Groen doen in de keuken: zo doe je dat!


Groen doen in de keuken: zo doe je dat!

Kiezen voor een eco keuken gemaakt van verantwoorde materialen en voorzien van de duurzaamste apparatuur is hartstikke duurzaam. Helaas peanut butter, onze keuken voldoet nog prima en om dan een nieuwe te plaatsen is dan natuurlijk verre van duurzaam. Maar wist je dat je ook je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu wanneer je nog helemaal niet toe bent aan een nieuwe keuken? Groen doen in de keuken is namelijk veel meer dan een keuken van duurzame materialen. Met kleine aanpassingen zoals afval scheiden, minder plastic verpakkingen gebruiken, food waste tegengaan, zuinig omgaan met water en koken op een inductie kookplaat ben je al een heel eind op weg. En wat denk je van kiezen voor ecologische vaatwastabletten en schoonmaakmiddelen?

groen doen in de keuken

Koken met een stekker

Koken op inductie is een flinke stap richting een duurzame keuken. En hoewel er nu nog weinig verschil is tussen koken op aardgas en koken met een stekker, in de toekomst gaat dit zeker veranderen. Elektriciteit wordt namelijk steeds duurzamer opgewekt. Wanneer je nu een nieuwe keuken laat plaatsen is kiezen voor een inductie kookplaat de beste keus. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden.

Hier staat een inductie kookplaat hoog op het verlanglijstje. Want naast duurzaam, is zo’n kookplaat easy peasy schoon te maken en makkelijk in gebruik. Wokken op inductie is trouwens heel goed mogelijk. Tegenwoordig zijn er wokken verkrijgbaar met een platte bodem. En wanneer jouw pannen een bodem hebben die magnetiseerbaar is, kun je ze gewoon gebruiken op een inductie kookplaat. Het is een investering, maar wanneer je groen wilt doen in je keuken is elektrisch koken een must wat mij betreft.

Duurzamer eten

Wist je dat zo’n 30% van de totale milieubelasting en CO2-uitstoot van voedsel komt? Minder dierlijk en meer plantaardig eten is een flinke stap de goede richting in. Dieren onderhouden, voer verbouwen en transport kost veel energie en niet te vergeten waardevolle grondstoffen. Door hier bewuster mee om te gaan kun je hier dus veel rendement halen.

  • eet meer plantaardig
  • eet lokaal
  • kook seizoensgebonden
  • voorkom voedselverspilling
  • let op duurzaamheidskeurmerken

Afval scheiden is een must

Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon! Zo’n 50% daarvan leveren we gescheiden in, terwijl we eigenlijk ruim 80% van het huishoudelijk afval kunnen scheiden. Naast nog beter afval scheiden is beter scheiden ook belangrijk, omdat het afval zo nog effectiever gerecycled kan worden. Nog beter is het voorkomen van afval. Koop dus zoveel mogelijk producten zonder verpakking of in recyclebare of hervulbare verpakkingen.De Afvalscheidingswijzer is een fijne app wanneer je niet zeker weet waar je jouw afval moet laten.

Wil jij graag groener en duurzamer leven? Dan zijn deze duurzame apps een aanrader!

But there’s more!

  • Kies voor ecologische vaatwastabletten zonder  kleurstoffen, parabenen, fosfaten, chloor, ammonia en draai alleen volle vaatwasmachines.
  • Inkoppertje natuurlijk, maar laat de kraan niet onnodig lopen en ga zuinig om met warm water.
  • Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten zonder kleurstoffen, parabenen, fosfaten, chloor, ammonia of zuren.
  • Kies voor keukenapparatuur die energiezuinig en waterbesparend is.
  • Stel je de temperatuur van je koelkast in op 3-5 graden en je vriezer op -15 tot -18 graden. Op deze manier verbruiken deze apparaten geen onnodige energie.

Let’s go green!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: g-stockstudios via Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *