Wil je graag groener en duurzamer leven? Dan zijn deze 9 duurzame apps een aanrader!

duurzame apps

Mirjam Blanken

15 september 2018


Wil je graag groener en duurzamer leven? Dan zijn deze 9 duurzame apps een aanrader!

Groen en duurzaam leven is hot and happening. En dat is fijn! In het kader van ‘be the change you want the see in the world’ heb ik maar liefst 9 duurzame apps op een rijtje gezet die jou hierbij gaan helpen. Van een simpele app met een groente- en fruitkalender tot duurzame apps met plantaardige hotspots en winkels waar je eerlijk(er) kunt shoppen. En wat denk je van een app waarmee je kunt zien of jouw verzorgingsproducten microbeats bevatten? Met deze duurzaamheid apps wordt sustainable living een makkie! De meeste apps in dit rijtje zijn gratis, maar de betaalde apps koop je easy peasy met een iTunes kaart in de App Store. Een handige en veilige manier om je tegoed op te waarderen is via de site van Primera. Welke van deze apps is jouw favoriet?

Be the change you want the see in the world.

1. Refresh & GoGreen

Ben je pas net bezig met groener leven en zit je nog op het niveau ‘alleen afval scheiden’? Dan is de duurzame app Refresh & Go Green een aanrader. Deze app weet dat alle begin moeilijk is en helpt je stap voor stap kleine duurzame veranderingen toe te passen.  Refresh & Go Green leidt je door 52 (!) eenvoudige stappen om je huis groener te maken. In de app wordt vervolgens bijgehouden hoeveel dagen je al groen bezig bent. Ook fijn: deze app vertelt je ook het ‘hoe en waarom’ achter elke duurzame verandering.

2. Afvalscheidingswijzer

Ik win! Hier in huize Eat.Pure.Love is namelijk nogal eens discussie over wat er wel en niet bij het plastic afval hoort. Want waar laat je die chipszak inclusief glimmende binnenkant nu eigenlijk? En wist je dat kurken, deksels, doppen en etiketten van glazen potten en flessen gewoon mee de glasbak in mogen? De Afvalscheidingswijzer is dus een fijne app wanneer je niet zeker weet waar je jouw afval moet laten. En die chipszak met dat aluminium laagje? Die hoort dus gewoon bij het restafval en niet bij het plastic, just so you know!

3. Happy Cow Find Vegan Food

HappyCow werd in 1999 opgericht als dienst om reizigers en mensen all over the world te helpen plantaardige en veganistische hotspots te vinden. Via deze community app kun je overal ter wereld opzoeken of er lekkere vegetarische en vegan hotspots in de buurt zijn. Ik nam de proef op de som en ontdekte in Den Bosch een aantal nieuwe plekjes waar je kunt genieten van een heerlijke plantaardige maaltijd. Als gebruiker kun je zelf jouw vegan ontdekkingen toevoegen en houd je samen met medegebruikers de app up-to-date. I like!

4. De Groente- en Fruitkalender app

Groente en fruit uit het seizoen eten is wel zo duurzaam! De milieubelasting die het kost om groente en fruit in de winkel te krijgen, kan gedurende het jaar variëren. En aan het product is dat niet te zien. En omdat je nu eenmaal niet alles kunt weten, is de Groente- en Fruitkalender een handige app.

Wanneer groente en fruit in het winkelschap liggen, kunnen er al veel energie en hulpmiddelen in zijn gestoken tijdens de teelt, kan er veel fossiele brandstof zijn gebruikt voor transport (wanneer producten worden ingevlogen), of kan het landgebruik hoog zijn (en de opbrengst per hectare laag). In die gevallen hebben groente en fruit een hoge milieubelasting. De milieubelasting per kilogram groente of fruit verschilt per soort en seizoen. Als u kiest voor groente en fruit uit milieuklasse A en B kunt u jaarrond gevarieerd en milieuvriendelijk eten.

