Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Friday Favorites

Mirjam Blanken

14 november 2016


Rijvaardigheidstraining

Een aantal weken geleden konden jullie al lezen over de nieuwe ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Het idee achter deze verzekering is simpel: een veilige rijstijl voor korting op de premie van de autoverzekering. Simpel gezegd: hoe veiliger je rijdt, hoe hoger jouw korting wordt. Deze veilige rijderskorting kan vervolgens oplopen tot 30% bovenop de no claim korting. Daarnaast maakte je kans op een heuse rijvaardigheidstraining om zo jouw rijstijl te verbeteren en te kunnen anticiperen in geval van nood.

Veilig rijden is goed voor je portemonnee!

Voorkomen is beter dan genezen!

Stel: je wordt overvallen door zware regenbuien en de auto raakt plotseling in een slip. Wat moet je doen? Hoe voelt het om een noodstop te moeten maken? En wat is nu eigenlijk de juiste zithouding in de auto? Hoe voorkom je een ongeluk? Want voorkomen is beter dan genezen! En dus dook ik samen met winnaressen Karin, Patricia, Wendy en Manon de schoolbanken in om vervolgens deze theorie in de praktijk te brengen.

Liever het filmpje zien? ANWB Safety Experience Center

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Manon, Wendy, Karin en Patricia!

In de schoolbanken

Bij het Safety Experience Center in Rosmalen starten wij in de schoolbanken met een stuk theorie. En ondanks dat ik nog steeds niet gemaakt ben om stil te zitten en te luisteren, was ik deze zaterdagochtend erg geconcentreerd. Wat een eye-opener! Door middel van korte oefeningen, filmpjes en een hele fijne instructeur werden we gewezen op onder andere reactiesnelheid en de gevaren van afleiding. Confronterend, maar juist daarom zo ontzettend leerzaam.

Op naar de praktijk!

Vervolgens kruipen we zelf achter het stuur! We krijgen namelijk een rem- en uitwijktraining. Ook leren we de juiste vluchtroute te kiezen bij een noodstopsituatie en hoe we moeten anticiperen wanneer we een bocht te snel hebben genomen.

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Het Safety Experience Center heeft vijf trainingsbanen en een 1900 meter lang trainingsparcours waarop die omstandigheden gesimuleerd worden, die in de dagelijkse praktijk vaak de aanleiding vormen tot een ongeval. Op deze baan leerden we wat te doen wanneer je auto in de slip raakt. Het toverwoord is hier kijken, kijken en nog eens kijken. Doordat je kijkt waar je naar toe wilt kun je op tijd anticiperen en zodoende heb je veel meer controle over de auto.

Rijvaardigheidstraining- voorkomen is beter dan genezen!-11

Our ride for today!

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Onze instructeur die dag gaf heldere uitleg, goede feedback en had ruimte voor een flinke dosis humor!

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Manon ging heel stoer al eerste! Een spannend parcours, waarbij sproeiers het zicht belemmerden en er sneeuw op het wegdek werd nagebootst. Dat vraagt natuurlijk om slippen. De bedoeling van deze oefening was natuurlijk om adequaat te reageren op het slippen. Mijn eerste reactie was niet meer sturen, maar wist je dat juist een beetje bijsturen en goed de bocht doorkijken ervoor zorgt dat je jouw auto weer onder controle krijgt?

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

10 voor 2 is zo 2015! Je handen op kwart voor 3 is veel veiliger. Door deze nieuwe stuurtechniek heb je meer controle over je auto. En in plaats van overpakken is doorgeven een veiligere manier, omdat je dan 2 handen aan het stuur houdt. Nog meer controle dus!

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Move over Sjonnie en Anita! De juiste zithouding is niet hangend of leunend in je stoel. Je moet zo zitten dat je optimaal kunt remmen en sturen. Voor mij betekende dit in eerste instantie een ‘onnatuurlijke’ houding, maar na een aantal rondjes over een parcours tussen heel veel pionnetjes rijden ging ik overstag. Deze manier van rijden voelt inderdaad veel veiliger!

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Een van mijn favoriete oefeningen die dag was de noodstop! Naast last minute vol op de rem, is het ook hier weer ontzettend belangrijk dat je blijft kijken naar de kant die je op wilt. In dit geval een blauw pionnetje. Na deze oefening ben je een flinke stoot adrenaline rijker. Want die remweg is toch langer dan je denkt en ook vol je rem indrukken is best spannend!

Rijvaardigheidstraining: voorkomen is beter dan genezen!

Wat hebben we veel geleerd en veel gelachen! We waren het er unaniem over eens dat iedereen deze rijvaardigheidstraining eigenlijk zou moeten doen. Niet alleen om up-to-date te blijven wat betreft juiste zithouding en de beste stuurmethode, maar ook om je verkeersinzicht te vergroten en weten wat je moet doen als je in de slip raakt. Want we weten allemaal: voorkomen is beter dan genezen!

Drive safe!

Heb jij weleens een rijvaardigheidstraining gedaan? Wat zijn jouw ervaringen?

Liefs
Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de ANWB. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This