Duurzaam hout: 5 tips voor een duurzaam interieur met hout

opgestapeld duurzaam hout

Mirjam Blanken

17 januari 2022


Denk je aan een duurzaam interieur dan denk je vrijwel meteen aan natuurlijke materialen zoals hout. Hout is dan ook zeker een milieuvriendelijk materiaal. Het gaat lang mee, kan goed worden hergebruikt en is volledig biologisch afbreekbaar. Het aanschaffen van duurzame houten meubels is dus een goede start als je jouw interieur wilt verduurzamen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of een houten meubel duurzaam gemaakt is? En vergeet vooral niet de impact op het milieu van ons koopgedrag. Duurzaam doen betekent ook dat je gaat voor houten meubels die lang meegaan.

Tip 1 – Let op het FSC-keurmerk

Wist je dat ontbossing verantwoordelijk is voor 15% van de wereldwijde CO2 uitstoot? Zuinig omgaan met een duurzame grondstof zoals hout is dus enorm belangrijk. Wil je er zeker van zijn dat jouw houten meubels duurzaam zijn, let dan op het zogeheten FSC-keurmerk. Zo weet je zeker dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Na het kappen van bomen krijgen deze bossen de kans om zich te herstellen. Op deze manier verdwijnt er niet meer hout dan er aan kan groeien. Het idee is simpel: wanneer hout langer meegaat, hebben bossen meer tijd om te herstellen.

Tip 2 – Investeer in duurzame houten meubels

Volgens de Dikke Van Dale is de betekenis van duurzaam: 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Een duurzaam meubel is dus een meubel dat lang mee gaat, niet snel slijt en gemaakt zijn van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten.

Kiezen voor een meubelstuk waar je niet na een jaartje op uit gekeken bent en eentje die ook nog eens lang mee gaat is dus een duurzame keuze. Een duurzaam interieur gaat tenslotte niet alleen over de duurzaamheid van het product zelf. Wanneer duurzame en tijdloze producten die je koopt lang mee gaan, hoef je ook minder vaak nieuwe meubels te kopen.

Tip 3 – Geef oude meubels een nieuw leven

Gooi jouw ‘oude’ houten meubelstuk niet zomaar bij het grof vuil. Misschien kan iemand anders jouw oude houten dressoir of tafel wel nieuw leven in blazen. Upcycling is sowieso een goed idee! Met een likje verf krijg je er een origineel én goedkoop meubelstuk voor terug. Kiezen voor een tweedehands meubelstuk is sowieso duurzaam èn milieuvriendelijk! Het spaart grondstoffen, energie, water en afval. Er hoeven immers minder nieuwe spullen te worden gemaakt en daarnaast minder oude spullen weggegooid. Bij Beukmeubels snappen ze dit. Niet alleen maken zij hun producten van duurzame materialen, de meubels kunnen ook easy peasy vijf keer in elkaar gezet en uit elkaar gehaald worden.

Tip 4- Vermijd samengeperst hout

Nog even over dat in elkaar zetten en uit elkaar halen… We kennen allemaal de ‘houten’ meubels wel die na één keer uit elkaar halen met geen mogelijkheid meer in elkaar te zetten zijn. Vaak zijn deze meubels gemaakt van spaanplaten en MDF platen. MDF platen zijn gemaakt van samengeperste houtvezels en dit ‘hout’ is niet recyclebaar.

Daarnaast worden met name goedkope meubels van spaanplaat gemaakt. Spaanplaat bestaat uit kleine stukjes resthout (spaanders), die tot één plaat zijn gemaakt met behulp van een bindmiddel. Het bindmiddel is vaak een soort kunsthars, en soms wordt de plaat verlijmd met een harde buitenlaag. De lijm en harsen die als bindmiddel worden gebruikt tijdens het persen van de platen zijn schadelijk voor het milieu en onze gezondheid.

Tip 5 – Duurzame meubels shop je hier

BEUK is een bedrijf dat staat voor duurzaam wonen én leven. Op hun platform BEUK meubels vind je producten van maar liefst acht Oerhollandse duurzame meubelmakers. Van kledingkasten, bureaus tot een fijn bed met opbergruimte. “Bij BEUK geloven we in balans. In dat het leven bestaat uit geven en nemen. We geloven in kwaliteit zodat producten lang meegaan. In dat producten een mooie bron horen te hebben. We geloven dat bewust omgaan met spullen materialisme verlaagt. We geloven in bewust produceren.

Maar bovenal gaan de founders van BEUK voor kwaliteit. “Onze meubels gaan – mits goed onderhouden – een leven lang mee. Misschien niet jouw leven, maar via een kringloopwinkel ook het leven van een ander. Dat maakt ons niet uit. Wij zorgen voor robuuste, sterke meubels, die gemaakt zijn om lang mee te gaan. Wij verkopen graag meubels die lang mee gaan. Hierdoor wordt er natuurlijk wel minder verkocht, maar hoeven er ook minder bomen te worden gekapt. En dat laatste vinden we eigenlijk belangrijker!

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Betondecor

    Wat een handige tips! Ik heb zelf gekozen om in plaats van een houten vloer voor een betonvloer te gaan; dit is ook een vloer die ontzettend lang meegaat, wat het een duurzame keuze maakt! Gr. Carla

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This