Fotograferen met je smartphone: zo maak je professionele foto’s!

Fotograferen met je smartphone

Mirjam Blanken

1 februari 2018


Fotograferen met je smartphone: zo maak je professionele foto’s!

Tegenwoordig is fotograferen met je smartphone appeltje eitje. De meeste smartphones hebben goede camera’s en met 1 druk op de knop maak je een prima foto. Eigenlijk doet jouw smartphone alles voor je en dat maakt fotograferen met je smartphone wel zo makkelijk. Maar toch, vaak genoeg zie ik foto’s voorbij komen op social media die qua belichting of compositie echt beter hadden gekund. Of wat denk je van die wazige shots doordat er maximaal ingezoomd is? Kortom, ben jij toe aan de next level smartphone fotografie en wil je echt goede foto’s maken? Dan zijn deze tips and tricks een aanrader! Want met een paar handigheidjes, aanpassingen en een goede app kun je met jouw smartphone best professionele plaatjes schieten.

I love my iPhone 6s

Ik ben er dus zo eentje… Een echte iPhone fan! Inmiddels ben ik dan ook bij iPhone nummer 5 aanbeland. Overigens ben ik nog steeds erg happy met mijn iPhone 6s abonnement en de camera van deze iPhone is ook prima. Een van de dingen waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een smartphone waarmee je wilt fotograferen is dan ook het aantal megapixels. Daarnaast is een goede lens van belang. En juist deze combinatie van een sterke lens met een goede sensor zorgt voor mooie foto’s van goede kwaliteit.

Fotograferen met je smartphone

1. Scherpstellen doe je zo

In principe kan jouw smartphone zelf snel scherpstellen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is simpelweg je camera openen en ergens op te richten. Zeker wanneer je zoals ik een iPhone 6s of hoger hebt werkt dit prima. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat jouw telefoon scherp stelt op het verkeerde voorwerp. De camera op je telefoon heeft namelijk de neiging om de focus te leggen op voorwerpen in het midden van het beeld. Een klein tikje op het scherm op het punt waar je scherp wilt stellen is dan voldoende. Je zult zien dat de camera nu op dit punt scherp stelt.

En dan zijn er ook nog smartphones met gezichtsherkenning natuurlijk. Ideaal als je iemand wilt fotograferen, maar tegelijkertijd nog een beetje aan het stoeien bent met de compositie. De camera blijft dan automatisch scherp stellen op mensen. En hoe leuk is dit? Sommige camera’s hebben een zogeheten lachsluiter en maken automatisch een foto wanneer ze een lachend gezicht ‘herkennen’.

2. Compositie is belangrijk

I know, een foto met je telefoon is zo gemaakt en juist daarom schrik ik af en toe van de gemiddelde smartphonefoto’s op Facebook van lieftallig kroost, puppy’s en vakantiekiekjes. Hoe je iets op de foto zet is namelijk minstens zo belangrijk als de rekening houden met de belichting en het scherpstellen. Natuurlijk is het geen rocket science, maar er zijn wel wat ongeschreven regels die een foto net even wat aangenamer maken om naar te kijken.

  • Rule of thirds: plaats het voorwerp of de persoon waar het om gaat niet precies in het midden of bovenop de horizon. Een handig hulpmiddel is het raster aanzetten bij de camera instellingen op je telefoon. Doordat het beeld in 9 vakjes verdeeld wordt kun je meer spelen met het perspectief. Ideaal is om het voorwerp of persoon op een kruispunt van een horizontale en verticale lijn te plaatsen.
  • Ken je die foto’s van kinderen waarbij duidelijk van bovenaf is gefotografeerd? Vreselijk! Hier heb ik maar 1 tip: zorg in dit geval dat je even door je knieën gaat en op ooghoogte een foto maakt.
  • Maak veel verschillende foto’s, vanuit verschillende standpunten en perspectieven. Zo heb je straks lekker wat keus (en kun je meteen zien wat ik bedoel).

3. Gebruik NOOIT de flitser op je smartphone

Fotograferen met je smartphone maar zet die automatische flitser maar lekker uit. Waarom? Je foto’s worden er echt niet mooier van. Het flitslicht op je telefoon is maar een klein fel lampje dat niet verder reikt dan een paar meter. Bovendien ligt overbelichting op de loer. Simpel gezegd zijn smartphones gewoon niet geschikt om in het donker mee te fotograferen. Wil je het toch proberen? Zet dan in ieder geval de HDR-functie aan en houdt je smartphone zo stil mogelijk. Hiervoor kun je een ministatief gebruiken of gebruik maken van je oortjes. Met de volumeknop kun je namelijk ook een foto maken.

4. Ga op zoek naar natuurlijk licht

Wanneer er weinig (dag)licht is heb je meer kans op ruis wanneer je fotografeert met je smartphone. Logisch ook, want de lens is veel kleiner dan die van een gewone camera. Daglicht, met een beetje zon levert de mooiste op. Wil je binnen fotograferen doe dit dan bij een raam of zet zoveel lampen aan. Vermijd felle zon, zeker wanneer je geen schaduwen op jouw foto wilt.

Tegen  het licht in fotograferen kan interessante foto’s opleveren (inclusief gekleurde vlekken of een waas), maar onthoud dat je in principe altijd met het licht mee fotografeert.  Maak je toch een foto tegen het licht in, probeer dan een zonnekap te fabriceren waarmee je het felle licht kunt afschermen. Soms is je hand afdoende, maar een stuk papier werkt vaak ook.

Fotograferen met je smartphone

5. Niet zoomen!

Newsflash: een smartphone heeft een groothoeklens en anders dan een gewone camera dus geen zoomlens. Ga je toch inzoomen om jouw onderwerp of persoon groter in beeld te brengen? Dan wordt het voorwerp in het midden als het ware nog groter en dit doet de kwaliteit van je foto geen goed. Details vallen weg en het beeld ziet er ‘korrelig’ uit. Doe dus gewoon een paar stappen naar voren. En mocht dit niet lukken, zorg dan voor een ander perspectief.

6. Zo krijg je die mooie wazige achtergrond

Scherptediepte, oftewel foto’s met een wazige achtergrond levert vaak mooie plaatjes op. Wat veel mensen niet weten is dat dit (in sommige gevallen) ook met je smartphone kan.

  • Ga vlak voor het voorwerp staan wat je wilt fotograferen.
  • Zet je vinger op het scherm bovenop het voorwerp wat je scherp in beeld wilt hebben.
  • Vervolgens verschijnt in een geel balkje de AE/AF-vergrendeling.
  • Nu kun je een reeks foto’s maken met deze vergrendelde instelling.
  • Wil je de vergrendeling opheffen? Tik dan ergens op het scherm.

7. Gebruik de volume button van telefoon

Hoe je het ook went of keert, zodra je op de opnameknop van je smartphone drukt om een foto te maken beweeg je toch iets. Sommige posities zijn perfect voor deze button, maar wist je dat je ook een foto maken met de volume knoppen? Zo kun je per foto gewoon kiezen wat op dat moment werkt voor jou. En heb je oortjes in? Dan kun je ook hier het knopje van gebruiken.

8. Bewegend beeld fotograferen

Bewegend beeld fotograferen met je smartphone? C’est possible! Houd de knop opnameknop van je telefoon gewoon ingedrukt en er worden heel veel foto’s achter elkaar gemaakt, een burst dus. In ieder geval heb je op deze manier meer kans op een goed shot.

10 tips om de batterijduur van je telefoon te verlengen

9. Download deze app

Naast Lightroom heb ik op mijn smartphone de gratis app Snapseed gedownload om foto’s te bewerken. VSCO is trouwens ook een veelgehoorde populaire app. Het grote voordeel ten opzichte van de welbekende Instagram filters zijn de hoeveelheid functies die deze app heeft. Met deze app kun je simpel bijsnijden en belichting aanpassen, maar ook gedeeltes van je foto oplichten en de portret stand is heaven! Tipje: zorg er voor dat je de originele foto bewaard. Wanneer je kiest voor exporteren kan er niets fout gaan.

10. Houd je lens schoon

Best tip ever! Ik weet niet waar jouw telefoon op dagelijks basis mee te dealen heeft, maar de mijne verdwijnt van mijn jaszak in mijn tas (naast de lipgloss) om vervolgens aan de oplader te hangen. Zo nu en dan je lens controleren en schoonmaken is dus best een goed idee. Een vette, vieze lens zorgt letterlijk voor ruis op je foto. Gebruik hiervoor een speciaal lensdoekje of een brillendoekje. Blijf uit de buurt van keukenrol, want deze kan je lens beschadigen.

Say cheese!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This