5. Eerlijk winkelen app

Ben jij naarstig op zoek naar producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu? Maar weet je niet hoe en waar je die moet vinden? Dan is de Eerlijk Winkelen app de oplossing. De app wijst je de weg naar winkels die fair trade, biologische of tweedehands producten verkopen. Het winkelaanbod is heel divers, van kleding tot speelgoed en van cosmetica tot meubels. Ook horeca zoals koffieshops en lunchrooms zijn opgenomen in de app, want tussen het winkelen door moet je tenslotte af en toe even bijkomen! Je kunt makkelijk vinden wat je zoekt door de handige zoekfunctie en de mogelijkheid te filteren op categorie, zoals bijvoorbeeld kleding, eten & drinken of lifestyle en cadeaus.

6. Beat the Microbead App

Steeds meer cosmeticaproducten bevatten zogenaamde plastic microbeads, heel kleine plastic bolletjes. Deze micro plastics vervuilen ons milieu. Het is moeilijk te zien of een product microbeads bevat en daarom heeft de Stichting Noordzee samen met de Plastic Soup Foundation een app ontwikkeld waarmee eenvoudig is te checken of een product micro plastics bevat.
Met deze app kan je met de camera van je iPhone de barcode van een product scannen en meteen zien of het micro beads bevat.

7. Questionmark – shop duurzaam

Wil je duurzaam en gezond boodschappen doen? Dan is de Questionmark app jouw nieuwe beste vriend! Deze gratis app laat je zien welke keurmerken een product heeft op verschillende duurzaamheidsthema’s zoals milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Daarnaast beoordeelt de app of het product binnen een gezond voedingspatroon past.

Het gebruik van de app is eenvoudig. Scan allereerst de streepjescode op de verpakking of zoek het product op in de app. Bekijk vervolgens alle gezondheids- en duurzaamheidsinformatie en bepaal wat voor jou belangrijk is. Wanneer je toch niet blij wordt van jouw gekozen product kies je van nu af aan een duurzamer alternatief. Easy peasy dus!

8. Keurmerkenwijzer

Zie jij door al die keurmerken door de bomen het bos niet meer? Of twijfel je aan de betrouwbaarheid van een specifiek keurmerk? Aangezien er flink wat keurmerken in omloop zijn en ze allen ergens anders voor staan, heeft Milieu Centraal voor je op een rijtje gezet welke keurmerken er zijn. Daarnaast onderzocht Milieu Centraal van elk keurmerk in hoeverre het let op milieu-, dierenwelzijns- en sociale aspecten, en hoe de controle plaatsvindt. Zo wordt duurzame keuzes maken een stuk eenvoudiger!

9. Too good to go app

No more food waste! Want wist jij dat er wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel in de prullenbak verdwijnt? En dat is zonde. Dankzij Too Good To Go zijn er al miljoenen maaltijden gered. Deze duurzame app is in 2015 ontstaan in Denemarken en de app is inmiddels live in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Engeland.

Het idee achter deze app is simpel. Houd jij van lekker eten voor een leuke prijs en wil je ook nog eens milieubewust bezig zijn? Download dan de app, kijk of er die dag restaurants of winkels bij jou in de buurt zijn die een zogeheten magic box aanbieden. Deze box wordt gevuld met lekker eten: broodjes, baguettes, groenten, salades, juices, couscous, sushi of misschien wel een compleet tapas menu. Zo kun je bij Abel’s Deli op Utrecht CS ’s avonds jouw box ophalen die wordt gevuld met al het lekkers wat op dat moment over is. Zo geniet jij van een lekker maaltje en help je ook nog eens mee aan de strijd tegen voedselverspilling.

Let’s go green!

Welke duurzame app is jouw favoriet? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tips | top 10 duurzame apps - SUSZ.nl - […] de juiste info kom je stapje voor stapje verder. Deze duurzame apps helpen je op weg… Check Eatpurelove.nl  en…
  2. Tips | top 10 duurzame apps - SUSZ - […] de juiste info kom je stapje voor stapje verder. Deze duurzame apps helpen je op weg… Check Eatpurelove.nl  en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This