De 10 beste luchtzuiverende kamerplanten

Friday Favorites

Mirjam Blanken

25 oktober 2016


Vervuilde lucht binnenshuis

Iedere dag probeer ik gezond te leven. Ik eet gezond, slaap voldoende en sport regelmatig. Dit allemaal om zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen. Goede kans dat jij dit ook doet. Bij een gezonde levensstijl hoort ook een gezonde leefomgeving. Maar hoe vaak sta je stil bij de kwaliteit van de lucht die je inademt?

Zonder dat we het door hebben, ademen we dagelijks vervuilde lucht in. Binnenshuis is dit zelfs meer dan buiten! Dit komt doordat onder andere de bouwmaterialen van onze huizen, scholen en kantoren. Maar ook onze meubels, de vloerbedekking en elektrische apparaten stoten schadelijke stoffen uit die de lucht vervuilen. Ook mensen vervuilen de lucht met hun adem en zweet. En wat denk je van geurkaarsen en ‘laat-het-maar-lekker-ruiken-sprays’? Aangezien woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, blijven al deze schadelijke stoffen veel vaker binnenshuis.

Sick building syndrome

Het zal je vast niet verbazen als ik je vertel dat deze schadelijke stoffen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals:

 • hoofdpijn
 • droge ogen
 • astma
 • luchtwegproblemen
 • duizeligheid
 • concentratieproblemen

Allemaal klachten die door onzuivere lucht kunnen ontstaan. Deze klachten worden ook wel de ‘sick building syndrome’ genoemd. Mocht je op kantoor werken en heb je tijdens het werk last van deze klachten, dan zou het goed kunnen zijn dat het komt door de luchtkwaliteit op je werkplek!

De NASA deed in de jaren ’80 al onderzoek

Doordat astronauten tijdens hun ruimtereizen gezondheidsklachten kregen, is NASA in de jaren ’80 onderzoek gaan doen naar de luchtkwaliteit tijdens ruimtereizen. Tijdens het onderzoek werden hoge concentraties van de schadelijke stoffen benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde gemeten. Benzeen is onder andere te vinden in sigarettenrook en verfdampen, trichloorethyleen in verschillende synthetische materialen en formaldehyde is verwerkt in veel schoonmaakmiddelen.

NASA onderzocht of planten de luchtkwaliteit in binnenruimtes kon verbeteren. En wat bleek? Ze ontdekten dat sommige planten in staat zijn om 70 tot 80% van de schadelijke stoffen uit de lucht te halen! Met een directe vermindering van de gezondheidsklachten tot gevolg.

Natuurlijke luchtverfrissers

Maar hoe doen deze kamerplanten dat nou eigenlijk? Luchtzuiverende planten kunnen via hun bladeren en stam de schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en neutraliseren. Ook hebben de planten het vermogen om CO2 uit de lucht om te zetten in zuurstof. Een heuse zuurstofplant dus! Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte en dat heeft weer een positief effect op de gezondheid. Eventuele gezondheidsproblemen kunnen al binnen drie dagen na het plaatsen van een plant verdwijnen!

Je hoort het al, als je nog geen luchtzuiverende plant hebt dan is het een gezond idee om er één in huis te halen! Omdat niet alle planten even effectief zijn in het zuiveren van de lucht, zet ik de tien beste luchtzuiverende kamerplanten voor je op een rijtje. En nog een tip van de dag: denk ook eens aan andere ruimtes dan alleen de woonkamer. Een luchtzuiverende plant op de kamer van studerende kids zetten is een goed idee. Of wat denk je van jouw eigen slaapkamer?

De 10 beste luchtzuiverende kamerplanten

1. Gerbera Daisy (Gerbera jamesonii)

Deze vaak kleurrijke bloemenplant neemt trichloorethyleen en benzeen op. Zorg ervoor dat de gerbera voldoende licht krijgt, want daar houdt hij van!

2. Vrouwentongen (Sansevieria laurentii)

In tegenstelling tot de meeste planten zet de vrouwtongen ’s nachts CO2 om in zuurstof. Dit is dus een geschikte plant voor in de slaapkamer. De vrouwentongen filtert benzeen en formaldehyde.

3. Chrysant (Chrysanthemum morifolium)

Deze plant neemt met zijn fleurige bloemen formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen op. Het is dan ook een zeer effectieve plant om in huis te hebben en ze ziet er nog leuk uit!

4. Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

Deze plant heeft enkel wat water en licht nodig om goed te kunnen bloeien. De plant groeit langzaam, maar kan tot wel vier meter hoog worden. De drakenbloemboom neemt trichloorethyleen en formaldehyde op.

5. Ficus (Ficus benjamina)

De ficus is een zeer veeleisende plant. Het licht- en waterniveau moet precies goed zijn, anders gaat hij dood. Als het je lukt om dit goed te doen, is deze mooie plant uitermate geschikt om formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht op te nemen.

6. Klimop (Hedera helix)

De klimop filtert formaldehyde uit de lucht en neemt bovendien ook schimmels en dierlijke uitwerpselen op. Volgens NASA is dit dé nummer één luchtzuiverende plant. Hang de klimop wel op in een pot, anders loop je de kans dat je woning of kantoor geheel onder de klimop komt te zitten.

7. Warneckei (Drancaena deremensis “Warneckei”)

De Warneckei staat bekend om zijn witte strepen en is gemakkelijk is in onderhoud. Zelfs zonder al te veel licht kan deze plant wel drie meter hoog worden. Hij zuivert benzeen en trichloorethyleen uit de lucht.

8. Aglaonema (Aglaoneme modestum)

De Agloanema staat bekend om zijn bont getekende bladeren. Deze plant is makkelijk in het onderhoud, omdat hij weinig licht en water nodig heeft. De Aglaonema is zeer geschikt om benzeen en formaldehyde uit de lucht te filteren.

9. Bamboepalm (Chamaedorea seifritzii)

De bamboepalm is een veel voorkomende kamerplant. Hij houdt van schaduw en heeft voldoende water nodig. De bamboepalm neemt zowel benzeen als trichloorethyleen op.

10. Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is dé alleskunner onder de luchtzuiverende planten. Hij neemt namelijk alle stoffen op en ziet er met zijn bloemen ook nog eens leuk uit. Een ideale plant dus! De lepelplant is om die reden, samen met de klimop, mijn favoriete luchtzuiverende plant.

Let love grow!

Welke luchtzuiverende plant ga jij in huis halen? 

Liefs Hailey

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

4 Reacties

 1. Sabine

  Goede tips! Meteen even een aantal opgeslagen, wij hebben ook katten dus even dubbel checken of deze niet giftig voor ze zijn.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Goed om te horen Sabine. Inderdaad slim om even te checken als je katten hebt. Better safe than sorry.

   Antwoord
 2. Anita

  Bedankt, was al op zoek naar een mooie en goede slaapkamerplant…
  de ‘vrouwentongen’..

  Een anti snurk plant is trouwens de bromelia pineapple.. voor de geïnteresseerden ?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Anita,
   You’re welcome! Over het ananasplantje schreef ik inderdaad eerder ook 😉 Nog niet getest of het werkt trouwens. Geen snurkers hier haha
   Liefs Mirjam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This