Koken op inductie: de grootste voordelen op een rijtje

selective focus of stainless saucepan and black frying pan on electric stove in kitchen

Mirjam Blanken

4 april 2024


Er zijn verschillende warmtebronnen waarop je eten kunt bereiden. Sommige mensen koken op gas, terwijl anderen een elektrische of keramische kookplaat hebben. Tegenwoordig zien we bovendien steeds meer mensen die koken op inductie. Doe je dit nu nog niet, maar overweeg je wel om over te stappen op deze warmtebron? Dan ben je misschien benieuwd wat hier de voordelen van zijn. In deze tekst hebben we de grootste voor je op een rijtje gezet.

Werkt snel

Een eerste voordeel van koken op inductie is dat het allemaal een stuk sneller gaat. In vergelijking met gas breng je een pan water twee keer zo snel aan de kook op een inductiekookplaat. Dit komt vooral doordat veel van deze warmtebronnen uitgerust zijn met een booster- of powerfunctie. Als je een kookzone op deze hoogste stand zet, wordt het vermogen van meerder zones met elkaar gecombineerd. Water kook vaak al binnen een paar minuten als je deze stand gebruikt, waardoor eindeloos wachten verleden tijd is.

Beter voor het milieu

Koken op inductie gaat niet alleen een stuk sneller, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Dit komt vooral doordat deze warmtebron efficiënt omgaat met de energie. In plaats van een hele kookzone te verwarmen, verwarmt een inductiekookplaat alleen het gedeelte waarop de pan staat. Hierdoor gaat er niet onnodig warmte verloren, iets wat bij een keramische kookplaat bijvoorbeeld wel het geval is.

Makkelijk schoon te maken

Als je een eitje bakt in een koekenpan inductie, kan het gebeuren dat er iets naast de pan valt. Bij een gasfornuis kan dit achter allerlei randjes en hoekjes blijven zitten, maar bij een inductiekookplaat is dit niet het geval. Doordat de plaat volledig vlak is, maak je hem makkelijk schoon. Daarbij komt dat inductiekookplaten meestal afgewerkt worden met een laag van glaskeramiek. Etensresten kunnen zich niet aan deze laag hechten en branden bovendien niet in. Ga je na het koken met een doekje over de plaat? Dan is hij weer brandschoon.

Veiliger

Omdat er geen gas nodig is om te koken op inductie, is deze warmtebron een stuk veiliger dan een gasfornuis. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn voor een gaslek in de buurt van het fornuis. Daarbij komt dat de kookzone uitsluitend het gedeelte verwarmt waarop de pan staat. Hierdoor is de kans op brandwonden een stuk kleiner dan wanneer je bijvoorbeeld kookt op een keramische kookplaat. Haal je een wokpan inductie van de plaat, maar vergeet je hem uit te schakelen? Dat is meestal geen probleem, want inductiekookplaten schakelen zichzelf vaak uit als er langere tijd geen pan op staat.

Strak en modern

Wil je graag een strakke, moderne keuken? Dan is een gasfornuis of keramische kookplaat je mogelijk een doorn in het oog. Als je overstapt op een inductiekookplaat, hoef je hier niet bang voor te zijn. Zo’n plaat heeft een stijlvolle en moderne uitstraling. Bovendien kan hij in veel gevallen volledig in het aanrechtblad verzinkt worden, waardoor het een aanwinst is voor iedere keuken.


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This