Laat de natuur de was doen!

waslijn met houten knijpers

Mirjam Blanken

25 juli 2015


Laat de natuur de was doen!

Een wasmachine is misschien wel het meest ondergewaardeerde apparaat in huis. We zijn zo gewend om even een wasje te draaien dat we vergeten hoe makkelijk onze wasmachine het ons eigenlijk maakt. Wasmachines verbruiken veel water en kosten veel energie. Natuurlijk is dit afhankelijk van het type wasmachine en het ingestelde programma.

Duurzaam wassen is niet moeilijk

Er zijn vandaag de dag voldoende mogelijkheden om verantwoord te wassen. Minder heet wassen, kiezen voor een zuinige wasmachine met een triple A energielabel en wassen met een volle trommel doet al heel veel.

Maar wist je dat er door de wasmiddelen die je gebruikt ook chemicaliën in het milieu terecht komen en bovendien belastend zijn voor je gezondheid? Denk je goed bezig te zijn met je koude wasjes in je gloednieuwe, energiezuinige en waterbesparende wasmachine, maar gebruik je nog steeds regulier wasmiddel? Dan zou ik even doorlezen.

Regulier wasmiddel

Regulier wasmiddel bestaat uit synthetische geurstoffen (parfum). Die wilde we al niet in onze huidverzorging, ook niet in ons wasmiddel en dus in onze kleding. Chloorleekmiddelen, optische witmakers, fosfaten (ontharders), (schuimregelaars), parabenen (in vloeibaar wasmiddel), kleurstoffen, synthetische tensiden (vervanger van zeep). Wederom een behoorlijke lijst met belastende stoffen. En dan laat ik de verpakking nog achterwege.

Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in je wasmachine. Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmachine.

Seepje laat de natuur de was doen

 • Seepje is een 100% plantaardig en fairtrade wasmiddel uit Nepal. In Nepal groeit namelijk de zeepnotenboom, oftewel de Sapindus mukorossi
 • Het gedroogde vruchtvlees (de schil) van deze boom bevat saponinen. Door deze natuurlijke zeepstof beschermt de vrucht zichzelf tegen vraat door insecten en bederf door schimmels en bacteriën.
 • Saponines hebben anti-bacteriële eigenschappen en een reinigende werking. Wanneer ze in aanraking komen met water staan ze een natuurlijke vorm van zeep af. De lokale bevolking in Nepal gebruikt de schillen dan ook al jaren voor het wassen van kleding.

Mooiere was

Niet alleen een schonere was, maar ook een mooiere was! Wanneer jij je kleren met Seepje wast zorg je namelijk voor natuurbehoud in Nepal. De bomen dienen ne een beter doel dan dat van brandhout. Gebaseerd op de fair trade principes krijgen de Nepalese schillenboer Hari een eerlijke prijs voor zijn product en structurele verbetering in de werk- en leefomstandigheden. De waskanjers van Siza, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, spelen ook een belangrijke rol in het Seepje productieproces. Zij pakken de Seepje schillen in.

Win een Seepje pakket! (winactie gesloten)

Wil jij kans maken op een ‘Het beste van Seepje pakket’?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik zaterdag 1 augustus bekend. Marijksels is de winnares. Gefeliciteerd!

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

52 Reacties

 1. Nathalie

  Daar zou ik wel een (appeltje) maar nu boompje mee willen schillen!! Wat een goede manier om milieubewust bezig te zijn en ook nog mensen te helpen. Ik hou me aanbevolen!!

  Antwoord
 2. Hellen Wervers

  Wat een prachtig initiatief! Dat zou ik graag eens uitproberen om te kijken of het bevalt zodat ik voortaan altijd met Seepjes kan gaan wassen.

  Antwoord
 3. Madelon

  Wauw ik wist wel dat zeep slecht was voor mens en natuur, maar dat dit bestond wist ik niet!! Ik zou dit graag willen winnen & testen. Wat mooi dat er door dit initiatief ook werkplekken gecreëerd worden voor mensen met een beperking, vaak worden deze compleet afgesloten van de maatschappij in sommige landen. Toppers ??!!

  Antwoord
 4. Mathilde

  Schillen bij je was om hem schoon te krijgen – het lijkt te mooi om waar te zijn. Ik ben heel benieuwd of het werkt, ik heb het tot nu toe nog niet durven uit proberen. In ons gezin van vijf worden heel wat wassen gedraaid, dus ieder stapje richting een beter milieu is meegenomen.

  Antwoord
 5. Tam

  Ik wil alles wel proberen in behoud voor ons milieu, mens en dier maar wordt het echt schoon en fris, thats the question?! Prachtig initiatief…

  Antwoord
 6. Mirjam de Bruin

  Van Robijn naar Ecover kostte al heel wat moeite in mijn huishouden, denk dat mijn man alleen akkoord gaat om dit te gebruiken als ik het win!

  Antwoord
 7. Maria

  Ohhhh, wil ik graag proberen, heb wel eens plantaardige wasmiddel gebruikt maar die stonk zo dat ik er druppels lavendelolie erbij deed, Ik sta open voor iets nieuws.

  Antwoord
 8. Renee Dijksterhuis

  WOW! Wat een mooie actie! In ons gezin met 4 kinderen wordt er nogal wat gewassen…. Wassen en tegelijkertijd het natuurbehoud in Nepal steunen, maar ook mijn kinderen mee geven dat de natuur belangrijk is! Is toch een “schone” zaak??

  Antwoord
 9. Yvonne de Waard

  Als ik zo op een natuurlijke manier mijn was schoon krijg zou ik dat heel graag willen proberen. Zeker met een dochter die voor veel allergisch is.

  Antwoord
 10. Anka Schot

  Wat zou het mooi zijn om je was schoon te maken. Maar niet de natuur te belasten. alles schoon je was en ook de natuur ?

  Antwoord
 11. marijksels

  Veel goeds had ik al gehoord over Seepje, maar nog nooit dit hele verhaal! Wauw wat bijzonder. Goed voor de natuur, goed voor schilenboer Hari, goed voor de waskanjers van Siza, goed voor je wasgoed en ook nog een goed voor m’n (gevoelige) huid! WAUW, ik doe hier graag aan mee!

  Antwoord
 12. Kurt

  Hoewel ik niet de was doet pluk ik hier wel de vruchten van en dan is de link snel gelegd.
  Proper en natuurlijk – gewoon doen dus.

  Antwoord
 13. Josje

  Kost een berg, wast een beetje?
  Waarom moet bewust leven altijd een stuk duurder zijn. Zou het graag allemaal willen maar helaas onbetaalbaar.

  Antwoord
 14. Annemiek v-b

  Ik ben heel benieuwd… al die gifstoffen en overige nare stoffen in je water en vervolgens het milieu… daar wil ik liever zo min mogelijk aan meedoen. Ik zou dan ook graag eens met Seepje willen wassen! Grappige gedachten… schilletjes die je kleding schoonmaken! Heerlijk toch om zo te kunnen hergebruiken.
  Overigens een extra tip… azijn is een prima wasverzachter! Goedkoop en ook nog eens vele malen liever voor het milieu!

  Antwoord
 15. Susanne

  Ik vind Seepje echt een superinitiatief, heb ook meegedaan met hun actie op Nepal te steunen na de aardbeving. Ik zou zeggen: ga vooral zo door!

  Antwoord
 16. ciska

  Ik ben sinds maart ook steeds meer bezig met bewust en gezond leven. Gebruik al bio verzorgingsproduct, eet biologisch, e nummer vrij, minder suiker etc. Heb ook gedacht ik wil wel ander wasmiddel maar vind de schone was nu zo lekker ruiken..heb natuurlijk ook geen luchtjes meer op. Vind het heel moeilijk om een goede keus te maken om mee om te schakelen. Als ik dit win en het is goed, dan wordt de keuze makkelijk en zijn wij om.

  Antwoord
 17. Emy

  Wat een mooie prijsvraag om de week mee te starten. Ik doe graag mee. Het is van A tot Z een super goed initiatief! ! Daarom ook gedeeld op Facebook, Twitter en Pinterest.

  Fijne dag! Groet, Emy

  Antwoord
 18. Natas

  Wat een gaaf inititief, ben te lang niet bewust geweest. Te druk, niet nodig, ach waarom zou ik. En nu door geznder eten langzaam aan ook de rest van het huishouden aan het gezonder en bewuster aan het maken! Vind het zo fijn dat ik er nu de rust voor heb!
  En daarnaast ben ik ook wel beniwued wat dit wasmiddel met mijn was doer. We zijn namelijk met zn vieren, een klusser, een knoeier en twee 8 en 9 jarige huttenbouwende jongemannen!
  groetjes
  Natascha

  Antwoord
 19. Marieke

  Pick me pick me! Haha!
  Nu de verbouwing van ons huis bijna achter de rug is en we letterlijk schoon beginnen zou ik ook graag kennis willen maken met seepje! En over een maandje komt ons kindje, dit zou toch een fantastische start voor haar zijn?! O en het staat ook leuk op de wasmachine waardoor ik de vragen van het bezoek daarover meteen kan beantwoorden!!

  Antwoord
 20. martha

  ik wil deze was pakket graag winnen om een mooie schone was te krijgen

  Antwoord
 21. Lianne

  Daar gaat de was weer van lachen! Dan wordt het eindelijk wassen met plezier!

  Antwoord
 22. Diana nijssen

  Zonder natuur zijn we niets, ik grijp elke gelegenheid aan om in de natuur te zijn en er mee te leven!?

  Antwoord
 23. marlies

  Mooi initiatief! Dit seepje staat bovenaan mijn ‘verlanglijst’…zou het graag willen proberen..Graag willen winnen!
  Wie niet waagt, die niet wint….
  Wie met n ander wasmiddel blijft wassen, weet niet waar hij aan begint!

  Antwoord
 24. Susanne

  Wat een ‘uitvinding’! Dat zou ik heel graag willen proberen 🙂
  Naast bewust eten is het nu tijd voor uitbreiding naar bewuste verzorging. Dus test deze zeep graag uit!
  Met 2 mannen met gevoelige huid in huis misschien tegelijk wel een ideale oplossing.

  Antwoord
 25. barbara

  ik zou dat wel eens willen proberen, want wasproducten kunnen inderdaad heel vervuilend zijn

  Antwoord
 26. Melissa Nick Hailey en Noah

  Met 2 mannen in huis die superallergisch zijn voor van alles en nog wat, wil ik het zeker wel uitproberen. Ben een groot voorstander van natuurlijke producten, tot aan wat de portemonnee toelaat. Dus dit zou supertof zijn om te mogen testen.

  Antwoord
 27. Mariët

  Wat leuk om hierover ook steeds meer te vinden! Ik ben op dit moment op zoek naar een goede vervanging van mij (stiekem wel erg lekker ruikende) Robijn.
  Dus kom maar op!:)

  Antwoord
 28. Miriam

  ik hoop dat Seepje mij verrast
  Dat eco ook nog schoner wast
  Alle vlekken helemaal weg
  Een frisse was, wat lekker zeg…..

  Antwoord
 29. Ilona Veldhuizen

  Oh wat heerlijk om weer eens zeep te hebben uit een flesje. Ik rasp mezelf een hoedje met mijn eigen wasmiddel o.b.v. Marseillezeep. Maar ik spaar al jaren geld uit en draag mijn steentje bij aan een beter milieu! Als ik win wordt ik ook eens beloond hiervoor en heb ik een beetje vakantie ?

  Antwoord
 30. Stephanie Kroon

  Klinkt fantastisch, zou dit graag uitproberen!

  Antwoord
 31. Alexandra

  Ik ben hier wel benieuwd naar, dus zou het graag uit willen proberen.

  Antwoord
 32. Dayenne

  Wat een leuke give-away! Hier doe ik graag aan mee! Sinds mijn zwangerschap heb ik enorme last van jeuk op mijn armen en benen. Tot nu toe heb ik nog geen wasmiddel kunnen vinden waar ik geen jeuk krijg. Maar met Seepje wassen is natuurlijk wel heel erg natuurlijk wassen en heb daarom goede hoop dat ik dan misschien toch eindelijk mijn jeuk kan verminderen (of laten verdwijnen?!). Ook voor de kleine man is het natuurlijk helemaal top om niet in aanraking te komen met parabenen die in waspoeder wel vaak zitten. Kortom, heel graag maak ik kans op Seepje! 🙂

  Antwoord
 33. Vivianne

  wat een prachtig verhaal van t begin tot t eind verantwoord…..ik ben er goed in verantwoord knoeien en voeg graag een hoofdstuk aan dit verhaal toe

  Antwoord
 34. Chantal

  Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in natuurlijk wasmiddel, en kwam deze daarbij ook tegen. Ik zou het erg graag winnen, zodat we het hier thuis kunnen uitproberen, was genoeg in een gezellig gezin met 2 pubers?

  Antwoord
 35. Diane

  Zou wel een “Seepje” willen winnen. Mijn man is een biologische varkensboer en zou fantastisch zijn als ik zijn kleren met een duurzaam 100% plantaardig wasmiddel zou kunnen wassen!!

  Antwoord
 36. Marloes

  Ik ben altijd gek op fris gewassen beddengoed, het liefst buiten gedroogd. Ik varieer graag met wasmiddel en wasverzachter zodat je de geur steeds weer opnieuw ruikt. Ben ook erg benieuwd of dit weer een andere was/ geurbeleving geeft!

  Antwoord
 37. Manon

  Erg leuk verhaal,gatsie en wat er allemaal in gewoon wasmiddel zit? dat hebben mijn kindjes ook aan…
  Super leuke winactie ik doe hier graag een gooi naar!!!

  Antwoord
 38. Marloes

  Ik maak graag kans op zo’n ‘het beste van Seepje’-pakket! Na het omgooien van mijn voedingspatroon (meer groente, geen/minder suiker en geraffineerde koolhydraten, meer biologisch) en vervolgens ook overstappen op natuurlijke huidverzorging, is wassen met een natuurlijk wasmiddel een mooie vervolgstap! Ik heb al eerder positieve verhalen over Seepje gehoord, maar het nog niet zelf geprobeerd. Met mijn gevoelige huid lijkt me dat wel een heel goed idee. Ik ben benieuwd!

  Antwoord
 39. Ankie Peters-Mehlkop

  Natuuuuurlijk wil ik van die gewone wasmiddelen af. En natuuuuurlijk ga ik Seepje gebruiken. En natuuuuurlijk wil ik onze natuur beschermen.

  Antwoord
 40. tanja

  Pas geleden m’n eerste pakje gekocht en bevalt uitstekend! Ik doe graag mee voor een tweede pakje.

  Antwoord
 41. Desirée

  Ja ik wil??. Lijkt me geweldig om ens uit te proberen in mijn puur en natuurlijk huishouden zal dit een toevoeging zijn en hoe grappig is het ook om met schillen de was te doen. I love nature! Gedeeld via facebook.

  Antwoord
 42. Mara

  Binnenkort verhuizen wij naar onze eerste ‘volwassenen’ huis en we willen dit graag zo groen en duurzaam mogelijk inrichten. Wassen met Seepje past perfect bij onze tweedehands inrichting en helpt ons weer om nog een stapje te zetten naar een groenere en duurzame wereld 🙂

  Antwoord
 43. Sascha

  Het zou natuurlijk mooi zijn als Seepje Robijn van z’n monopoliepositie stoot. Erg goed duurzaam initiatief namelijk. Realistisch? Weet niet, maar ik ben nogal verknocht aan Robijn, en voel een lichte verlatingsangst als ik denk dat ik over zou gaan naar een ander wasmiddel. Echter, voor Seepje zou ik het durven:-) Can I try?!

  Antwoord
 44. Lindsay

  Een (h)eerlijk seepje om de was mee te doen, natuurlijk!

  Antwoord
 45. marjolein

  Ik gebruik Seepje al een tijd en zou er graag meer mensen warm voor krijgen. Een pakket zou ik mijn dochter gunnen omdat zij gaat verhuizen en er erg blij mee zou zijn

  Antwoord
 46. Saskia Kooger

  JAAA mijn kleren willen graag ingezeept worden met Seepje!!!

  Antwoord
 47. Tijne

  Leuk artikel!
  Ik gebruik al jaren Neutral wasmiddel en wasverzachter, precies om de redenen die jij noemt: mijn huid en het milieu.
  Helaas merk ik dat mijn kleding niet super mooi blijft en hard wordt, ondanks de wasverzachter.
  Ik ben wel benieuwd hoe dag met Seepje gaat, was ik lees maakt me iig enthousiast 🙂
  Hierbij meld ik me dan aan voor het Seepje pakket, ik zou het heel graag willen uitproberen, alleen al om die leuke verpakkingen in huis te hebben 😉

  Antwoord
 48. Janine

  Zou heel graag de vloeibare variant willen proberen! Ben erg enthousiast over de schillen!! Top initiatief!

  Antwoord
 49. Lieselotte van santvoort

  Ik hou van seepje. Zo mooi om met wat de natuur ons geeft te wassen. Ik ken de was schillen en ben daar erg tevreden over. Alles wordt goed schoon. Ze zijn bijna op en de winkel waar ik ze kocht verkoopt ze nu niet meer. Zou heel graag het pakket winnen.

  Antwoord
 50. Marijke

  Wat een super initiatief en wat gaaf dat het ook echt verkocht wordt. Hopelijk gaan veel mensen over op Seepje! Ik zou het graag willen proberen, eens kijken hoe het bevalt!

  Antwoord
 51. Jessica

  Leuk, dit zou ik graag uit willen proberen 🙂

  Antwoord
 52. Sterre Tijl

  Stond er vorige week nog mee in mijn handen! Dus zou gaaf zijn het via deze weg uit te kunnen proberen! 😀 😀 Zo wordt zelfs de was doen een bewuste en “groene” bezigheid 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This