Wil jij groene én goedkope stroom? Check dan deze tips!

Mirjam Blanken

5 december 2019


First things first, want uit alle Nederlandse stopcontacten komt dezelfde 230 volt. Maar wist je dat die groene en goedkope stroom op verschillende manieren wordt opgewekt? Mocht je om wat voor reden dan ook geen zonnepanelen op je eigen dak willen of kunnen aanleggen, dan is het afnemen van lokale groene stroom in de vorm van zonne-energie of windenergie een prima alternatief. Met de nadruk op lokaal, want echt lokale groene stroom komt natuurlijk van de Hollandse wind en zon. 

De 7 beste tips om thuis duurzamer te leven

Zo zit dat met groene stroom

Er is dus maar 1 stroomnet en daar gaat al onze stroom doorheen. Wanneer je groene stroom afneemt, is het dus niet zo dat dit via aparte kabels naar huis komt. Toch is iedere kilowattuur stroom te traceren. Om groene stroom te mogen verkopen moet iedere energieleverancier namelijk een zogeheten GvO (Garantie van Oorsprong) hebben. Groene stroom komt dan gegarandeerd uit duurzame bronnen zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht of biomassa.

Nu is het zo dat de vraag naar groene stroom in Nederland groter is dan het aanbod. Energieleveranciers kunnen om die reden GvO’s importeren uit landen met een overschot aan duurzame energie, zoals bijvoorbeeld het geval is in IJsland of Noorwegen.

Tips and tricks

 • Wist je dat je bij alle energievergelijkers kunt kiezen voor groene stroom en aan kunt geven dat die goedkope stroom alleen uit Nederland mag komen? Door te kiezen voor stroom van Hollandse bodem zorg je er voor dat er geïnvesteerd in extra windmolens of zonnepanelen.
 • Wist je dat je met relatief kleine investeringen al veel energie kunt besparen? Investeer bijvoorbeeld in het isoleren van je huis en vervang energieslurpende apparaten in huis voor de zuinige variant.
 • Led lampen zijn op dit moment de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu. Even alle peertjes in huis checken dus!

Easy peasy duurzame stroom

Groene stroom is overigens nauwelijks duurder dan grijze stroom. Toch zijn er tussen de verschillende energieleveranciers verschillen in prijs. Ben je op zoek naar groene en goedkope stroom dan kun je bij energiedirect.nl terecht. In 3 simpele stappen kun je jouw aanbod voor goedkope stroom berekenen. Bij energiedirect.nl krijg je trouwens altijd groene stroom. Over die groene stroom zijn ze heel kort en krachtig: 100% Europese windenergie voor iedereen! Windenergie wordt opgewekt door windmolens. En dat heeft veel voordelen. Zo produceren windmolens geen CO2 en windenergie raakt nooit op. Psst… Energiedirect.nl biedt exclusief voor klanten ook slimme energiebesparende oplossingen aan, zoals zonnepanelen en spouwmuurisolatie.

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Natalie

  Bedankt voor deze duidelijke en beknopte uitleg oer groene elektriciteit. Ik vroeg me altijd al hoe dat ging. De prijs speelt voor mij niet zo’n rol. Ik wil echter wel zeker zijn dat ik ook groene stroom krijg. Op den duur kijk ik dan wel of zonnepanelen een optie voor mij zijn.

  Antwoord
 2. isabel de leeuw

  Ik vind het heel goed dat je aandacht besteedt aan hoe een gebruiker kan besparen. Bij een eventuele overstap naar groene stroom ligt het voor de hand om bewuster om te gaan met stroomverbruik. Voor elektriciteit geldt dat we er maar op los verbruiken. Dat moet veranderen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This