Heb jij last van een traag werkende schildklier?

traag werkende schildklier

Yvonne Kort

25 november 2017


Wat doet de schildklier eigenlijk?

De schildklier is een vlinder vormig orgaan dat zich in de hals bevindt. De hormonen die dit orgaan produceren werken in iedere cel van ons lichaam. Het schildklierhormoon verzorgt dan ook verschillende belangrijke taken.

  • De schildklier stimuleert de energetische stofwisselingsprocessen: verbranding van eiwit, vet- en suikers en het versnelt de stofwisseling.
  • De schildklier zorgt voor verhoging van onze lichaamstemperatuur en zuurstofopname.
  • De schildklier stimuleert bij kinderen de normale uitgroei van het centrale zenuwstelsel (voornamelijk op de verstandelijke ontwikkeling).
  • De schildklier verbetert de doorbloeding, zenuwgeleiding en alertheid.

Heb jij een traag werkende schildklier?

Een traag werkende schildklier wordt lang niet altijd snel herkend. Dit komt omdat de klachten van hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) vaak geleidelijk ontstaan en zijn divers van aard zijn. De klachten van een langzaam werkende schildklier zijn niet specifiek. Met andere woorden: er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen als je de volgende klachten bij jezelf herkent.

  • Kouwelijkheid
  • Vermoeidheid
  • Slechte eetlust en toch aankomen in gewicht
  • Vocht vasthouden
  • Geheugenverlies
  • Spierzwakte
  • Depressiviteit
  • Obstipatie

traag werkende schildklier

Oorzaken van een traag werkende schildklier

  • Chronische stress of langdurige spanning zorgt voor verhoging van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon hoort overdag hoog en ’s avonds laag te zijn. Bij een disbalans zien we dat cortisol ’s avonds juist hoog is en het zorgt dan voor (in)slaapproblemen. De productie van het schildklierhormoon wordt ook nog eens direct beïnvloedt door de stressreactie. Een overmaat aan cortisol verstoort ook het vermogen van je darmen om vitamines en mineralen op te nemen die je het meest nodig hebt voor de productie van het schildklierhormoon.
  • Chronische ontstekingen kunnen een veroorzaker van schildklierproblemen zijn. Als dit bij schildklier gebeurt ontstaat er een overproductie van de schildklierhormonen. Dit wordt opgevolgd door een onderproductie van schildklierhormonen. Vervolgens treedt er uitputting op wanneer de schildklier niet in staat is om voldoende hoeveelheden schildklierhormoon aan te maken.
  • Voedingstekorten, zoals een tekort aan het eiwit tyrosine of de mineralen jodium en selenium kunnen een rol spelen bij schildklierproblemen
  • Structureel te weinig te eten of extreem diëten (minder dan 1200 kcal per dag) zetten de schildklierfunctie als het ware ‘uit’.
  • Vervuilende stoffen kunnen een oorzaak zijn van een traag werkende schildklier. Denk bij vervuilende stoffen aan bisfenol A (BPA), fluoride of goïtrogenen. BPA vind je onder andere in plastic en de bekleding van veel conserven. In soja komen goïtrogenen voor, maar deze stoffen zitten ook in bepaalde groenten, zoals broccoli en spruiten. Koken maakt de meeste goïtrogenen in voeding onschadelijk, met uitzondering van die in soja en gierst.
  • Het gebruik van de anti-conceptiepil kan een sterke verstoring van het hormonale systeem geven. Na bepaalde periode kan dit leiden tot een ontregeling van de schildklier.
  • Een defect in bepaalde genen is ook een mogelijke oorzaak.

Een ontregelde schildklier is zichtbaar in je mond

Heb jij last van een traag werkende schildklier? Dit heeft effect op de gezondheid van je tandvlees. Een ontregeling van de schildklier gaat namelijk gepaard met een disbalans in het lichaam. De schildklier is van groot belang voor het in stand houden van onze stofwisseling. Een vertraging in de stofwisseling heeft een tekort aan energie tot gevolg. Energie is nodig voor het behoud van een mooie huid en nagels, maar ook voor gezond haar en tandvlees is energie nodig. Een tekort aan energie in deze weefsels is te herkennen aan vroegtijdige veroudering, haarverlies en terugtrekken van het tandvlees. Bij parodontitis (chronische ontsteking van het tandvlees en kaakbot) resulteert een tekort aan energie in versnelde afbraak van weefsel en een vertraagd herstel.

Een langdurig ontregelde schildklierwerking geeft in het lichaam zogenaamde ‘danger signals’ af. Deze signalen zetten het stress-systeem in werking, waardoor het immuunsysteem automatisch geactiveerd wordt. Een actief immuunsysteem kenmerkt zich in de mond door sneller bloedend tandvlees.

Herken jij bovenstaande symptomen?

Je kunt op een simpele manier  de werking van de schildklier bepalen. Je hebt hiervoor een thermometer nodig die temperaturen tussen de 35,5 en 37,2 ºC aangeeft. Meet vervolgens op 3 opeenvolgende ochtenden je temperatuur onder je oksel net na het wakker worden. Menstrueer je? Doe de meting dan op de tweede, derde en vierde dag na de start van je menstruatie. Normaal gesproken ligt je temperatuur direct na het wakker worden tussen de 36,5 en 36,8 graden. Is jouw temperatuur gedurende 3 achtereenvolgende dagen lager, dan heb je waarschijnlijk een trage schildklier.

 

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This