Dit zijn de voordelen van LED verlichting!

Mirjam Blanken

17 december 2019


Dit zijn de voordelen van LED verlichting!

LED lampen zijn op dit moment de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu. Goed voor de planeet en jouw portemonnee dus! Uit onderzoek van Milieu Centraal is trouwens gebleken dat een gemiddeld huishouden nog ongeveer 15 gloeilampen in huis heeft hangen. Ik heb welgeteld nog 1 gloeilampje kunnen opsporen in huis. En deze zat in mijn vintage bootlamp, dus daar kon ik niets aan doen. Dacht ik even goed bezig te zijn met mijn spaarlampen. Jammerdepammer… LED verlichting is op alle vlakken beter dan een spaarlamp: deze scoort beter op het gebied van productie, verbruik én afvalverwerking. En ook fijn: je kunt LED verlichting gebruiken in al je lievelingslampen. Net zo sfeervol en bovendien een stuk groener. Kortom: wat LED je?

De 7 beste tips om thuis duurzamer te leven

some led lamps blue light science technology background

De 5 voordelen van led lampen

Door te kiezen voor LED verlichting kies je niet alleen voor de meest groene optie op het gebied van verlichting, maar bespaar je ook nog eens geld. Daarnaast blijkt hier ook weer dat duurzaam leven geen kwestie is van inleveren op het gebied van verlichting. LED lampen doen namelijk qua sfeerverlichting niet onder voor een ouderwetse gloeilamp. Ik zette de 5 belangrijkste voordelen van LED verlichting voor jullie op een rijtje. Let’s go green!

1. Langere levensduur

LED lampen hebben een levensduur tot wel 25.000 branduren. Dit betekent dat een LED lamp bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag wel 20 jaar meegaan. Ter vergelijking: een spaarlamp gaat zo’n 10 jaar mee. LED lampen gaan dus 2x zo lang mee! En ten opzichte van een originele gloeilamp heeft een LED lamp zelfs een 10x langere levensduur! Dat verklaart dus de iets duurdere aanschafprijs van led lampen. Daarnaast zijn LED lampen vrij van schadelijke stoffen zoals kwik en kunnen de lampen na 20 jaar gebruik eenvoudig gerecycled worden. Maar daar hoef jij je met LED verlichting de komende 20 jaar niet druk om te maken!

2. Extreem zuinig

Een LED lamp verbruikt 85% minder energie dan een gloeilamp. Kocht je vroeger een lamp van 40 watt dan verbruikte deze 40 watt en gaf ook 4o watt aan licht. Nu lampen een stuk zuiniger zijn geworden, is het verbruik dus lager dan vroeger, terwijl de lichtsterkte hetzelfde is. Als je een led lamp van 40 watt koopt, dan verbruikt deze versie slechts 6,3 watt. Gloeilampen zetten bovendien slechts 5% van de elektriciteit om in licht en de rest in warmte. Behoorlijk inefficiënt dus.

In je portemonne scheelt het ook, namelijk zo’n 8 euro per jaar. In plaats van ongeveer een tientje per jaar aan stroom betaal je bij een led lamp slechts 2 euro.

3. Sfeervolle verlichting

LED verlichting is allang niet meer kil en ongezellig. Sterker nog, LED verlichting is net zo sfeervol als die ouderwetse gloeilampen. Ze geven mooi warm licht en de lichtproductie van deze lampen doet niet onder voor gloeilampen of spaarlampen. Daarnaast viel het zelfs zoonlief op dat zijn lamp verwisseld was. “Nu hoef ik niet zo lang te wachten totdat het licht aangaat mam!” Spaarlampen hebben namelijk de eigenschap dat ze even ‘op moeten laden’ voordat ze op volledige lichtsterkte zijn. Je haalt de schakelaar over en de LED lamp brandt onmiddellijk op maximale  lichtsterkte, dus niet zoals een spaarlamp.

De warmte die de lamp uitstraalt, is afhankelijk van het aantal Kelvin. Koud licht heeft een hoog aantal Kelvin en warm licht een laag aantal. Led lampen die dicht bij het rode deel van het lichtspectrum zitten, verspreiden een warm licht; ideaal om je bij te ontspannen. Kouder licht is fijn om bij te werken of te koken. Het aantal Kelvin wordt op de verpakking en productbeschrijving vermeld.

LedLampenDirect to the rescue

En of je nu op zoek bent naar sfeervolle LED verlichting voor in je woonkamer, prettig licht voor je werkkamer of simpelweg door de bomen het bos niet meer ziet. Dat maakt niet uit. Bij ledlampendirect werken namelijk ervaren LED specialisten die jou graag helpen.

4. Led lampen zijn dimbaar

Hierdoor zijn ze perfect voor zowel een romantisch diner voor twee als het lezen van een boek in bed. LED lampen die dimbaar zijn kun je herkennen aan het symbooltje op de verpakking. Bij het dimmen van LED verlichting heb je een speciale dimmer nodig, anders is de kans groot dat de ledlamp gaat ‘brommen’.

Wist je trouwens dat een grote en kleine fitting wordt aangeduid met E27 en E14? De letter E staat voor Edison-schroefdraad, een van de uitvinders. Het getal staat voor de diameter in millimeter. Hoe groter het getal, hoe groter de fitting. De grote fitting, E27, is de meest voorkomende fitting. Gloeilampen met een grote fitting kunnen moeiteloos worden omgeruild voor een led variant.

5. Led lampen worden niet warm

Zoals je al hebt kunnen lezen komt er bij gloeilampen behoorlijk wat warmte vrij in plaats van licht. LED lampen zetten stroom een stuk efficiënter om in licht. Hierdoor worden ze niet heet, hooguit een beetje warm. Je kunt dus nooit je handen branden en misschien nog wel belangrijker: ze kunnen geen brand veroorzaken.

Say watt?

Tegenwoordig vind je naast het maximaal aantal watt ook de hoeveelheid lumen op de verpakking. Het verschil tussen watt en lumen zit hem in de lichtsterkte en het verbruik. Op iedere verpakking vind je het maximaal aantal watt. Simpel gezegd is dit de stroom die door de fitting gaat. Staat er 7W op de fitting? Dan mag het lampje dat erin gaat niet meer stroom verbruiken dan 7 Watt. Lichtsterkte wordt dus uitgedrukt in lumen (lm). Een lampje van 200 lumen, geeft 20 watt aan licht.

Wil je een lamp verwisselen voor LED? Dan kun je het best kijken naar de hoeveelheid lumen. Haal je een halogeen lamp van 100 lumen uit je lamp, dan kun je deze dus het best vervangen door een LED lamp van 100 lumen.

Light up your life!

Oud lampje eruit, nieuw lampje erin. Zo simpel kan een stap naar duurzamer wonen zijn! Heb jij al led verlichting in huis? 

Liefs Mirjam

Volg jij eatpurelove al op social media?


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This