Duurzaam en energiezuinig wonen: dit zijn de 9 beste tips om energie te besparen

Mirjam Blanken

1 juni 2021


Wil jij ook duurzaam en energiezuinig wonen? C’est possible! Bovendien is energie besparen niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt het ook veel geld. En wist je dat je met relatief kleine investeringen al veel energie kunt besparen? Investeer bijvoorbeeld in het isoleren van je huis en vervang energieslurpende apparaten in huis voor de zuinige variant. Of hak toch de knoop door en ga je eigen energie opwekken met zonnepanelen. But there’s more! Ik heb 7 tips om energiezuinig(er) te wonen op een rijtje gezet.

1. Isoleer (en ventileer!) je huis

Isoleren valt in de categorie ‘dat kunnen buurman en buurman ook’. Deels dan. Wat je zelf kunt doen is kieren en spleten opzoeken en deze vervolgens dichten. Denk hierbij aan een tochtstrip bij ramen en deuren of het dichten van kiertjes met kit in het kozijn. Verder kun je denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, isolerend glas en vloerisolatie. Uiteraard kost dit meer dan een tochtstrip, maar doordat je energie bespaart verdien je dit bedrag binnen een paar jaar weer terug.

In een goed geïsoleerd huis is ventileren een must voor je gezondheid. Na het opstaan je slaapkamerraam een half uurtje open zetten om te luchten valt niet in de categorie ventileren. Door je huis 24/7 te ventileren, bijvoorbeeld door de ramen op een kiertje te zetten of de ventilatieroosters open te houden, wordt de lucht in huis continue ververst en blijft de luchtvochtigheid op peil.

Het is trouwens echt een fabeltje dat het openhouden van de roosters zorgt voor heel veel meer stookkosten. In een huis waar de ventilatie goed geregeld is, is de lucht over het algemeen droger. En wist je dat droge lucht opwarmen minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht? Overigens zijn er ventilatiesystemen die de verloren warme lucht gebruiken om de frisse lucht alvast op te warmen.

2. Kies voor echte duurzame energie

Wist je dat energieleveranciers GvO’s, oftewel duurzaamheidscertificaten kunnen kopen uit landen met een overschot aan duurzaam opgewekte energie? Jouw energieleverancier wekt dus eigenlijk grijze stroom op, maar kan op deze manier diezelfde stroom als groene stroom, oftewel sjoemelstroom verkopen. Zo denk jij lekker bezig te zijn met het opwekken van duurzame energie, maar is de realiteit dat jouw groene stroom helemaal niet zo groen is, niet opgewekt wordt in Nederland en helemaal niet door jou verbruikt wordt. Oeps…

Wat kun je als consument doen als je lokale en échte duurzame energie wilt hebben? Dan ga je om! Om | nieuwe energie is ontstaan vanuit betrokken burgers die hun energievoorziening weer in eigen handen wilden nemen. Alle energie wordt duurzaam opgewekt met behulp van de zon en de wind. En doordat die échte duurzame energie in Nederland (en zelfs bij jou in de buurt) opgewekt wordt, stimuleer je als klant daadwerkelijk de verduurzaming van de Nederlandse energiemarkt. Win-win dus!

3. Vervang je oude cv-ketel

Je oude cv-ketel vervangen door een zuiniger exemplaar is een slimme stap. Houd er bij deze investering wel rekening mee dat de overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Nu gaat een cv-ketel geen 30 jaar mee, maar mocht je nu al stappen willen maken richting wonen zonder aardgas dan kun je ook kiezen voor een elektrische warmtepomp, vloerverwarming, of wandverwarming.

4. Bye, bye gloeilamp. Hello led-lamp!

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddeld huishouden nog ongeveer 15 gloeilampen in huis heeft hangen. Om je huis een stukje duurzamer te maken is het handig om deze te vervangen door led-lampen. Led lampen zijn op dit moment namelijk de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu.

Led lampen hebben een levensduur tot wel 25.000 branduren. Dit betekent dat een led lamp bij een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag wel 20 jaar meegaan. Ter vergelijking: een spaarlamp gaat zo’n 10 jaar mee. Led lampen gaan dus 2x zo lang mee! En ten opzichte van een originele gloeilamp heeft een led lamp zelfs een 10x langere levensduur! Dat verklaart dus de iets duurdere aanschafprijs van led lampen. Daarnaast zijn Led lampen vrij van schadelijke stoffen zoals kwik en kunnen de lampen na 20 jaar gebruik eenvoudig gerecycled worden.

