Laat de natuur de was doen!


Laat de natuur de was doen!

Een wasmachine is misschien wel het meest ondergewaardeerde apparaat in huis. We zijn zo gewend om even een wasje te draaien dat we vergeten hoe makkelijk onze wasmachine het ons eigenlijk maakt. Wasmachines verbruiken veel water en kosten veel energie. Natuurlijk is dit afhankelijk van het type wasmachine en het ingestelde programma.

Duurzaam wassen is niet moeilijk

Er zijn vandaag de dag voldoende mogelijkheden om verantwoord te wassen. Minder heet wassen, kiezen voor een zuinige wasmachine met een triple A energielabel en wassen met een volle trommel doet al heel veel.

Maar wist je dat er door de wasmiddelen die je gebruikt ook chemicaliën in het milieu terecht komen en bovendien belastend zijn voor je gezondheid? Denk je goed bezig te zijn met je koude wasjes in je gloednieuwe, energiezuinige en waterbesparende wasmachine, maar gebruik je nog steeds regulier wasmiddel? Dan zou ik even doorlezen.

Regulier wasmiddel

Regulier wasmiddel bestaat uit synthetische geurstoffen (parfum). Die wilde we al niet in onze huidverzorging, ook niet in ons wasmiddel en dus in onze kleding. Chloorleekmiddelen, optische witmakers, fosfaten (ontharders), (schuimregelaars), parabenen (in vloeibaar wasmiddel), kleurstoffen, synthetische tensiden (vervanger van zeep). Wederom een behoorlijke lijst met belastende stoffen. En dan laat ik de verpakking nog achterwege.

Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in je wasmachine. Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmachine.

Seepje laat de natuur de was doen

 • Seepje is een 100% plantaardig en fairtrade wasmiddel uit Nepal. In Nepal groeit namelijk de zeepnotenboom, oftewel de Sapindus mukorossi
 • Het gedroogde vruchtvlees (de schil) van deze boom bevat saponinen. Door deze natuurlijke zeepstof beschermt de vrucht zichzelf tegen vraat door insecten en bederf door schimmels en bacteriën.
 • Saponines hebben anti-bacteriële eigenschappen en een reinigende werking. Wanneer ze in aanraking komen met water staan ze een natuurlijke vorm van zeep af. De lokale bevolking in Nepal gebruikt de schillen dan ook al jaren voor het wassen van kleding.

Mooiere was

Niet alleen een schonere was, maar ook een mooiere was! Wanneer jij je kleren met Seepje wast zorg je namelijk voor natuurbehoud in Nepal. De bomen dienen ne een beter doel dan dat van brandhout. Gebaseerd op de fair trade principes krijgen de Nepalese schillenboer Hari een eerlijke prijs voor zijn product en structurele verbetering in de werk- en leefomstandigheden. De waskanjers van Siza, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, spelen ook een belangrijke rol in het Seepje productieproces. Zij pakken de Seepje schillen in.

Win een Seepje pakket! (winactie gesloten)

Wil jij kans maken op een ‘Het beste van Seepje pakket’?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik zaterdag 1 augustus bekend. Marijksels is de winnares. Gefeliciteerd!

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


52 reacties

 • Nathalie schreef:

  Daar zou ik wel een (appeltje) maar nu boompje mee willen schillen!! Wat een goede manier om milieubewust bezig te zijn en ook nog mensen te helpen. Ik hou me aanbevolen!!

 • Hellen Wervers schreef:

  Wat een prachtig initiatief! Dat zou ik graag eens uitproberen om te kijken of het bevalt zodat ik voortaan altijd met Seepjes kan gaan wassen.

 • Madelon schreef:

  Wauw ik wist wel dat zeep slecht was voor mens en natuur, maar dat dit bestond wist ik niet!! Ik zou dit graag willen winnen & testen. Wat mooi dat er door dit initiatief ook werkplekken gecreëerd worden voor mensen met een beperking, vaak worden deze compleet afgesloten van de maatschappij in sommige landen. Toppers ??!!

 • Mathilde schreef:

  Schillen bij je was om hem schoon te krijgen – het lijkt te mooi om waar te zijn. Ik ben heel benieuwd of het werkt, ik heb het tot nu toe nog niet durven uit proberen. In ons gezin van vijf worden heel wat wassen gedraaid, dus ieder stapje richting een beter milieu is meegenomen.

 • Tam schreef:

  Ik wil alles wel proberen in behoud voor ons milieu, mens en dier maar wordt het echt schoon en fris, thats the question?! Prachtig initiatief…

 • Mirjam de Bruin schreef:

  Van Robijn naar Ecover kostte al heel wat moeite in mijn huishouden, denk dat mijn man alleen akkoord gaat om dit te gebruiken als ik het win!

 • Maria schreef:

  Ohhhh, wil ik graag proberen, heb wel eens plantaardige wasmiddel gebruikt maar die stonk zo dat ik er druppels lavendelolie erbij deed, Ik sta open voor iets nieuws.

 • Renee Dijksterhuis schreef:

  WOW! Wat een mooie actie! In ons gezin met 4 kinderen wordt er nogal wat gewassen…. Wassen en tegelijkertijd het natuurbehoud in Nepal steunen, maar ook mijn kinderen mee geven dat de natuur belangrijk is! Is toch een “schone” zaak??

 • Yvonne de Waard schreef:

  Als ik zo op een natuurlijke manier mijn was schoon krijg zou ik dat heel graag willen proberen. Zeker met een dochter die voor veel allergisch is.

 • Anka Schot schreef:

  Wat zou het mooi zijn om je was schoon te maken. Maar niet de natuur te belasten. alles schoon je was en ook de natuur ?

 • marijksels schreef:

  Veel goeds had ik al gehoord over Seepje, maar nog nooit dit hele verhaal! Wauw wat bijzonder. Goed voor de natuur, goed voor schilenboer Hari, goed voor de waskanjers van Siza, goed voor je wasgoed en ook nog een goed voor m’n (gevoelige) huid! WAUW, ik doe hier graag aan mee!

 • Kurt schreef:

  Hoewel ik niet de was doet pluk ik hier wel de vruchten van en dan is de link snel gelegd.
  Proper en natuurlijk – gewoon doen dus.

 • Josje schreef:

  Kost een berg, wast een beetje?
  Waarom moet bewust leven altijd een stuk duurder zijn. Zou het graag allemaal willen maar helaas onbetaalbaar.

 • Annemiek v-b schreef:

  Ik ben heel benieuwd… al die gifstoffen en overige nare stoffen in je water en vervolgens het milieu… daar wil ik liever zo min mogelijk aan meedoen. Ik zou dan ook graag eens met Seepje willen wassen! Grappige gedachten… schilletjes die je kleding schoonmaken! Heerlijk toch om zo te kunnen hergebruiken.
  Overigens een extra tip… azijn is een prima wasverzachter! Goedkoop en ook nog eens vele malen liever voor het milieu!

 • Susanne schreef:

  Ik vind Seepje echt een superinitiatief, heb ook meegedaan met hun actie op Nepal te steunen na de aardbeving. Ik zou zeggen: ga vooral zo door!

 • ciska schreef:

  Ik ben sinds maart ook steeds meer bezig met bewust en gezond leven. Gebruik al bio verzorgingsproduct, eet biologisch, e nummer vrij, minder suiker etc. Heb ook gedacht ik wil wel ander wasmiddel maar vind de schone was nu zo lekker ruiken..heb natuurlijk ook geen luchtjes meer op. Vind het heel moeilijk om een goede keus te maken om mee om te schakelen. Als ik dit win en het is goed, dan wordt de keuze makkelijk en zijn wij om.

 • Emy schreef:

  Wat een mooie prijsvraag om de week mee te starten. Ik doe graag mee. Het is van A tot Z een super goed initiatief! ! Daarom ook gedeeld op Facebook, Twitter en Pinterest.

  Fijne dag! Groet, Emy

 • Natas schreef:

  Wat een gaaf inititief, ben te lang niet bewust geweest. Te druk, niet nodig, ach waarom zou ik. En nu door geznder eten langzaam aan ook de rest van het huishouden aan het gezonder en bewuster aan het maken! Vind het zo fijn dat ik er nu de rust voor heb!
  En daarnaast ben ik ook wel beniwued wat dit wasmiddel met mijn was doer. We zijn namelijk met zn vieren, een klusser, een knoeier en twee 8 en 9 jarige huttenbouwende jongemannen!
  groetjes
  Natascha

 • Marieke schreef:

  Pick me pick me! Haha!
  Nu de verbouwing van ons huis bijna achter de rug is en we letterlijk schoon beginnen zou ik ook graag kennis willen maken met seepje! En over een maandje komt ons kindje, dit zou toch een fantastische start voor haar zijn?! O en het staat ook leuk op de wasmachine waardoor ik de vragen van het bezoek daarover meteen kan beantwoorden!!

