Met de auto op wintersport? Check dan deze 9 onmisbare tips even!

auto op wintersport

Mirjam Blanken

8 februari 2019


Met de auto op wintersport? Check dan deze 9 onmisbare tips even!

Het is weer aftellen geblazen! Over een paar weekjes rijden wij richting het mooie Oostenrijk om te genieten van een weekje winterpret en quality time met het gezin. Wanneer je net als 75% van alle Nederlanders met de auto op op wintersport gaat is goed voorbereid op weg gaan een must! Better safe than sorry gaat in dit geval zeker op. Want wanneer je met pech langs de weg komt te staan is het stiekem toch wel fijn dat je voldoende eten en drinken meegenomen hebt. En rijd je een flinke sneeuwbui in? Dan voelt het toch net even lekkerder dat er winterbanden onder je auto liggen en de auto een checkup heeft gehad. But there’s so much more! In dit artikel vind je maar liefst 9 onmisbare tips. En vergeet tijdens alle voorbereidingen niet te genieten van alle voorpret!

auto op wintersport

1. Check, check, dubbelcheck

First of! Zorg dat je auto tiptop in orde is. Autopech is nooit leuk, maar wanneer het vriest is dit nog minder leuk. En het is echt waar: de meeste autopech kan voorkomen worden door de auto goed te onderhouden. Je kunt een winter check laten uitvoeren bij de garage. Zij controleren onder andere de staat van de winterbanden, vullen vloeistoffen aan en checken de remmen en de accu. Daarnaast controleren ze de ruitenwissers, de verlichting, de radiateur en wordt er onder de motorkap gekeken.

  • Zorg dat je een goede ruitenkrabber hebt.
  • Neem een extra fles ruitenvloeistof (antivries!) mee. De ervaring leert dat je met besneeuwde wegen, waar ook zout gestrooid wordt, veel sneller door je ruitenvloeistof heen bent.
  • Om bevroren deuren te voorkomen kun je een speciale rubberstick of speciale spray aanschaffen.
  • Neem een busje slotontdooier mee. Bewaar deze niet in de auto, dan heb je er namelijk niets aan als de nood hoog is.

2. Bepaal vooraf je route

Geloof me, zelfs met Google maps en een ingebouwd navigatiesysteem kun je nog hopeloos verkeerd rijden en zo een flinke detour maken. Bekijk dus altijd vooraf lekker old skool welke route je gaat rijden.

  • Check vlak voor vertrek ook nog even de wintersport verkeersinformatie.
  • Schaf eventuele vignets en/of milieustickers vooraf aan. Dat scheelt weer wachten bij de grensovergang.
  • Neem een ouderwetse doch actuele routekaart mee. Mocht je een alternatieve route moeten rijden, dan is dit een must have.

3. Zorg voor een voorraadje eten en drinken

Nu is ruim 10 uur onderweg zijn natuurlijk sowieso al reden genoeg om snacks mee te nemen. Maar mocht je onverhoopt in een lange file terechtkomen, dan ben je blij met een voedzaam maaltje, wat fruit en een bak koffie. Daarnaast is je eigen eten en drinken meenemen het eerste verdiend.

4. Tank op tijd

Guilty! Ik rijd dus echt net zo lang door totdat alle toeters en bellen afgaan (en manlief vervolgens voor mij gaat tanken). Tijdens een lange autorit is dit geen aanrader. Vul de tank bij wanneer deze nog een kwart gevuld is. Het kan zomaar gebeuren dat er 70 kilometer tussen twee tankstations zit. En wederom, niet fijn wanneer je in een file belandt.

5. Bring your own blanket

Deze tip valt in de categorie ‘worst case scenario’. Maar hey, goed voorbereid op wintersport betekent dat je hier wel over na moet denken. Wanneer je met pech langs de kant staat en toevallig valt je motor ook nog uit, dan doet je verwarming het ook niet meer. Zorg dat je per persoon een dekentje bij je hebt. Sowieso is het handig om zaken als warme kleding, een zaklamp en handschoenen bij de hand te hebben. Zorg trouwens ook voor een gevarendriehoek en zorg voor voldoende veiligheidshesjes.

6. Powerbank

Gevalletje ‘been there done that’ en maar een oplaadpunt in de auto hebben. Oeps! Niet handig met kids op de achterbank kan ik je vertellen. Entertainment is key zullen we maar zeggen. En dat geldt niet alleen voor de kids. Want naast een potje Candy Crushen is het wel zo fijn dat je telefoon het doet wanneer je de pechhulp wilt bellen. Just saying.

7. Heb je een vignet nodig?

Voor Oostenrijk is dit bijvoorbeeld verplicht voor al het toeristische en zakelijke verkeer op de snelwegen. Bij de grensovergang kun je een exemplaar bemachtigen. Of doe zoals ik! En schaf het vignet eenvoudig online aan. Op de website van ANWB vind je alle ins and outs over deze vignets, want ook in Zwitserland heb je een vignet nodig. De boetes zijn op zijn zachtst gezegd nogal hoog, dus dit is een must do.

8. Winterbanden en sneeuwkettingen

Wist je dat je al profiteert van de grip van winterbanden bij een temperatuur van 7 graden en kouder? Wanneer je op wintersport gaat zijn winterbanden zelfs een verplichting, zeker bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn in sommige landen ook verplicht en hier wordt op gecontroleerd.

  • Tip 1: leg de sneeuwkettingen bovenop. Als het ineens begint te sneeuwen ben je niet blij wanneer je moet graven in je bagage.
  • Practice makes perfect: oefen thuis alvast!
  • Zoek altijd een veilige plek op om je sneeuwkettingen om je banden heen te leggen.
  • Met sneeuwkettingen rijd je veel langzamer dan je normaal gesproken zou doen. De snelheidslimiet is 40 tot 50 km per uur.
  • Er is altijd een kans dat je de sneeuwkettingen niet nodig gaat hebben en dus kun je sneeuwkettingen tegenwoordig ook huren. Zo ben je voordeliger uit.

9. Is je (auto)verzekering up-to-date?

Loop voordat je vertrekt nog even al je verzekeringen na. Naast je autoverzekering op pechhulp in het buitenland checken, is het ook belangrijk om je zorgverzekering en reisverzekering na te lopen. Vaak vallen wintersport ongelukken onder een aparte module, die je dus nog ‘aan’ moet zetten.

Fly and drive

Zie je die lange autorit, inclusief kans op lange files niet zitten? Dan is een fly and drive wellicht een optie. Hiermee ben je over het algemeen in de helft van de tijd op jouw wintersportbestemming. Op de luchthaven haal je jouw huurauto op en rijd je verder naar jouw accommodatie. Een groot voordeel van het huren van een auto (via mijn favoriete autoverhuurbedrijf!) Sunny Cars op de wintersportluchthaven is dat de auto’s voorzien zijn van een goede winteruitrusting.

In alle landen waar winterbanden verplicht zijn, biedt Sunny Cars namelijk een speciaal WT (winter tyres) pakket. Bij dit pakket zijn de winterbanden bij de autohuurprijs inbegrepen en krijg je als wintersporter ter plaatse niet te maken met extra kosten. Sneeuwkettingen en andere winteraccessoires zoals een ijskrabber of skibox behoren niet tot de standaarduitrusting. Heb je zulke accessoires nodig, dan kun je deze vooraf reserveren. En haal je de huurauto in Zwitserland of Oostenrijk op, dan is deze voorzien van een tolvignet. Easy peasy!

Sleep. Eat. Ski. Repeat.

Ga jij dit jaar nog met de auto op wintersportvakantie? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Let me know in the comments. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: marcin jucha via Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This