Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Mirjam Blanken

23 mei 2017


Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Soms ontdek je van die plekjes die je al veel eerder had willen ontdekken. Dat had ik dus bij Netl de Wildste Tuin in Flevoland. Als een klein kind zo enthousiast liep ik over het enorme terrein waar je niet alleen kunt duurzaam kamperen, maar je ook als een groot kind kunt vermaken in de natuurspeeltuin. En met de regel: als je erop kunt is het veilig, moest ik de kabelbaan natuurlijk wel even uittesten. En door te kiezen voor een natuurkampeerterrein als de Wildste Tuin doe je niet alleen jezelf een groot plezier, maar ook het milieu. Kamperen is namelijk de meest groene manier van vakantie vieren.

Duurzaam kamperen, midden in het groen, dat is dus best een goed idee!

Hoe het allemaal begon…

Ik houd van inspirerende verhalen. En het ontstaan van Netl is een mooi verhaal dat begint in de jaren ’80. Met kringloopwinkels! De werklozen Bob Crebas en zijn vrouw Carla Wobma begonnen in die tijd kringloopwinkel Goedzooi in Emmeloord. Hier is inmiddels Het Goed uit ontstaan: een keten met kringloopwinkels door heel Nederland. In het kantoor naast de winkel werd gestart met een online kringloopwinkel, Marktplaats.nl. Deze succesvolle verkoopsite is dus ontstaan vanuit de bedrijfsstrategie rondom de kringloopwinkels. En wat ik dan weer niet wist is dat Markplaats in handen is van het Amerikaanse bedrijf Ebay. Bob en Carla verkochten Marktplaats al in 2004 en besloten samen met hun zoons een nieuw ambitieus avontuur aan te gaan. Ze doken in de wereld van brandnetelkleding. En dit verklaart natuurlijk ook meteen de naam! Netl is een afkorting van het Engelse woord nettle voor brandnetel.

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Brandnetel fashion

In de Noordoostpolder ging het gezin grootschalig brandnetels verbouwen. De vezel die verstopt zit in deze plant is uitermate geschikt om kleding van te maken. Bovendien is de brandnetel een duurzaam alternatief voor de vervuilende teelt van katoen, waarbij ook nog eens heel veel water nodig is. Dit water komt uit omliggende rivieren, meren en ondergrondse waterreserves. Het gevolg hiervan is dat er watertekorten ontstaan, waar de lokale bevolking last van heeft. Een comeback van brandnetel fashion zou dan ook kans van slagen moeten hebben. Netl Fashion werd aangeboden in trendy winkels, hippe webshops en kreeg zelfs een plekje op internationale beurzen.

Om mensen kennis te laten maken met brandnetelkleding werd vervolgens Netl Park geopend. Toen Netl Fashion na 8 jaar keihard werken noodgedwongen haar deuren moest sluiten is het park gelukkig niet gesloten. Het werd uitgebreid met een natuurspeeltuin en sinds vorig jaar is Netl de Wildste Tuin een feit. Een heerlijke plek, middenin de natuur waar je kunt kamperen middenin de natuur, waar de kids verstoppertje spelen in de bamboejungle en onherkenbaar voor de tent verschijnen na een slide van de modderglijbaan. Tijd voor een plons in het meertje!

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Blue zone

Er zijn een aantal plekken op de wereld, waaronder Sardinië en Okinawa waar mensen significant ouder worden en gezond blijven. Hun geheim? Een stressvrij leven, gezonde voeding, lichte beweging en deel uit maken van een hechte gemeenschap. Geïnspireerd door zulke plekken wil Netl de Wildste Tuin een omgeving creëren die stimuleert tot bewegen, gezond eten en samenkomen. Zo worden er ‘skuuv aan diners’ georganiseerd waarbij samen aan lange tafels gegeten wordt. En met 90 voetbalvelden natuur met bamboejungle, zandstranden en duinen zit het met bewegen ook wel goed.