 • martha schreef:

  ik wil deze was pakket graag winnen om een mooie schone was te krijgen

 • Lianne schreef:

  Daar gaat de was weer van lachen! Dan wordt het eindelijk wassen met plezier!

 • Diana nijssen schreef:

  Zonder natuur zijn we niets, ik grijp elke gelegenheid aan om in de natuur te zijn en er mee te leven!?

 • marlies schreef:

  Mooi initiatief! Dit seepje staat bovenaan mijn ‘verlanglijst’…zou het graag willen proberen..Graag willen winnen!
  Wie niet waagt, die niet wint….
  Wie met n ander wasmiddel blijft wassen, weet niet waar hij aan begint!

 • Susanne schreef:

  Wat een ‘uitvinding’! Dat zou ik heel graag willen proberen 🙂
  Naast bewust eten is het nu tijd voor uitbreiding naar bewuste verzorging. Dus test deze zeep graag uit!
  Met 2 mannen met gevoelige huid in huis misschien tegelijk wel een ideale oplossing.

 • barbara schreef:

  ik zou dat wel eens willen proberen, want wasproducten kunnen inderdaad heel vervuilend zijn

 • Melissa Nick Hailey en Noah schreef:

  Met 2 mannen in huis die superallergisch zijn voor van alles en nog wat, wil ik het zeker wel uitproberen. Ben een groot voorstander van natuurlijke producten, tot aan wat de portemonnee toelaat. Dus dit zou supertof zijn om te mogen testen.

 • Mariët schreef:

  Wat leuk om hierover ook steeds meer te vinden! Ik ben op dit moment op zoek naar een goede vervanging van mij (stiekem wel erg lekker ruikende) Robijn.
  Dus kom maar op!:)

 • Miriam schreef:

  ik hoop dat Seepje mij verrast
  Dat eco ook nog schoner wast
  Alle vlekken helemaal weg
  Een frisse was, wat lekker zeg…..

 • Ilona Veldhuizen schreef:

  Oh wat heerlijk om weer eens zeep te hebben uit een flesje. Ik rasp mezelf een hoedje met mijn eigen wasmiddel o.b.v. Marseillezeep. Maar ik spaar al jaren geld uit en draag mijn steentje bij aan een beter milieu! Als ik win wordt ik ook eens beloond hiervoor en heb ik een beetje vakantie ?

 • Stephanie Kroon schreef:

  Klinkt fantastisch, zou dit graag uitproberen!

 • Alexandra schreef:

  Ik ben hier wel benieuwd naar, dus zou het graag uit willen proberen.

 • Dayenne schreef:

  Wat een leuke give-away! Hier doe ik graag aan mee! Sinds mijn zwangerschap heb ik enorme last van jeuk op mijn armen en benen. Tot nu toe heb ik nog geen wasmiddel kunnen vinden waar ik geen jeuk krijg. Maar met Seepje wassen is natuurlijk wel heel erg natuurlijk wassen en heb daarom goede hoop dat ik dan misschien toch eindelijk mijn jeuk kan verminderen (of laten verdwijnen?!). Ook voor de kleine man is het natuurlijk helemaal top om niet in aanraking te komen met parabenen die in waspoeder wel vaak zitten. Kortom, heel graag maak ik kans op Seepje! 🙂

 • Vivianne schreef:

  wat een prachtig verhaal van t begin tot t eind verantwoord…..ik ben er goed in verantwoord knoeien en voeg graag een hoofdstuk aan dit verhaal toe

 • Chantal schreef:

  Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in natuurlijk wasmiddel, en kwam deze daarbij ook tegen. Ik zou het erg graag winnen, zodat we het hier thuis kunnen uitproberen, was genoeg in een gezellig gezin met 2 pubers?

 • Diane schreef:

  Zou wel een “Seepje” willen winnen. Mijn man is een biologische varkensboer en zou fantastisch zijn als ik zijn kleren met een duurzaam 100% plantaardig wasmiddel zou kunnen wassen!!

 • Marloes schreef:

  Ik ben altijd gek op fris gewassen beddengoed, het liefst buiten gedroogd. Ik varieer graag met wasmiddel en wasverzachter zodat je de geur steeds weer opnieuw ruikt. Ben ook erg benieuwd of dit weer een andere was/ geurbeleving geeft!

