen met warm weer? Check deze 10 tips!

Hardlopen met warm weer? Check deze 10 tips!

Met die inmiddels tropische temperaturen in Nederland is goed voorbereid zijn wel een must. Zo is het handig om ’s ochtends vroeg te gaan hardlopen als het nog relatief koel is. Of pas je route aan! Jouw vaste rondje is misschien fijn, maar misschien is er een route die meer schaduw biedt tijdens het lopen. Want hardlopen met warm weer kan prima, je moet je alleen net even wat beter voorbereiden.

3 Reacties

  1. Eva Vandevoor

    Bedankt voor je informatieve blog. Bedankt!

    Antwoord
  2. Marie

    Ik ben er ook van overtuigd dat sporten een gewoonte kan worden. Je moet het enkel een gewoonte maken. Ik ben begonnen met elke dag oefeningen doen, omdat mijn fysio dit aanraadde. Nu doe ik ze nog steeds rond hetzelfde tijdstip en helpt het me om fit te blijven.

    Antwoord
  3. Richard

    Bedankt voor de informatie en de bruikbare tips! Ik weet zeker dat als je dit in je normale patroon kan verwerken je hier een gewoonte van kan maken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This