Duurzaam begraven: van een milieuvriendelijk kist tot duurzame bloemen

duurzaam begraven

Mirjam Blanken

18 augustus 2018


Duurzaam begraven: van een milieuvriendelijke kist tot duurzame bloemen

In het kader van stof tot nadenken: heb jij al eens nagedacht over een duurzame begrafenis? Een duurzaam lifestyle erop nahouden is inmiddels al meer dan vanzelfsprekend en niemand kijkt je op de verjaardag van tante Truus nog vreemd aan wanneer je jouw tips and tricks deelt om zo bewust en gezond mogelijk met jezelf en de natuur om te gaan. Maar wist je dat  steeds meer mensen kiezen voor een groene uitvaart? Op een milieuvriendelijke manier afscheid nemen is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld. Ik heb alle ins and outs wat betreft duurzaam begraven op een rijtje gezet. Van kiezen voor een milieuvriendelijke kist tot duurzame bloemen. En wist je dat je zelfs kunt kiezen om begraven te worden op een zogeheten natuurbegraafplaats?

duurzaam begraven

Kies voor een natuurbegraafplaats

Op veel begraafplaatsen is duurzaam begraven zeker een mogelijkheid. Maar wist je dat er in Nederland inmiddels ook al zo’n 20 verschillende natuurbegraafplaatsen zijn? Deze begraafplaats is onderdeel van een openbaar toegankelijk natuurgebied en het doel is dan ook om het graf onderdeel te laten zijn van de natuur en zo het milieu zo min mogelijk te belasten. Op een natuurbegraafplaats wordt geen steen geplaatst, maar wordt het graf bijvoorbeeld gemarkeerd met een Oerhollandse zwerfkei of houten boomschijf. Ook krijgen nabestaanden de GPS-coördinaten van de betreffende plek.

Ga voor een duurzame kist

Wat veel mensen niet weten is dat kiezen voor een traditionele houten kist helemaal niet zo duurzaam is. Er moeten worden bomen gekapt en aangezien het aanbod van hout in Nederland laag is, komt het hout ook nog eens van ver. Gelakte en beschilderde kisten leveren net als de katoenen binnenbekleding ook nog eens extra milieubelasting op.

  • Gaat jouw voorkeur uit naar een houten kist? Kies dan voor een uitvaartkist gemaakt van FSC-hout uit Nederlandse bossen. Voor iedere verkochte kist plaatst Staatsbosbeheer een boom terug.
  • Of kies voor een ecologische uitvaartkist. Onara maakt kisten die volledig biologisch afbreekbaar zijn en geschikt zijn voor zowel (natuur) begraven als cremeren. Begraven worden in een kartonnen kist is tegenwoordig zelfs mogelijk.
  • Om een grafkist persoonlijk te maken, kunt u deze laten beschilderen. Voor een milieuvriendelijke(re) uitvaart, is het natuurlijk belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare verf.
  • Wist je dat je ook zonder kist begraven kunt worden? Je kunt er ook voor kiezen om begraven te worden in een zogeheten lijkwade van biologische, duurzaam of Fairtrade materiaal, zoals bijvoorbeeld een lijkwade van bamboe.

Let op het materiaal van kleding

Wanneer je kiest voor duurzaam begraven is het ook belangrijk om rekening te houden met de keuze van kleding. En dan met name het materiaal waarvan de kleding gemaakt is. Op een natuurbegraafplaats is kleding van nylon (zoals panty’s) niet toegestaan, maar ook wanneer je kiest voor een graf op een reguliere begraafplaats is het handig om hier op te letten. Denk hierbij aan kleding gemaakt van biologisch hennep of linnen, biologische wol of kleding gemaakt van bamboe. Check ook of sieraden volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Een milieuvriendelijke rouwstoet

Het meest belastend deel van een uitvaart? Met stip op 1 vind je daar het vervoer. Kiezen voor een begraafplaats in de buurt is zeker een optie, net als zoveel mogelijk carpoolen en gebruik maken van het openbaar vervoer. En in plaats van volgauto’s bij de rouwstoet kun je ook denken aan groene(re) opties zoals een bus huren of gebruik maken van een elektrische rouwauto. Of wat denk je van een heuse uitvaartfiets?

Minimaliseer de locaties

Naast een milieuvriendelijke rouwstoet kun je er ook voor kiezen om de condoleance, de dienst en de uitvaart op 1 locatie (en op 1 moment) te houden of in ieder geval te kiezen voor locaties op loopafstand. Met minder vervoer belast je het milieu namelijk echt stukken minder.

Kies voor een lokale, biologische cateraar

Koffie met cake kan prima, maar kiezen voor biologische koffie met biologische, homemade cake van een lokale cateraar is stukken groener. Of laat bijvoorbeeld kannen met kraanwater serveren in plaats van water uit plastic flesjes. Vergeet plastic wegwerpbordjes en maak gebruik van servies of in ieder geval biologisch afbreekbaar servies.

Ga voor duurzame bloemen (of kies bewust voor een donatie)

Bloemen spelen een belangrijke rol tijdens een uitvaart. Het nadeel is dat bij het kweken van bloemen veel water verspild wordt en er grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Probeer daarom zoveel mogelijk te kiezen voor seizoensgebonden bloemen die in Nederland gekweekt zijn en/of biologisch gekweekt zijn. Of vraag de genodigden om in plaats van een bloemstuk het gereserveerde geld te doneren aan een zelf gekozen goed doel.

Rouwkaarten van gerecycled papier

Je kunt de rouwkaarten natuurlijk digitaal verzenden, maar wil je ze toch liever ‘old school’ verzenden kies dan voor kaarten gemaakt van gerecycled en ongebleekt papier. Maar ook online een rouwregister openen en een bedankje sturen via e-mail behoren tot groene mogelijkheden. De meeste uitvaartondernemers bieden deze dienst zelfs standaard aan.

Gerecyclede grafstenen, c’est possible!

En last but not least: kies bij het begraven op een reguliere begraafplaats voor een tweedehands grafsteen, een zwerfkei uit Nederland of markeer het graf met een houten monument. Het meeste natuursteen wordt namelijk in het buitenland gewonnen en naast de milieubelasting voor vervoer wordt ook de natuur beschadigd. Wanneer een graf wordt geruimd, worden de grafstenen eigendom van de begraafplaats. Vaak worden deze vervolgens vermalen en in asfalt verwerkt. Terwijl simpelweg de tekst afslijpen en opnieuw graveren veel milieuvriendelijker is.

Nadenken over keuzes voor later

Wanneer je jouw groene uitvaartwensen hebt vastgelegd kom je bij het volgende ‘grote mensen’ onderwerp: geld. Want een uitvaart kost geld. Tegenwoordig kost een begrafenis (of crematie) al snel tussen de € 6.500 en € 11.000. Wist jij dat er verschillende mogelijkheden zijn om een uitvaart te financieren? Met een goede uitvaartverzekering zorg je dat de kosten voor jouw uitvaart geheel of gedeeltelijk zijn gedekt. En wanneer je al nadenkt over jouw wensen en deze ook bespreekt of vastlegt in bijvoorbeeld een ‘Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering’ dan ben je verzekerd van een mooie, persoonlijke uitvaart.

Let’s go green!

Later als ik groot ben lijkt ook bij mij nog steeds een ver van mijn bed show. Toch plopt steeds vaker de gedachte omhoog dat ik deze ‘grote mensen dingen’ eens echt goed vast moet leggen. Ik ben benieuwd naar jouw idee hierover. Heb jij jouw uitvaart al besproken of vastgelegd? En ben jij team uitvaartverzekering of team ‘dat komt vast wel goed’? Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Ivan

    Bedankt voor deze inspirerende blog over de groene uitvaart. Er blijft genoeg over om over na te denken maar één ding weet ik zeker: de natuurbegraafplaats is voor mij. Er hoeft ook geen hele stoet mensen bij te zijn, dus dat maakt het al overzichtelijker. Opgaan in de natuur, waar je uiteindelijk ook vandaan komt. Volgens mij is dit de bedoeling.

    Antwoord
  2. Anne

    Hallo Mirjam, als ik op de link van 20 natuurbegraafplaatsen klik, dan kom ik niet uit bij de 20 locaties maar op een crematorium site van Yarden… Waar kan ik de 20 locaties bekijken? Groetjes Anne

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This