Stoofpeertjes recept met port

De lekkerste glutenvrije kerst recepten

Mirjam Blanken

7 december 2016


Stoofpeertjes recept met port

Stoofpeertjes en kerst zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als kind smulde ik van de zoete smaak van deze stoofpeertjes. Logisch ook, gezien de hoeveelheid roze perensuiker die er in gedaan werd. Stoofperen klaarmaken is zo simpel en dus staan ze deze kerst ook hier weer op het menu. Maar dan zonder (peren)suiker. Ik zoet de stoofpeertjes met wat extra honing. En die mooie rode kleur? Die komt van de port die ik gebruik. Hierbij het recept voor stoofpeertjes met port. Geniet ervan!

Stoofpeertjes zijn heerlijk bij een wildschotel of dit stoofvleesgerecht.

Stoofpeertjes recept met port

Leuk weetje! De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
750 milliliter port*
3 kruidnagels
rasp van een biologische citroen
2 kaneelstokjes
2-3 eetlepels honing
eventueel wat maizena om het kookvocht in te dikken

*De alcohol in de port verdampt tijdens het klaarmaken. Wil toch je liever geen alcohol gebruiken? Ga dan voor kids proof bessensap.

Zo maak je het

  1. Schil de stoofpeertjes. Laat hierbij het steeltje zitten. De bloemaanzet aan de onderkant kun je wel wegsnijden.
  2. Leg de peertjes naast elkaar in de pan en voeg de port, de kruidnagels, het kaneelstokje, de citroenrasp en de honing toe.
  3. Breng dit op laag vuur langzaam aan de kook. Voor heerlijke zachte peertjes stoof je ze minimaal 2 uur.
  4. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnageltjes. Schep de peertjes voorzichtig uit de pan.
  5. Het waterige kookvocht kun je inbinden met een papje van maizena. Hiervoor maak je een papje van koud water met maizena (volg de aanwijzingen op de verpakking).
  6. Schenk dit stroperige sausje over de stoofpeertjes.
  7. Serveer de peertjes koud, lauw of warm. Het kan allemaal!
  8. In de koelkast kun je de peertjes maximaal 3 dagen bewaren. Wil je ze vooraf maken? Stoofpeertjes zijn lang houdbaar in een goed afgesloten weckpot.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze stoofpeertjes te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Wat fijn dat ik nog boodschappen moet doen. Kan ik nog even peertjes en port kopen, lijkt me heerlijk op deze manier gemaakt.

  2. Hoi Inge,
    Ze zijn heerlijk! Geniet ervan 😉
    Liefs Mirjam

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This