 • Manon schreef:

  Erg leuk verhaal,gatsie en wat er allemaal in gewoon wasmiddel zit? dat hebben mijn kindjes ook aan…
  Super leuke winactie ik doe hier graag een gooi naar!!!

 • Marloes schreef:

  Ik maak graag kans op zo’n ‘het beste van Seepje’-pakket! Na het omgooien van mijn voedingspatroon (meer groente, geen/minder suiker en geraffineerde koolhydraten, meer biologisch) en vervolgens ook overstappen op natuurlijke huidverzorging, is wassen met een natuurlijk wasmiddel een mooie vervolgstap! Ik heb al eerder positieve verhalen over Seepje gehoord, maar het nog niet zelf geprobeerd. Met mijn gevoelige huid lijkt me dat wel een heel goed idee. Ik ben benieuwd!

 • Ankie Peters-Mehlkop schreef:

  Natuuuuurlijk wil ik van die gewone wasmiddelen af. En natuuuuurlijk ga ik Seepje gebruiken. En natuuuuurlijk wil ik onze natuur beschermen.

 • tanja schreef:

  Pas geleden m’n eerste pakje gekocht en bevalt uitstekend! Ik doe graag mee voor een tweede pakje.

 • Desirée schreef:

  Ja ik wil??. Lijkt me geweldig om ens uit te proberen in mijn puur en natuurlijk huishouden zal dit een toevoeging zijn en hoe grappig is het ook om met schillen de was te doen. I love nature! Gedeeld via facebook.

 • Mara schreef:

  Binnenkort verhuizen wij naar onze eerste ‘volwassenen’ huis en we willen dit graag zo groen en duurzaam mogelijk inrichten. Wassen met Seepje past perfect bij onze tweedehands inrichting en helpt ons weer om nog een stapje te zetten naar een groenere en duurzame wereld 🙂

 • Sascha schreef:

  Het zou natuurlijk mooi zijn als Seepje Robijn van z’n monopoliepositie stoot. Erg goed duurzaam initiatief namelijk. Realistisch? Weet niet, maar ik ben nogal verknocht aan Robijn, en voel een lichte verlatingsangst als ik denk dat ik over zou gaan naar een ander wasmiddel. Echter, voor Seepje zou ik het durven:-) Can I try?!

 • Lindsay schreef:

  Een (h)eerlijk seepje om de was mee te doen, natuurlijk!

 • marjolein schreef:

  Ik gebruik Seepje al een tijd en zou er graag meer mensen warm voor krijgen. Een pakket zou ik mijn dochter gunnen omdat zij gaat verhuizen en er erg blij mee zou zijn

 • Saskia Kooger schreef:

  JAAA mijn kleren willen graag ingezeept worden met Seepje!!!

 • Tijne schreef:

  Leuk artikel!
  Ik gebruik al jaren Neutral wasmiddel en wasverzachter, precies om de redenen die jij noemt: mijn huid en het milieu.
  Helaas merk ik dat mijn kleding niet super mooi blijft en hard wordt, ondanks de wasverzachter.
  Ik ben wel benieuwd hoe dag met Seepje gaat, was ik lees maakt me iig enthousiast 🙂
  Hierbij meld ik me dan aan voor het Seepje pakket, ik zou het heel graag willen uitproberen, alleen al om die leuke verpakkingen in huis te hebben 😉

 • Janine schreef:

  Zou heel graag de vloeibare variant willen proberen! Ben erg enthousiast over de schillen!! Top initiatief!

 • Lieselotte van santvoort schreef:

  Ik hou van seepje. Zo mooi om met wat de natuur ons geeft te wassen. Ik ken de was schillen en ben daar erg tevreden over. Alles wordt goed schoon. Ze zijn bijna op en de winkel waar ik ze kocht verkoopt ze nu niet meer. Zou heel graag het pakket winnen.

 • Marijke schreef:

  Wat een super initiatief en wat gaaf dat het ook echt verkocht wordt. Hopelijk gaan veel mensen over op Seepje! Ik zou het graag willen proberen, eens kijken hoe het bevalt!

 • Jessica schreef:

  Leuk, dit zou ik graag uit willen proberen 🙂

 • Sterre Tijl schreef:

  Stond er vorige week nog mee in mijn handen! Dus zou gaaf zijn het via deze weg uit te kunnen proberen! 😀 😀 Zo wordt zelfs de was doen een bewuste en “groene” bezigheid 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *