Spruitje: een duurzame wereld in een lamp

Mirjam Blanken

26 februari 2016


Spruitje: een duurzame wereld in een lamp

Ik ben verliefd! Op mijn Spruitje wel te verstaan. Ik hoor je denken: logisch toch? Als moeder houd je toch van je kinderen? Dit Spruitje valt echter niet in deze categorie. Nope, mijn Spruitje is een ‘sustainable world’, het kindje van bedenker Jonael van der Sloot.

Spruitje: een duurzame wereld in een lamp

Jonael van der Sloot

Het ontstaan van Spruitje

De fascinatie voor planten had Jonael al zijn hele leven. Het ontstaan van Spruitje, gaat terug naar de kinderjaren van Jonael. Als kind groeide hij op in Zuid-Amerika op een biologische boerderij. Daar is het zaadje gepland voor zijn grote liefde voor de natuur. Toen hij jaren later in Amsterdam neerstreek woonde hij in een appartement zonder tuin.  Bij wijze van experiment verbouwde hij groenten in ‘het washok’. Zo raakte hij meer en meer gefascineerd door zogenaamde permaculturen en probeerde die thuis in het klein na te bootsen.

Spruitje: een duurzame wereld in een lamp

Op een gegeven moment ontstond er in deze ruimte een eigen wereldje, dat zichzelf onderhield. Jonas had zelfs visjes die de planten voedden. And guess what?  Er konden zelfs dagelijks courgettes uit ‘het washok’ geplukt worden. Eigenlijk was dit experiment de eerste ‘sustainable word’. Dit heeft Jonael vervolgens verfijnd naar het product dat Spruitje, nu is. Een zelfvoorzienend wereldje in een pot met een lamp erin.

Spruitje

Jonael zijn Spruitjes vind je inmiddels door heel Nederland.  Zoals bij restaurant GYS in Utrecht. Maar ook bij de aankleding van festival Solar waren de duurzame wereldjes van Jonael te bewonderen.

Praktisch, esthetisch en groen!

Ondanks dat ik behoorlijk groen ben is dit nog niet tot mijn vingers doorgedrongen. Ik kan een cactus nog een vroegtijdige dood bezorgen. Met mijn duurzame Spruitje zal me dit niet gebeuren. De plantjes houden zichzelf in leven en hebben dus nauwelijks onderhoud nodig. Hooguit een keertje wat water sprayen als je ziet dat de boel te droog wordt. En doordat het ook een soort kunstwerkje en lamp in een is, heb je iets esthetisch, praktisch en groen in huis!

Spruitje, is veel meer dan een kamerplant. Het is een zelfvoorzienend wereldje met meerdere planten, die naast elkaar leven in een gesloten systeem.

Spruitje goes international!

Naast projecten voor de aankleding van restaurants en festivals gaat Spruitje de grenzen over.
Spruitje goes international! Ben benieuwd hoe ze Spruitje buiten Nederland zullen uitspreken.
Op dit moment is Jonael bezig een soort funding te werven om het grootser aan te pakken en een eigen webshop te beginnen. Op deze manier hoopt Jonael de wereld te veroveren. Houd de website van Spruitje dus in de gaten.

Win 5x een Spruitje wearable (winactie gesloten)

Spruitje: een duurzame wereld in een lamp

De wearable van Spruitje is een klein plantje in een buisje aan een ketting. Op deze manier draag je een klein zelfvoorzienend wereldje bij je.

Leuk nieuws! We mogen er namelijk 5 verloten onder de volgers van Eat.Pure.Love! Wat moet je hiervoor doen?
 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat we je kunnen bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the world! Share this post with your friends met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maken we vrijdag 4 maart bekend. Fingers crossed!

De winnaars zijn Barbara, Vivian, Claire, Lisa en Tamara. Zij hebben inmiddels bericht ontvangen. Gefeliciteerd!

Liefs Mirjam

Volg jij Eat.Pure.Love al op social media? 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

44 Reacties

 1. Michèle

  Mijn eerste woorden toen ik net dit artikel las: “Ah, 100 x liever zo’n spruit”.
  Voor het eerst in mijn leven (bijna 50 jaar) dat ik een klik heb met een “spruitje”. Ik houd namelijk helemaal niet van spruitjes! Nu associeer ik het niet met kinderen maar met de eetbare spruiten.
  Dus voor mij voor het eerst, zie ik hier, een schattig, leuk en lief uitziend spruitje.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Haha…ja, logisch ook 😉 Deze Spruit is dan wel een goed alternatief. Wie weet hangt ‘ie straks wel om jouw nek!

   Antwoord
  • Suzanne

   Een spruitje om je nek wie had dat gedacht?
   Een klein stukje aarde bijeen gebracht

   Een koker met moeder aarde is een super variant
   Geen enkele groene vinger aan deze hand….

   Antwoord
 2. Nicky

  Hoe krijg je ze toch iedere keer weer gevonden?! Superleuk! Ik heb ook geen groene vingers, daarom staat er een gras-plant in m’n vensterbank, met in mijn agenda het watergeven gepland. Met melding. Uiteraard. ?

  Antwoord
 3. Lydia

  Haha, k moest allereerst denken aan de groente ‘spruitje’ bij het zien van de titel. Die vind ik namelijk minder leuk (lees: lekker) dan het spruitje als duurzame, permacultuur lamp. De mini-spruitjes zijn ook wel heel erg leuk!

  Antwoord
 4. Barbara

  Als kraamverzorgster ben ik natuurlijk dol op kleine spruitjes 🙂

  Antwoord
 5. Priscilla Rolvers

  Mooi! Ik heb er wel eens 1 gemaakt, dat was een best leuk project. Toen bedacht dat ik er veel meer zou maken, maar dat is er nooit meer van gekomen.

  Antwoord
 6. Renske

  Erg fascinerend! Lijkt mij erg leuk om een Spruitje te hebben of cadeau te geven. Er schieten allemaal verhaaltjes met elfjes door mijn hoofd bij de Spruitjes. Zo’n spruitje om je nek is dan helemaal speciaal.

  Antwoord
 7. Sinja

  Hoi hoi ik vind het idee echt prachtig! Ben ook helemaal weg van die lamp!

  Groetjes

  Antwoord
 8. Maria van Hout

  Super gaaf zo’n spruitje om je hals,
  goed ontwerp en je draagt de natuur met je mee

  Antwoord
 9. Tamara

  Lijkt wel internet dating…..Ben nu al verliefd op spruitje ?en heb ‘m nog niet eens in het echt gezien?

  Antwoord
 10. Marielle Spruit

  Ik ben/heet Spruit! Hoe leuk zou een spruitje om mijn nek dan zijn….

  Antwoord
 11. Claire

  Wat een fantastisch initiatief dit Spruitje! Ik ben he-le-maal fan, zou graag een spruit aan mijn nek hangen als shout out naar iedereen dat we wat bewuster om moeten gaan met onze wereld, gegarandeerd dat iedereen namelijk gaat vragen ‘wat heb jij nou weer om je nek hangen?!’ Mooi inhaak moment om de medemens wat sustainable vibes mee te geven dus! I’d wear it with pride!

  Antwoord
 12. Nienke

  Oh wat een leuk idee!!! Ik heb gisteren nog twee planten met pijn in mijn hart in de groenbak gedaan, of tenminste, de kluit van de plant, er zat geen groen blaadje meer aan! En het tuintje in de lamp is ook een plaatje! Ik ga de website van spruitje zeker in de gaten houden!

  Antwoord
 13. Gerda

  Ik ben gek op spruitjes, maar dit ken ik niet. Ziet er heel leuk uit. Een aanwinst voor mijn huiskamer. Leuke actie.?

  Antwoord
 14. Madelon

  Hahaha wat leuk! Ik kan ook wel een spruitje gebruiken ?.

  Antwoord
 15. Fieke America

  Dat zou ik graag om de nek van mijn dochter hangen,als symbool van haar zelfvoorzienigheid: ’n beetje licht,’n beetje warmte en ze groeit en bloeit helemaal op eigen kracht.

  Antwoord
 16. Sarah

  Wat een ontzettend schattig ding dat spruitje!
  Ik kan niet wachten tot ik er een paar in huis kan hangen, te leuk!
  En dan zo’n mini plantje ketting, te cute.

  Antwoord
 17. Nettie

  Wat super gaaf!!! Ik dacht echt aan eetbare spruitjes! Tja ging echte kindjes hier wel wat harige !!!!! Vind de lamp echt gaaf en zou echt kool zijn om een plantje om me nek de hele dag te dragen ?

  Antwoord
 18. Rowan

  Wat een ontzettend leuk concept is dit! Ik zou vol trots rondlopen met zo’n lief spruitje! Echt een eye-catcher. Ik heb laatst een DIY gemaakt, een terrarium in een oude lamp, maar het plantje dat ik gebruikte was nep. Het spruitje doet mij aan mijn eigen DIY denken, maar dan wel vele malen leuker en groener! 😉

  Antwoord
 19. jiv

  Hey kleine groene spruit,
  Duurzame wereld in een lamp.
  Veel te wensen heb jij niet,
  Weinig ruimte en verzorging is voor jou toch echt geen ramp.
  Weet je wat ik vind?
  Jij kleine, lieve, groene spruit,
  Ik kan niet wachten totdat ik jou om mijn nek bind!

  Antwoord
 20. Manoeska brouwer

  O dit is geweldig….
  Mijn spruitjes worden volwassen en gaan de wereld in. Eetbare sruiten is niet mijn ding maar deze is g
  Fantastisch.. Je kan ze gewoon meenemen.
  En ze geven je een heel goed gevoel. Maar her alles leukste is dat ze zo bijzonder zijn!

  Antwoord
 21. Lesley

  Eigenlijk was het vandaag een k..dag. Je hebt toch wel eens van die dagen. En toen zag ik spruitje langs komen…en daar moest ik zo om lachen, zo leuk, zo lief. Dus ik dacht, ik doe mee aan de winactie, wellicht krijgt deze dag dan toch nog een gouden randje.

  Antwoord
 22. Thea Goud

  Ik ben verliefd!! Wat mooi ?. Hier worden binnenplanten ook alleen gekocht als ze weinig tot geen water nodig hebben. De moestuin buiten groeit dan weer wel. Zou het mega vinden als mijn ‘groene’ vingers vertegenwoordigt worden om mijn nek. O, had ik al gezegd dat ik verliefd ben ?

  Antwoord
 23. Vivian

  Toen ik dit voorbij zag komen was ik wel even verbaasd: spruitje…? Maar ik heb de post gelezen en man wat een gaaf iets zeg! Ik herken me helemaal in het stukje waar je zegt dat cactussen nog sterven in jouw handen dus dit zou voor mij echt ideaal zijn. En het kettinkje is al helemaal schattig!

  Antwoord
 24. Anna

  Goeieavond!! Aah ik smolt al toen ik de naam Spruitje hoorde! Wat een hele lieve schattige naam voor zo’n plantje ?? ik ben echt voor een groene en milieu bewustere planeet en daarom vind ik dit plantje echt helemaal geweldig hihi ? Het is groen en ziet er zo leeuk uit! Ik denk dat ik mijn moeder echt super blij mee zou maken! Ze heeft echt groene vingers en houdt van tuinieren ? Super gave winactie!
  Xx Anna

  Antwoord
 25. Loretta

  Ik als verpleegkundige zit altijd te zoeken naar mijn nachtlampje tijdens mijn nachtdiensten. Ik zou het super leuk vinden om spruitje om mijn nek te dragen tijdens mijn werk en daar buiten! Lijkt me echt ideaal, niemand die gek van mijn gerommel wordt omdat ik mijn nachtlampje weer eens kwijt ben!!
  Yes! i’m in love with “spruitje”!

  Antwoord
 26. Inge

  Ik moest al glimlachen toen ik ‘een spruitje’ las ? Toen zag ik dat je een wearable (dat woord moest ik echt eerst 3 keer lezen hihi) spruitje kon winnen! Je treft hier de grootste moestuin-fan ever aan. Dat verdient een lief wearable spruitje, toch?

  Antwoord
 27. Janine

  Wat een fantastisch initiatief is dit. Mooier kun je niet weergeven wat wij allen eens wat bewuster met onze leefwereld en de natuur moeten omgaan. Misschien eigenlijk eens een statement dat plantjes zichzelf prima in leven kunnen houden, maar WIJ mensen ze vaak om zee helpen. Ik houd er nu al van! Een afgesloten leefwereld vind ik mooi en vooral praktisch met jonge plantenetende huisdieren hier!

  Antwoord
 28. Mandy

  I love it! <3
  Ik hou echt van dit soort plantjes, het zijn net kleine wereldjes op zich.
  Het eerste wat ik dacht toen ik spruitje zag was 'die moet ik hebben', dus dat wordt sparen.
  En hoe tof zijn de wearable spruitjes, gewoon een levend plantje om je nek! =D

  Antwoord
 29. Lies

  Wauw!! Dat lijkt mij geweldig om zo’n spruitje te dragen ik ben namelijk bloemiste.
  Ik duim t/m de 4de!!!!!

  Antwoord
 30. Lonneke

  Spruitje?… liefde op het eerste gezicht! Wat ben je mooi, lief, schattig. En hoe klein je ook bent, je bent zo perfect compleet❤️ Met alle liefde en plezier wil ik je elke dag dicht bij me dragen??

  Antwoord
 31. Vivian Meijer

  Jos en ik hebben ruimte en liefde voor spruitje! Mag hij bij ons komen logeren? Wij laten alle andere plantjes altijd doodgaan. Jos zingt niet zo mooi en ik geef te veel water. Een zelf voorzienend plantje is dus iets waar we wat mee kunnen! 🙂

  Antwoord
 32. Vivianne

  ik had zn lampen al eens gezien..nouja helaas niet life hoor 😉 maar zn fb pagina. ik vind ze zo leuk en bijzonder. Raakte gelijk geinspireerd. ik heb hier nl nog zo’n grote groene bolbuikfles staan….maar vrees een beetje voor een lamp, electra dus, erin bij al dat vocht… ik droom nog even verder….wie weet met als boost zo’n mooi mini wereldje van zijn hand 🙂

  Antwoord
 33. Natascha

  Zelfs mijn plastic plant van Xenos heb ik door laten gaan! Op het balkon, in de volle zon, dor. Nou ja! Plastic!! En ik hou zo van groen…

  Antwoord
 34. Nadine

  Spruitjes zelfs vind ik niet zo lekker ? Heb vzanavond zelfs flower spruiten gegeten ? maar ook die vond ik niet zo lekker!

  Misschien dat zon spruitje om mijn nek dan toch wel wat leuker en lekkerder is ?
  #inittowinit ?❤

  Antwoord
 35. Ellen

  Wat een knappe, lieve spruit is het!
  Ik zou zeggen, sluit je aan bij mijn cactussen parade.

  x

  Antwoord
 36. Floor van Leeuwen

  Dit past ontzettend goed bij het gedachtegoed van mijn lieve vriendin Anita! Ik zou haar hier heeeeel graag blij mee willen maken.
  Dus: Fingers and toes crossed!
  En nu proberen geen kramp in m’n tenen te krijgen haha!

  Antwoord
 37. Annemarie

  Dit is geweldig als ik er naar kijk word ik gelijk rustig.
  Je wordt je bewust van de wonderen en de kracht van deze mooie planeet en bent gelijk weer geaard. Wat een mooi geschenk om altijd bij je te kunnen dragen.

  Antwoord
 38. Desirée Brinkhorst

  aaaaahhhh wat een lief spruitje, deze heet ik graag welkom 🙂

  Antwoord
 39. Elly Timmer

  Ik hou van groen, altijd al. Verbonden met alles wat groeit en bloeit. Heb weleens stekjes voor de spiegel gezet, zodat ze konden zien hoe mooi ze waren, en ze werden mooier dan mooi ☺️
  Spruitje zal met liefde worden gedragen.

  Antwoord
 40. Sandra

  Gaaf ding zeg, ik heb momenteel geen kettingen, deze zou me prachtig staan! bedankt alvast.

  Antwoord
 41. Marisa

  Spruit 1 vanaf zijn geboorte gedragen. Hij is nu 3,5 en draag hem nog af en toe in de draagzak. Spruit 2 heeft vanaf zijn geboorte op bijn buik gewoond in de draagdoek totdat hij kon lopen met 12 maanden hij is nu 1,5 en draag hem nog wel maar hij wil veel lekker zelf lopen. Nu mis ik het dragen dus een nieuwe spruit draag ik met liefde ?

  Antwoord
 42. Lisa

  Hopelijk ben ik nog op tijd! Ik zou het Spruitje geven aan mijn zwangere vriendin. Wat een mooi kraamcadeau 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This