Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

Mirjam Blanken

14 maart 2016


Nu de lente voor de deur staat, wordt het tijd voor een grote lenteschoonmaak. De eerste lente zonnestralen maken het namelijk pijnlijk duidelijk dat ik in de winter niet alle stofdeeltjes goed heb weggepoetst. Hoog tijd dus om mijn schoonmaakmiddelen er weer bij te pakken. Alleen zijn veel schoonmaakmiddelen helemaal niet zo schoon als je zou denken. Reguliere schoonmaakmiddelen bevatten namelijk allerlei toxische stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid. Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar een natuurlijk alternatief om de lenteschoonmaak mee te doen. Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen!

Schadelijk voor mens en milieu

Zonder dat we het door hebben worden we bij het gebruik van reguliere schoonmaakmiddelen blootgesteld aan stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. In het bijzonder wanneer je een mix van schoonmaakmiddelen gebruikt, wordt de concentratie aan chemicaliën in de lucht verhoogd. Blootstelling aan deze cocktail van schadelijke stoffen kan op termijn gevolgen hebben voor de gezondheid. Bovendien komen resten van schadelijke stoffen via de riolering terecht in het oppervlaktewater, wat grote gevolgen heeft voor het milieu.

En wat denk je van het verpakkingsmateriaal? De duurzame en natuurlijke merken denken hier veel beter over na. Zo maakt Seepje wasmiddel in een verpakking die je bij het oud papier kunt weggooien. Slim toch?

Te vermijden stoffen

ammonia

Een veel voorkomende stof in schoonmaakmiddelen is ammonia. Dit kan schade aan de nieren en lever veroorzaken. Wanneer je in aanraking komt met ammonia of ammoniadamp kan dit irritatie aan de huid, ogen en/of longen veroorzaken.

chloor

Een andere gebruikelijke stof is chloor. Dit is een zeer agressieve stof die irritatie aan de luchtwegen en slijmvliezen kan veroorzaken. Daarnaast is chloor ook kankerverwekkend en kan het schadelijk zijn voor de schildklier.

hormoonverstorende stoffen

Verder bevatten de meeste schoonmaakmiddelen conserveermiddelen en geur-en kleurstoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dit zorgt voor snellere huidveroudering en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Wanneer je ziet dat schoonmaakmiddelen deze stoffen bevatten, dan kan je die dus beter vermijden.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Een goed alternatief zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen. Deze maken net zo goed schoon als reguliere schoonmaakmiddelen. De zeepbestanddelen worden gemaakt van plantaardige en veilige ingrediënten, die geheel biologisch afbreekbaar zijn tot CO2 en water. Bovendien bevatten natuurlijke schoonmaakmiddelen geen parabenen, zuren, ammonia, chloor of kleurstoffen en zijn daardoor dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Ben jij al overgestapt op natuurlijke schoonmaakmiddelen?

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Hermien Rondeel

  Hoi Hailey,
  Wij geven onder andere workshops “natuurlijk huishouden”. We maken onze eigen schoonmaakmiddelen verrijkt met etherische oliën. Wat leuk dat jij ook een kritische noot laat horen over reguliere schoonmaakmiddelen!
  Groetjes,
  Hermien

  Antwoord
 2. Ruben

  Zelf ben ik een tijdje terug overgestapt op schoonmaakazijn voor toilet en badkamer. Het is even wennen aan de geur, maar alles wordt er blinkend schoon mee. Het is ook nog eens spotgoedkoop!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This