Internationaal reizen met de trein: hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Reizen met de trein: hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Mirjam Blanken

1 november 2017


Internationaal reizen met de trein: hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Bewust kiezen voor het openbaar vervoer op met name lange afstanden is nog altijd stukken beter voor het milieu dan de auto te pakken. Zo heeft Milieu Centraal berekend dat vervoer per trein gemiddeld zo’n 5 keer minder milieubelasting oplevert dan reizen met de auto. En dat terwijl auto’s een stuk zuiniger geworden zijn. Het grootste punt zit hem in de rijstijl en de airco en navigatiesystemen die tegenwoordig standaard in nieuwe auto’s te vinden zijn. En dat reizen met de trein stukken milieuvriendelijker is dan reizen per vliegtuig, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar toch… Vliegen brengt ons lekker snel van a naar b, goedkope vluchten scoren is inmiddels ook appeltje eitje en door te kiezen voor bijvoorbeeld een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot ook. Toch?

GoEuro zocht uit wat de impact is op het milieu qua CO₂-uitstoot en de hoeveelheid bespaarde energie als je met de trein reist, in plaats van het vliegtuig. En een leuke bijkomstigheid: soms is de treinreis zelfs sneller dan een vlucht.

Reizen met de trein: hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Duurzaam reizen met de trein

Door je auto te laten staan en met de trein af te reizen naar een Europese bestemming kun je dus wel degelijk verschil maken.Binnen Europa zijn er heel veel mooie routes waarbij de trein niet alleen sneller, maar ook een stuk milieuvriendelijker is. Vorig jaar nam ik al de proef op de som met een weekendje Berlijn. Om 7.43 stapte ik in Zaltbommel op de trein richting Amersfoort en 7 uur later stond ik fris en fruitig in het centrum van Berlijn. En naast flexibele vertrektijden heb je ook geen inchecktijd. Je zorgt gewoon dat je op tijd op het perron van vertrek staat en je stapt zo in.

En zo scoor je goedkoop een treinkaartje

Wanneer je internationaal gaat reizen met de trein zijn er verschillende mogelijkheden om goedkoop een treinkaartje te bemachtigen. Ik zette alle tips and tricks op een rijtje!

1. Wees een vroegboeker

Een aantal maanden voor de vertrekdatum begint de spoorwegmaatschappij al met de ticketverkoop. Dit is meteen het moment waarop alle tarieven voor de treinreis nog beschikbaar zijn. Zo kun je easy peasy tickets scoren in de goedkoopste klasse.

2. Ready, set, go!

Koop je treinkaartjes op de startdatum van de verkoop. Dit verschilt per spoorwegmaatschappij of land van aankomst. In het geval van de Thalys en de Intercity naar Brussel is dit 4 maanden voor vertrek, nachttreinen naar Duitsland 3 maanden voor vertrek en wil je naar Londen? Dan boek je maar liefst 6 maanden voor vertrek.

3. Plan je reisdatum doordeweeks

Het spreekt eigenlijk voor zich: de weekenden zijn veruit het populairst vanwege stedentrips, weekendjes weg en familiebezoekjes. Tussen dinsdag en donderdag boek je dan ook meestal de goedkoopste treinkaartjes. Plan je reis dan wel buiten de spits om en houd hierbij ook rekening met je aankomsttijd.

4. Vergelijk verschillende reisaanbieders

Inkoppertje natuurlijk. Maar per traject wordt er meestal door verschillende spoorwegmaatschappijen dezelfde reis aangeboden. Heb je geen moeite met wat minder luxe of flexibiliteit? Dan loont het de moeite om reisaanbidders te vergelijken.

5. Koop treinkaartjes online

Bij veel aanbieders bespaar je geld door internationale treintickets online te kopen om boekingskosten te vermijden. Bij Nederlandse aanbieders kun je treinkaartjes online aanschaffen met een bankpas, maar bij verschillende spoorwegmaatschappijen in Europa heb je meestal een creditcard nodig.

Travel safe!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This