The story behind the product – Gerecycled plastic

Mirjam Blanken

16 juli 2015


Plastic Fantastic?

Plastic is overal, het is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van tandenborstels en boodschappentasjes tot speelgoed en flessen schoonmaakmiddel. Stuk voor stuk allemaal gemaakt van plastic. We stoppen onze verse groenten zelfs in een plastic zakje bij de supermarkt!

Maar is plastic werkelijk zo fantastic? En hoe duurzaam is plastic eigenlijk?

Plastic Waste

Plastic is goedkoop te produceren, het is sterk, buigzaam, bestand tegen water en bovendien licht van gewicht. Geen wonder dus dat het veel wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Hiermee is plastic wel een wegwerpproduct geworden. Onze wereldwijde berg met voornamelijk plastic afval groeit hierdoor gestaag verder en de effecten van plastic op het milieu zijn enorm!

Plastic vergaat niet

Plastic is biologisch niet afbreekbaar. Onder invloed van zonlicht en verwering valt het uiteen in steeds kleinere stukjes totdat er uiteindelijk nanoplastics overblijven. Deze deeltjes, die kleiner zijn dan een miljoenste millimeter kunnen ongemerkt waterzuiveringsinstallaties passeren. Zo komen deze zogeheten microbeads uiteindelijk weer bij de mens uit met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Plastic afval is niet alleen een probleem voor ons. Plastic flesjes, zakjes, bekers en andere plastic producten belanden als zwerfafval op straat en belanden door regen en wind in onze rivieren en uiteindelijk in de zee.

eatpurelove

Plastic zwerfafval belandt uiteindelijk in de zee…

eatpurelove

Op ieder strand zijn wel resten van plastic te vinden…

eatpurelove

Dieren maken geen onderscheid tussen voedsel of plastic…

Plastic soep = linke soep

  • Het plastic in de zee is lastig op te ruimen. Het zinkt naar de bodem, blijft drijven, spoelt aan op de stranden of zweeft in het water. Maar er is nog een groter probleem, namelijk de plastic soep.
  • Deze drijvende vuilnisbelt werd in 1997 ontdekt door Charles Moore. Varend met zijn catamaran in de Stille Oceaan spotte hij een enorme hoeveelheid drijvend afval, veelal plastic. Naast de grote stukken plastic, bevinden zich hier ook de niet zichtbare microplastics.Naar schatting is het gebied wel 34 keer zo groot als Nederland.
  • Waarom juist daar? Dat heeft te maken met de ringvormige zeestroom van de Stille Oceaan, de zogeheten Noord Pacific gyre. Allerlei afval dat in de zee drijft wordt door deze stromingen meegevoerd en blijft vaak achter op de plek waar deze stromingen elkaar kruisen.
  • Overigens is deze plek in het noorden van de Stille Oceaan niet de enige. De plastic vervuiling van de oceanen is door wetenschappers nog lang niet in kaart gebracht. De plastic soep is overal, ook in rivieren en meren. Wel zijn er een aantal hotspots aan te wijzen waar het plastic zich concentreert zoals in de Middellandse Zee, baaien waaraan grote steden liggen en kustgebieden waar zich veel industrie bevindt.

Plastic recyclen

De simpelste oplossing is natuurlijk het terug dringen van niet biologisch afbreekbaar plastic. Wegwerpplastic wordt dan van plantaardige stoffen gemaakt die geen nadelige affecten hebben voor de natuur. Plastic wat gebruikt wordt voor duurzame producten moet eenvoudig te recyclen zijn.

Recyclen van plastic flessen is precies wat mijn favoriete merk yogaleggings ook doet. Meer weten over Teeki en de kleurrijke yogapants?

Draag jij al duurzame yoga leggings van plastic?

G-Star gaat nog een stapje verder en komt met een collectie genaamd Raw for the oceans. In samenwerking met het bedrijf Bionic Yarn maakt G-Star een kledinglijn van gerecyclede materialen uit de oceanen. Bionic Yarn ontwikkelt garens en weefsels uit vezels van gerecyclede plastic flessen.

Of wat denk je van rijden op een weg van gerecycled plastic?

Tips & Trics

  • Single use is not done! Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic.
  • Bring your own! in verschillende (web)shops vind je een groot assortiment brooddozen, drinkflessen en herbruikbare lunchzakjes.
  • Keep your skin clean! Ook verzorgingsproducten kunnen plastic deeltjes bevatten. Check je verpakkingen eens op de volgende stoffen: Polymethyl methacrylate, Polyethylene terephtalate, Polyethylene, Polypropylene.
  • Think green! Koop groenten en fruit los en dus niet voorverpakt in plastic. Overigens is dit lastig wanneer je kiest voor biologische groenten en fruit. In de reguliere supermarkten zijn deze voorverpakt om omruilen te voorkomen. Op naar de biologische (super)markt dus!
  • Knowledge is power! Deel deze blogpost op je social media.

Let’s go green!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Zijn er ook al planken, palen, platen en andere materialen want Ik heb wel plannen om daar iets mee te gaan doen.
    Ik ben erg nieuwsgierig en daarom kijk uit naar de reactie.

    M.v.gr. Jack.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This