Warmetruiendag 2019: verwarm jezelf, niet de wereld!

Warmetruiendag: verwarm jezelf, niet de wereld!

Mirjam Blanken

4 februari 2019


Baby, it’s cold outside…

Brrr, wat is het koud buiten hè? En wat is heerlijk om na een rondje hond (en mezelf) uitlaten thuis te komen in een lekker warm huis. Maar in het kader van een beter milieu begint bij jezelf draai ik vandaag de thermostaat een graadje lager. Of misschien wel 2 of 3 graadjes. En ik ben niet de enige! Vrijdag 15 februari is het namelijk alweer de twaalde Warmetruiendag!

Waarom? Voor ons staat de trui symbool voor het ‘zelf doen’: uit onderzoek blijkt dat we wereldwijd zo’n 70% van alle energie die verbruikt wordt, kunnen besparen. En dat ongeveer een kwart van alle energie in Nederland gebruikt wordt om gebouwen te verwarmen! 

Warmetruiendag

Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, rond de verjaardag van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol. De bedoeling van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Energieleverancier Greenchoice steunt de actiedag nu voor de zesde keer met als motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt!

De warme trui staat hierbij symbool voor alles wat wij zélf kunnen doen om onze klimaatimpact te verminderen. Want om Global Warming tegen te gaan, zullen we met zijn allen minder CO2 moeten produceren. Doordat wij met z’n allen gebruik maken van fossiele brandstoffen (zoals aardgas) om ons huis te verwarmen stoten we behoorlijk wat CO2 uit…

De warme trui staat symbool voor alles wat wij zélf kunnen doen om de klimaatimpact te verminderen.

Warmetruiendag: verwarm jezelf, niet de wereld!

De knop moet letterlijk om…

Fossiele energie vervangen door schone helpt om verdere uitstoot van broeikasgassen te voorkomen, maar de groenste energie is natuurlijk de energie die niet hoeft te worden opgewekt. Volgens onderzoekers van Cambridge kan wereldwijd ruim 70 procent van de energie worden bespaard. En als de kachel overal éen graad lager staat, kan Nederland op éen dag eenvoudig vier miljoen m3 gas uitsparen. Dat is ruim vijfentachtig miljoen zonnepaneeluren of bijna achttienduizend windmolenuren.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is energiebesparing dus cruciaal: de knop moet letterlijk om. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel 6% energie – en dus 6% CO2 – per graad!

Stay warm!

Laten we vandaag allemaal proberen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Trek lekker je trui aan en zet de verwarming vandaag èn de verdere winter een graadje lager! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This