Samen om! Heb jij al lokale en dus echte duurzame energie?

duurzame energie

Mirjam Blanken

4 mei 2021


Goed nieuws! Op dit moment kiest zo’n 70% van alle Hollandse huishoudens voor groene stroom. Maar wist je dat slechts 7% van alle energie in Nederland ook daadwerkelijk duurzaam opgewekt wordt? Wanneer je groene stroom afneemt bij jouw energieleverancier is het niet zo dat dit via aparte kabels naar jouw huis komt. Er is tenslotte maar één stroomnet en daar gaat al onze stroom doorheen. Toch is iedere kilowattuur stroom te traceren. Om groene stroom te mogen verkopen moet iedere energieleverancier namelijk een zogeheten GvO (Garantie van Oorsprong) hebben waaruit blijkt dat de stroom ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt.

Nu is het zo dat de vraag naar groene stroom in Nederland groter is dan het aanbod. Energieleveranciers kunnen om die reden GvO’s kopen uit landen met een overschot aan duurzame energie, zoals bijvoorbeeld het geval is in IJsland of Noorwegen. Jouw energieleverancier wekt dus eigenlijk grijze stroom op, maar kan op deze manier diezelfde stroom als groene stroom, oftewel sjoemelstroom verkopen. Zo denk jij lekker bezig te zijn met het opwekken van duurzame energie, maar is de realiteit dat jouw groene stroom helemaal niet zo groen is, niet opgewekt wordt in Nederland en helemaal niet door jou verbruikt wordt. Oeps…

Tijd voor verandering!

Blijft de grote vraag: wat kun je als consument doen als je échte duurzame energie wilt hebben? En dan het liefst ook nog lokale energie? Goed nieuws! Om | nieuwe energie is een collectief van meer dan 50 lokale energiecoöperaties in Nederland zonder winstoogmerk. Hierdoor gaan ze totaal anders te werk dan de bekende commerciële energieleveranciers. De winst gaat namelijk niet naar aandeelhouders of grootverdienende directeuren, maar komt direct ten goede aan hun klanten (onder andere door het verlagen van energietarieven) en lokale verduurzaming.

En het grootste pluspunt? Doordat om | nieuwe energie haar krachten bundelt, kunnen ze als collectief 100% duurzame en lokale energie leveren. Nice to know: in november 2020 werd om | nieuwe energie voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot allergroenste energieleverancier van Nederland!

Duurzame energie, uit je eigen buurt

Om | nieuwe energie is ontstaan vanuit betrokken burgers die hun energievoorziening weer in eigen handen wilden nemen. Alle energie wordt duurzaam opgewekt met behulp van de zon en de wind. En doordat die échte duurzame energie in Nederland (en zelfs bij jou in de buurt) opgewekt wordt, stimuleer je als klant daadwerkelijk de verduurzaming van de Nederlandse energiemarkt. Win-win dus!

Wij zijn de enige energieleverancier die op grote schaal lokaal haar energie opwekt en ook weer terug levert aan haar klanten. Onze stroomopwek organiseren we samen met burgers in hun eigen buurt. Deze burgers zetten zich als vrijwilliger in om hun stad energieneutraal te maken. Niet door het van bovenaf op te leggen, maar door het met elkaar te doen. Doordat de energie in de eigen buurt wordt opgewekt, kunnen klanten langskomen en met hun eigen ogen zien waar hun stroom vandaan komt. Daarom hoeven we niet te bewijzen dat we 100% duurzaam zijn. Daarmee onderscheiden we ons van alle andere (groene) energieleveranciers.

De beste prijs voor groen

Hoe groter het collectief wordt, hoe lager de energietarieven worden. Oftewel: hoe meer klanten, hoe lager de prijs. Sterker nog, wanneer alle regio’s waar de lokale cooperaties gevestigd zijn omgaan, dan zijn hun tarieven van om | nieuwe energie wel 250 euro per jaar goedkoper. Bovendien doet om | nieuwe energie niet mee aan de hype van Welkomstkortingen. Want dat geld, dat moet dus ergens vandaan komen. Uiteindelijk betaal je dit zelf, doordat je in de loop van de tijd meer gaat betalen voor je energie. Op die manier betalen bestaande klanten dus voor de Welkomstkorting van nieuwe klanten.

Wij vinden het niet logisch dat alleen nieuwe klanten profiteren van korting, maar vinden dat iedereen moet kunnen profiteren. Omdat ons collectief geen winstoogmerk heeft, wordt de winst gebruikt om nieuwe projecten te ontwikkelen bij de lokale coöperaties en om de tarieven voor alle klanten structureel te verlagen. Iedere klant erbij heeft dus invloed op de duurzaamheid in Nederland en op de prijs. Zo kunnen we tenminste allemaal profiteren.

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Anna

    Toevallig kwam ik op je artikel voor duurzame energie en de mooie plaatjes van windmolens. Nu is het zo dat ik van de week toevallig gelezen heb dat als ze windmolens niet meer nodig hebben ze deze massaal begraven in de grond, in onze mooie natuur. En dat om windmolens te katen qerken er onwijs veel olie nodig is. Ook vliegen heel veel vogels tegen deze dingen aan met de dood tot gevolg. Sinds ik dit gelezen heb ben ik heel anders naar windmolens gaan kijken. En zou ik willen dat ik dit eerder wist.
    Liefs anna en bedankt voor het delen van je mooie leerzame artikelen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This