Bij het strandpaviljoen kom je op de menukaart ook invloeden van blue zone tegen: er wordt gekookt met minder zout, meer groenten en minder snelle koolhydraten. Eet je vegan? Of glutenvrij? Dat is helemaal geen probleem. De kok komt gewoon even langs bij je tafel en maakt een gerecht op maat voor je klaar. En heb je toch zin in een colaatje of extra portie friet? Ook dat begrijpen ze bij Netl. Op de kaart vind je dus voor ieder wat wils, wel zo fijn! Al moet ik zeggen dat ik het stiekem heel fijn vindt om een duurzame camping te ontdekken waar ik gezond, lekker en glutenvrij kan eten.

Green zone

Groen, groener, groenst… dat is de Wildste Tuin wel! Met de grootste bamboejungle van Nederland, waar de kids zich uren vermaken met hutten bouwen. Waar je een wandelroute vol inspiratie loopt: je ziet kleren van brandnetels, ontdekt de volgende generatie windenergie – een drone die wind vangt op 500 meter hoogte, als een vlieger aan een touwtje. En je kunt je handen wrijven aan olivijn, een natuurlijk mineraal dat Co2 bindt, tegen de opwarming van de aarde. In de buurt van de bijenstal staat een heuse bijenboom. Bijen duiken zo massaal op hun bloemen, dat je trouwens beter vanaf een afstandje kunt kijken. Het inspiratie pad loopt ook door de metershoge bamboejungle, langs romantische watervalletjes, zandstranden, bloemenvelden en de kruidentuin.

Natuurlijk kun je overal van de gebaande paden af en heerlijk vrij struinen door het park. Want de oeverzwaluwenwand is een ommetje waard. Of laat even je voeten masseren door de natuur op het blote voeten paadje. En houd je van iets meer uitdaging? Op Netl de Wildste Tuin is een Obstacle Parcours van 4km lang met uitdagende hindernissen.

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

En met de regel: als je erop kunt is het veilig, moest ik natuurlijk de kabelbaan wel even uittesten.

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Kamperen op een unieke locatie

Nu is het natuurkampeerterrein op zich al een reden om hier eens te gaan kamperen met je eigen tent of camper. Maar wat denk je van overnachten in een omgebouwde container, een wielewagen, een zogeheten POD of ruime De Waard tent? En hoe leuk is dit? Bij de meeste kampeerplaatsen mag je een eigen kampvuurtje maken.

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Lekker buiten in de natuur bivakkeren op je eigen kampeerplek van ongeveer 150 m2. De Zeecontainers zijn goed geïsoleerd en hip ingericht met een tweepersoonsbed, tafeltje met stoelen, kapstok, een minikoelkastje, een kacheltje en overdekt verandaatje. Geen gesleep en extra comfort!

Netl de Wildste Tuin: duurzaam kamperen in een blue zone

Lekker in je eigen nest kruipen– warm en beschut, op een kampeerplek van ongeveer 150 m2. Je geïsoleerde Wielenwagen is hip ingericht met een tweepersoonsbed, tafeltje met stoelen, kapstok, een minikoelkastje, waterkoker en een kacheltje. Op het terras staan twee stoelen voor je klaar. Met een kampvuurkacheltje, om ’s avonds bij weg te dromen onder de blote sterrenhemel.

There’s always room for improvement

Dit najaar wordt er gestart met de bouw van groepshuizen, voor extended families, vriendengroepen en zakelijke bijeenkomsten. Deze locaties krijgen allemaal grasdaken en de grootste krijgt zelfs aparte hotelkamers. De bedoeling is dat deze huizen begin 2018 worden geopend. En dat ze bij Netl inspringen op de vraag van hun gasten blijkt wel uit het feit dat één van de wielenwagens as we speak geschikt gemaakt wordt voor gezinnen met 2 kinderen. I like! Want dat ik hier ga terugkomen, dat is een ding dat zeker is.

Duurzame camping de Wildste Tuin
Leemringweg 19
Kraggenburg
Tel: 0527 203043
E-mail: info@dewildstetuin.nl
Website

Let’s go into the wild!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

1 Reactie

  1. Van van Ee

    Wat een unieke ervaring! Een duurzaam tuinhuisje is zeker een van mijn dromen! Het is zo’n leuke toevoeging aan je woning en een geweldige plek voor kinderen om te spelen! – Felix

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This