Duurzaam barbecuen: met deze tips barbecue je een stuk verantwoorder

duurzaam barbecuen

Mirjam Blanken

26 mei 2019


BBQ’en is gezellig!

Je bent lekker buiten, geniet van goed gezelschap (en een lekker biertje of goed glas wijn) en neemt de tijd voor elkaar. Klinkt stukken beter dan jezelf te ‘verstoppen’ in de keuken om een maaltijd in elkaar te flansen terwijl de gasten vermaakt worden door zichzelf toch? Ondanks dat vrees ik dat ik niet gezegend ben met een voorliefde (en aanleg) om goed te kunnen barbecuen.

Tot vorige week dan! Want inmiddels staat hier een heuse kamado-BBQ te glimmen in de tuin en barst ik van de inspiratie. Want vegetarische barbecuen is dus helemaal niet moeilijk als ik dacht (en ook nog eens erg lekker en verantwoord kan ik jullie vertellen). Van simpel geroosterde groenten tot gevulde pompoen. Wist je trouwens dat variëren met verse, biologische kruiden ook een goed idee is? Zo breng je in een handomdraai jouw gerechten heerlijk op smaak.

duurzaam barbecuen

BBQ-masterclasses in samenwerking met The Bastard

Wist je dat BBQ’en anno 2019 draait om écht eten? Vers, lokaal, duurzaam en seizoensgebonden: puur en zonder te veel poespas dus. En door de opmars van de kamado-BBQ is het kwik ook niet langer leidend, maar kun je de BBQ alle seizoenen aanzetten.

En speciaal voor diegenen die de kneepjes van kwalitatief outdoor koken in de vingers willen krijgen organiseert Intratuin deze zomer BBQ-masterclasses door het hele land in samenwerking met The Bastard. Tijdens twee avonden leer je de finesses van chef waardige technieken voor buiten koken, ontdek je gouden smaakcombinaties en de beste natuurlijke ingrediënten.

Duurzaam barbecuen: met deze tips barbecue je een stuk verantwoorder

En wat veel mensen dan weer net niet weten is dat duurzaam barbecuen helemaal niet zo moeilijk is. Je kunt al veel doen door meer plantaardig te barbecuen, geen wegwerpservies te gebruiken en te kiezen voor een kleinere bbq afgestemd op het gezelschap. En als je daarnaast ook goed inkoopt en kiest voor een barbeque van duurzaam materiaal, dan ben je helemaal goed op weg!

duurzaam barbecuen

Tip 1: Kies voor een BBQ van duurzaam materiaal

Tsja, ik ben inmiddels een ‘Bastard-fan’. Dit Nederlandse bedrijf maakt oerdegelijke kamado’s, gemaakt van de beste materialen die opgewassen zijn tegen de elementen. Alleen het hoogwaardigste industrieel keramiek is goed genoeg en alle kamado’s hebben een garantie van 20 jaar. Kiezen voor kwaliteit (en dus wellicht een wat duurdere barbecue) betekent ook kiezen voor een barbecue die langer meegaat. But there’s more!

 • Blijf weg van plastic wegwerpservies (of kies voor biologisch afbreekbaar wegwerpservies).
 • Gebruik geen plastic rietjes.
 • Investeer eventueel in borden en bestek gemaakt van bamboe.

Tip 2: Hoe groot is jouw bbq?

Deze tip is eigenlijk heel simpel: hoe groter de BBQ, des te groter je brandstofverbruik. Pas de grootte van de barbecue dus aan op de grootte van de groep. En wil je naast barbecueën met het gezin ook weleens met een groep vrienden barbecuen? Kies dan voor twee kleinere exemplaren, leen een BBQ van de buren of huur er desnoods eentje bij.

duurzaam barbecuen

Tip 3: Ga voor een vegetarische bbq!

Bij een BBQ denken de meesten van ons natuurlijk meteen aan hamburgers. Wil je jouw barbecue wat milieuvriendelijker aanvliegen?

 • Kies voor plantaardige ‘vleesvervangers’.
 • Wil je toch vlees of vis eten? Ga dan voor verantwoorde vlees- en vissoorten voorzien van een EKO-keurmerk.
 • Kies voor groenten en fruit uit het seizoen.
 • Koop eens biologische wijn of bier.
 • And remember: alle beetjes helpen!

Tip 4: Verspil geen voedsel

Inkoppertje natuurlijk, maar helaas gaat dit bij veel mensen nogal eens mis. Zorg dat je met een lijstje boodschappen gaat doen. Op deze manier koop je alleen wat je nodig hebt. Laat het eten zo lang mogelijk in de koelkast staan en maak eventuele leftovers gewoon vast klaar op de BBQ. Heb je meteen een maaltje voor morgen!

Tip 5: Gebruik duurzaam houtskool

 • Koop houtskool met een FSC keurmerk.
 • Of gebruik kokosbriketten.
 • Gebruik bruine aanmaakblokjes in plaats van witte.

Enjoy the summer!

Liefs Mirjam

Fotocredits: Intratuin
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Intratuin. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This