Wat is thee eigenlijk?
First things first. Want wat is thee nu eigenlijk en welke soorten thee zijn er? Zwarte en groene thee komen allebei van de theeplant Camellia sinensis. Het verschil tussen groene en zwarte thee zit hem in het feit dat bij groene thee de theeblaadjes niet gefermenteerd worden. En dit is meteen de reden dat dat deze thee zijn lichtgroene kleur behoudt (en ook anders smaakt).
Kruidenthee
En dan is er nog de welbekende kruidenthee. Thee zoals kamillethee, zoethoutthee, gemberthee of muntthee zijn niet gemaakt van theebladeren, maar van kruiden, planten en/of specerijen. Om deze reden is kruidenthee eigenlijk geen echte thee te noemen.
- Groene thee is gemaakt van ongefermenteerde theebladeren.
- Zwarte thee is gemaakt van gefermenteerde theebladeren. Zwarte thee is er in verschillende varianten: English breakfast, Earl grey, thee met een smaakje (check wel even het etiket of de thee echt van zwarte thee is gemaakt).
- Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van de witte jonge knoppen van de theeplant.
- Kruidenthee zoals rooibosthee, kamillethee, muntthee en gemberthee zijn gemaakt van kruiden, gedroogde planten en/of specerijen.
100% natuurlijke kwaliteitsthee
En of je nu gaat voor een bakje groene thee of wilt genieten van een kopje ontspannende kamillethee, kwaliteit is belangrijk. Ik heb inmiddels Teekanne ontdekt, een theemerk wat in Duitsland al jarenlang een dikke hit is. Naast biologische varianten, bestaat al hun theetjes uit 100% natuurlijke producten. I like!
Thee drinken is gezond!
I confess! Ik ben een theeleut. Ik slurp dagelijks behoorlijk wat bakjes thee naar binnen. Mijn favoriet? Groene thee met (het liefst een vers schijfje) citroen. In China drinken ze groene thee al ruim 5000 jaar en wordt het zelfs toegepast als geneesmiddel, aangezien het boordevol polyfenolen (antioxidanten) zit. Antioxidanten beschermen tegen schadelijke stoffen
Antioxidanten hebben een beschermende functie. Ze worden ook wel vrije radicalenvangers genoemd. Vrije radicalen worden onder andere gevormd tijdens stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Maar ook (mee)roken, te veel zonlicht, overmatig sporten, ongezonde voeding, straling, belastende stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, ontstekingen in je lichaam en zelfs overmatig stress kunnen vrije radicalen veroorzaken.
- Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontdekten dat wie meerdere kopjes zwarte thee per dag drinkt hiermee 30% minder kans heeft op aderverkalking. Zwarte thee verlaagt om deze reden de kans op hart- en vaatziekten.
- En wist je dat wanneer je meer dan drie kopjes thee per dag drinkt, je hiermee de kans op diabetes type 2 met zo’n 25-40% verkleint?
- Daarnaast verlagen 3-5 kopjes groene en zwarte thee per dag de bloeddruk.
Make time for tea!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest
0 reacties