Duurzaam op vakantie, dat kan ook in een auto

legs-window-car-dirt-road

Mirjam Blanken

29 oktober 2020


Op dit moment is reizen misschien niet het meest verstandige idee, maar er zal vast weer een tijd komen dat we simpel andere landen kunnen bezoeken. Tegenwoordig is het natuurlijk van belang dat je op een duurzame manier reist. Sterker nog, eigenlijk moet je alles op een duurzame manier doen. Zodoende zul je beter voor het milieu en de aardbol zorgen. Duurzaam op vakantie is op een aantal manieren mogelijk. Zo is het ook zeker te doen in een auto, wat veel mensen verbaast. Een auto wordt natuurlijk niet perse gezien als een duurzaam vervoermiddel, wat in principe ook wel klopt. Toch is een duurzame autovakantie wel mogelijk. Hoe? Dat wordt hieronder uitgelegd!

Ecologische voetafdruk beperken

Het rijden in een auto is niet alleen een efficiënte en snelle wijze van verplaatsing. Het draagt namelijk helaas ook bij aan milieuvervuiling. Dit komt doordat de brandstof van de meeste auto’s geproduceerd zijn van olie. Dit is een fossiele brandstof die bij verbranding CO2 in de lucht zal stoten, wat dus slecht voor het milieu is. Desondanks is reizen met de auto wel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld vliegen. Als je bijvoorbeeld met vier personen in de auto op vakantie gaat naar Frankrijk dan zul je bijna 3,5 keer zo laag uitstootgehalte van CO2 hebben als wanneer je het vliegtuig neemt. Natuurlijk geldt ook de regel dat hoe minder ver je gaat, hoe minder uitstoot je zult hebben. 

Duurzaam autorijden

Voordat je vertrekt is het goed om de auto ecologisch in te richten. Zo moeten de bannen gespannen zijn, moet je de tank niet over het randje vullen en neem geen onnodige koffers mee in de kofferbak. Bovendien moet je tijdens het rijden geen airconditioning gebruiken. Voor wat koele lucht is het dus beter om de ramen open te doen. Ook de brandstof is belangrijk als je duurzaam wilt autorijden. Diesel is de minst duurzame brandstof, benzine en elektrisch is dus vele malen beter. Als je elektrisch rijdt dan zul je zelfs deels duurzame energie gebruiken, wat minder CO2 uitstoot betekent. Vergeet ook niet een goedkope autoverzekering en reisverzekering af te sluiten. De autoverzekering vergelijken moet dan natuurlijk ook gebeuren. 

Op bestemming

Tijdens het rijden moet je ook zeker op je rijstijl letten. Als je bijvoorbeeld rustig remt en niet te hard op trekt zul je minder brandstof verbruiken. Als je dan uiteindelijk de bestemming hebt bereiken moet je verder gaan op de groene tour. Zo wordt het aanbevolen om de vakantieplek te zien als je eigen huis. Hierdoor is het onder andere verstandig om niet onnodig veel energie te verbruiken. Zet de elektronische apparaten dus uit als je op weg gaat naar een bezienswaardigheid. Bovendien zijn er tegenwoordig veel verschillende bio-vakantiehuisjes te huur. Zodoende zal je bestemming duurzaam zijn, maar om nog verantwoordelijk om te gaan met het milieu moet je gaan kamperen. Tijdens zo’n vakantie zul je natuurlijk nog veel minder energie verbruiken. Met een klein zonnepaneel kun je je verbruik op de camping nog verder terugdringen. 

Activiteiten

Uiteraard wil je tijdens de vakantie ook wat leuke dingen doen in de buurt van je bestemming. Deze activiteiten moeten het milieu zo weinig mogelijk belasten. Zo kun je ervoor kiezen om lokale producten te proeven en te gebruiken tijdens het koken. Dit is niet alleen duurzaam, maar je zult ook een vleugje van de cultuur van deze regio ervaren. Bovendien is het goed om te gaan wandelen. Zodoende zul je het gebied kunnen verkennen terwijl je het milieu eigenlijk helemaal niet schaadt. Ook kun je ervoor kiezen om een fiets te huren. Hierdoor hoef je de auto niet te gebruiken om een bezienswaardigheid te kunne bekijken.

Go places!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This