Welke pannen heb je nu echt nodig in de keuken?


Welke pannen heb je nu echt nodig in de keuken?

Welkom in de wondere wereld van pannen! Want eerlijk is eerlijk: ook bij mij puilde tot voor kort mijn keukenkastje met pannen behoorlijk uit. En in het kader van ontspullen ben ik eens kritisch gaan kijken of ik al die pannen wel nodig had. Spoiler alert: niet dus! Ik heb alle ins and outs wat je moet weten over verschillende (en meest voorkomende) pannen op een rijtje gezet.

Welke pannen jij precies nodig hebt hangt natuurlijk ook af van jouw kookkunsten. Als je nooit asperges of mosselen klaarmaakt, hoort een aspergepan of mosselpan niet in jouw keukenkastje thuis. En eerlijk is eerlijk, in een hapjespan kun je ook een lekkere saus klaarmaken. En in een soeppan kun je ook perfect stamppot maken natuurlijk.

pannen

Kookpannen

Must have in de keuken

  • Pannenset (3-delig)
  • Middelgrote kookpan
  • Kleine kookpan
  • Steelpan
  • Stoompan (of stoominzet)
  • Pastapan
  • Soeppan

Optioneel

  • Aspergepan
  • Mosselpan
  • Frituurpan

Bakpannen

Must have in de keuken

  • koekenpan
  • hapjespan (sauteerpan)
  • wok
  • braadpan
  • grillpan

Optioneel

  • poffertjespan
  • vispan
  • paellapan
  • crêpepan
  • ovenvaste koekenpan

Braadpannen

Must have in de keuken

  • grote gietijzeren braadpan

Optioneel

  • grote emaille braadpan
  • grote roestvrijstalen braadpan
  • grote plaatstalen braadpan
  • tajine
  • cocotte

Sauspannen

Must have in de keuken

  • steelpan
  • klassieke sauspan
  • au-bain-marie pan

Optioneel

  • melkpannentje

Toe aan een nieuwe pan?

Wist je dat koken met een versleten pan (of een pan van slechte kwaliteit) niet goed voor je gezondheid is? Wanneer je bakt in een koekenpan waarvan de aanbaklaag versleten is, wordt de bodem op sommige plekken simpelweg warmer dan op andere plekken. Hierdoor brandt onder andere je eten aan, maar laat ook de anti-aanbaklaag langzaam los. En laten die nou net niet goed voor je gezondheid zijn. Daarnaast word je eten er ook niet lekkerder van.

  • Wanneer de anti-anbaklaag of coating versleten is (en loslaat) is het tijd voor een nieuw exemplaar.
  • Zeg je jouw gasfornuis vaarwel en ga je elektrisch koken? Dan heb je waarschijnlijk ook nieuwe pannen nodig.
  • Staat jouw pan niet meer stabiel op het fornuis? Dan wordt de warmte wellicht niet meer goed verdeeld over de bodem en is het ook handig om een nieuwe pan aan te schaffen.

Tip van de dag!

Gooi je oude pannen niet in de kliko, maar lever deze in om te laten recyclen. Want wat veel mensen niet weten, is dat zo’n 85% van het materiaal gerecycled kan worden.

Homemade is always the best!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Afbeelding: LightField Studios via Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *