5 tips om je smartphone duurzaam te gebruiken

smartphone duurzaam

Mirjam Blanken

1 juli 2019


5 tips om je smartphone duurzaam te gebruiken

Let’s talk about e-waste! Want wist jij dat jouw ‘oude’ smartphone (ondanks dat je deze een tweede leven gunt door hem door te verkopen) toch echt ooit bij het afval belandt? En laat e-waste vandaag de dag nu net de snelst groeiende afvalstroom ter wereld zijn. Sterker nog, wereldwijd komt er jaarlijks zo’n 48 miljoen ton bij! Ter illustratie: dit is vergelijkbaar met het gewicht van 24 miljoen auto’s. Just saying…

Lang met je mobiele telefoon doen is dus een must. En eerlijk is eerlijk: de gemiddelde looptijd voor een smartphone-abonnement is 2 jaar en vervolgens staan we alweer te popelen om een nieuw toestel uit te zoeken. Wil jij op een simpele manier je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is het handiger om voor een Sim Only abonnement te gaan en je mobiele telefoon los aan te schaffen. En in het kader van een win-win situatie: een Sim Only abonnement is ook nog eens stukken goedkoper.

Om je op weg te helpen heb ik 5 tips om je smartphone duurzaam te gebruiken op een rijtje gezet. Want naast zuinig zijn op je mobieltje zijn er nog veel meer simpele dingen die je kunt doen om de levensduur van je smartphone zo lang mogelijk te maken. En dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Let’s go green!

smartphone duurzaam

Tip 1: koop een duurzaam hoesje

Je telefoon beschermen is natuurlijk een must als je lang plezier wilt hebben van je mobieltje. Inmiddels zijn er ook veel duurzame hippe hoesjes te vinden op het wereld wijde web. Google is je vriend in dit geval!

Tip 2: slim opladen is een must

  • Inkoppertje: haal je oplader uit het stopcontact wanneer je jouw telefoon niet aan het opladen bent. Zo verbruik je oplader geen nutteloze elektriciteit en gaat hij bovendien ook langer mee.
  • Leg je telefoon aan de oplader zodra deze onder de 40% komt. Wacht dus niet met opladen totdat de batterij helemaal leeg gelopen is.
  • En net zoals een lege batterij niet handig is, is helemaal opladen tot 100% ook niet de beste keuze als je wilt dat de batterij lang meegaat.
  • Wanneer je jouw mobieltje tussen de 45% en 75% kunt houden voorkom je vroegtijdige slijtage.

Tip 3: koop een oplader op zonne-energie

In het kader van ‘alle beetjes helpen’ kun je een oplader op zonne-energie aanschaffen. En zo’n powerbank met ingebouwde zonnepanelen is natuurlijk sowieso handig voor on the go! Zo simpel is jouw smartphone duurzaam gebruiken in dit geval.

Tip 4: scroll eens kritisch door je apps

Apps die je niet meer gebruikt kun je het best verwijderen. Op deze manier maak je geheugen vrij op je mobieltje en houdt je batterij het simpelweg langer vol.

Tip 5: kies voor energiezuinige instellingen

Easy peasy! Door onderstaande tips gaat je batterij wederom langer mee.

  • Zet je telefoon tijdens het opladen en terwijl je slaapt in vliegtuigmodus.
  • Zet de helderheid van je scherm lager.
  • Kies voor een donkere schermafbeelding.
  • Laat je telefoon na een paar minuten vanzelf uitgaan wanneer je jouw smartphone niet gebruikt.

And last but not least: recycle!

Naast iemand anders blij maken met jouw oude nog werkende smartphone, kun je deze ook opsturen naar Stichting Closing the Loop. Closing the Loop is een organisatie die inmiddels expert is op het gebied van het inzamelen en recyclen van kapotte telefoons in ontwikkelingslanden. Closing the Loop ontwikkelde namelijk het One-To-One principe waarbij voor iedere refurbished telefoon die verkocht wordt, zij een oud mobieltje van de e-waste afvalberg redden.

Let’s go green!

Wat voor smartphone abonnement heb jij? Ik ben inmiddels overgestapt naar een Sim Only abonnement en ben meer dan tevreden. Mijn telefoon werkt ook nog prima na twee jaar, dus voor mij nul komma nul reden voor een nieuwe telefoon hoor. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Afbeelding: ImYanis via Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This