5. Water besparen is easy peasy!

Water uit de kraan. Het lijkt zo simpel, maar dit vloeibare goud heeft een behoorlijk lange weg afgelegd voordat het bij jou uit de kraan stroomt. Zuinig omgaan met water leeft eigenlijk wel, maar toch vind ik dat deze tips om water te besparen niet mogen ontbreken in dit artikel. Wij Nederlanders douchen namelijk nogal lang, gemiddeld zo’n 9 minuten en het liefst douchen we ook nog dagelijks.  

Wist je dat bijna de helft van ons dagelijkse waterverbruik hiermee opgaat aan douchen? En iedere dag een paar keer het toilet doorspoelen verbruikt meer water dan een wasje draaien. Simpele dingen zoals een waterbesparende douchekop of kraan of gewoontes zoals korter douchen, alleen wasjes draaien met een volle trommel, de kraan niet onnodig laten lopen kun je jezelf gemakkelijk aanwennen toch?

6. Vervang energieslurpers

Welke apparaten in huis zijn echte energieslurpers? Met een energieverbruiksmanager kun je per apparaat meten hoeveel energie er verbruikt is. Zo weet je precies waar je het meest energie kunt besparen. Want energiebesparing blijft de meest milieuvriendelijk optie om je huis duurzamer te maken. Een wasmachine, droger, vaatwasser, koelkast, vriezer. Stuk voor stuk huishoudelijke apparaten die we eigenlijk niet willen missen. En ondanks dat deze apparaten steeds zuiniger worden, gebruiken we ze wel meer. Dat lijkt een beetje op dweilen met de kraan open toch?

In het kader van alle beetjes helpen gebruik ik alleen apparaten die echt nodig heb. Oude apparaten kun je vervangen door energiezuinige (en vaak ook duurdere) varianten met een A+++ label. Houd bij jouw volgende aankoop in je achterhoofd dat goedkoop vaak duurkoop is.

7. Voorkom sluipverbruik

Wist je dat veel apparaten in huis nog steeds stroom verbruiken, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet? Hier heb je natuurlijk niets aan, vandaar de term sluipverbruik. We kennen allemaal het rode stand-by knopje op de televisie wel. Om dit sluipverbruik tegen te gaan, kun je (vaak wat oudere) elektrisch apparaten direct van de stroom afhalen wanneer je ze niet gebruikt. Ook kun je een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar gebruiken of een bespaarstekker plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de stand-by stand volledig uit.

8. Koken met een stekker

Koken op inductie is een flinke stap richting een duurzame keuken. En hoewel er nu nog weinig verschil is tussen koken op aardgas en koken met een stekker, in de toekomst gaat dit zeker veranderen. Elektriciteit wordt namelijk steeds duurzamer opgewekt. Wanneer je nu een nieuwe keuken laat plaatsen is kiezen voor een inductie kookplaat de beste keus. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden.

Hier staat een inductie kookplaat hoog op het verlanglijstje. Want naast duurzaam, is zo’n kookplaat easy peasy schoon te maken en makkelijk in gebruik. Wokken op inductie is trouwens heel goed mogelijk. Tegenwoordig zijn er wokken verkrijgbaar met een platte bodem. En wanneer jouw pannen een bodem hebben die magnetiseerbaar is, kun je ze gewoon gebruiken op een inductie kookplaat. Het is een investering, maar wanneer je groen wilt doen in je keuken is elektrisch koken een must wat mij betreft.

Groen doen in de keuken: zo doe je dat!

9. Was op een lagere temperatuur

Sorteer jouw wasje niet alleen op kleur, maar ook op vies zijn. De wasvoorschriften die je in het label van je kleding vindt zijn handig, maar geven doorgaans de maximale temperatuur waarop er gewassen kan worden aan. Hierdoor wassen we vaak onnodig op een te hoge temperatuur.

Vaak kun je een kledingstuk prima wassen op een lagere temperatuur. Naar beneden dus die temperatuur, want op een lagere temperatuur wassen heeft een grote impact op het energieverbruik. Fijn voor je kleding, je portemonnee en voor het milieu! En heeft jouw wasmachine een ecostand? Gebruik die dan.

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This