24 uur zonder telefoon op een onbewoond eiland? I did it!

24 uur zonder telefoon op een onbewoond eiland

Mirjam Blanken

13 oktober 2017


Me, myself and wat watervogels

Me, myself and wat watervogels. Zonder telefoon, zonder gezelschap en zonder idee van tijd. Hoe moeilijk kan dat zijn? Maar wat ga je dan doen? Dat is zo’n beetje de eerste vraag die zowel manlief en zoonlief aan mij stelde toen ik mijn ‘wilde plan’ op tafel gooide. Waarschijnlijk zegt dit meer over mijn altijd-aan-modus dan hun idee over alleen zijn. Mijn lieftallige telefoon is zogezegd altijd binnen handbereik en meer dan fulltime werken is geen uitzondering.

En alleen zijn, dat vind ik op zijn tijd dus heerlijk. Daar moet ik overigens wel bij bekennen dat ik deze stilte en luxe van alleen zijn meestal vul met muziek en lekker doorwerken. Ook fijn, maar ondertussen flitst het woord workaholic wel door mijn hoofd. Je begrijpt: ik kijk er stiekem naar uit om helemaal los te zijn van mijn apparaten. Of moet ik zeggen: bijna helemaal los, want ik wil jullie natuurlijk wel laten zien hoe het is om 24 uur zonder wifi op een onbewoond eiland te verblijven.

24 uur zonder telefoon op een onbewoond eiland

24 uur zonder telefoon

Het idee is simpel: je verblijft een dag en een nacht alleen op een onbewoond eilandje middenin de Vinkeveense Plassen. Je meldt je ’s middags vanaf 16 uur bij het ‘haven’ kantoor, beter bekend als de huiskamer op het terrein van Haven Winkeloord. Het kantoor is niet te missen, want er staat met grote letters Winkeloord boven de voordeur. Na een warm welkom door de hond en zijn baasje is het toch echt tijd om je telefoon in te leveren. Het avontuur lonkt! De schipper vaart je vervolgens in een kwartiertje naar het eilandje. Om je de volgende dag rond 16 uur weer op te pikken. Time is on your side!

24 uur zonder telefoon op een onbewoond eiland

En dit is hoe het was…

Toegeven, een beetje spannend vond ik het wel. En waar het advies een rugtasje (met de nadruk op -je) met enkel schone kleren was, simpelweg omdat Zwier de rest regelt, liep ik toch te slepen met een weekendtas vol boeken en magazines. Spoiler alert: in 24 uur 2 boeken lezen en 5 magazines, dat lukt dus niet. Vanaf de A2 waan je je overigens binnen 5 minuten rijden in the middle of nowhere. Rijdend over kronkelige landweggetjes werd ik verrast door de rust die je letterlijk op 15 minuten rijden buiten het altijd drukke Amsterdam vindt. Aangezien het inmiddels volop herfst is, verblijf ik trouwens niet in de eilandhut, maar ligt de Pakschuyt aangemeerd. Hierin is namelijk wel verwarming en warme douche aanwezig, wat wel handig is, aangezien ik besloten heb om ’s ochtends de dag te beginnen met een duik in het koude water. Die duik werd trouwens een simpel, erg koud voetenbadje…

De hond vaart gezellig met ons mee en eenmaal aangekomen bij het eiland is er wisseling van de wacht. Ik grijp mijn kans om even de ervaring van mijn voorganger te peilen. Maar eerlijk is eerlijk: ik kijk juist enorm uit naar ‘mijn 24 uur zonder’. En daar komt nog bij dat ik tijdens het varen al een sneak plek heb gekregen van een mand vol lekkers te eten en drinken. Can’t wait!

Good food, good company and taking it slow

Eenmaal gesetteld bedenk ik me dat dit best een fijne plek is om mijn laptop open te klappen om wat te werken. Mijn Netflix-momentje mis ik stiekem ook wel. Op de valreep heb ik nog een stapel boeken en tijdschriften in mijn tas gegooid, waar ik helemaal niets van kan leren. Gewoon een roman en wat magazines, that’s all. En wat een mooi schip is Pakschuyt De Griffioen! Na een kleine ontdekkingstocht kom ik tot de conclusie dat ik een bofbil ben en dat ik optimaal ga genieten van mijn 24 uur zonder. First up: mijn favoriete yoga legging aan doen, een bakje thee zetten en vervolgens genieten van dit bakje thee met een reepje Tony’s on the side. Niets meer aan doen toch?

 

24 uur zonder telefoon

Maar wat doe je dan?

Om jullie een indruk te geven van mijn 24 uur zonder, heb ik mijn activiteiten op een rijtje gezet. Want dat ik geen moeite heb met mezelf bezig houden, dat blijkt maar weer.

 • Met stip op 1 staat heel veel bakjes groene thee drinken, ondertussen starend over het water. En okay, de rest van mijn reep Tony’s opeten.
 • Met volle aandacht mijn eten klaarmaken en opeten. Ter illustratie: normaal sta ik te kletsen met manlief, check ik ondertussen mijn social media en wordt een gemiddelde maaltijd in een kwartier naar binnen gewerkt.
 • Mediteren! Want dit doe ik nog steeds minimaal 1x per dag.
 • Heen en weer rennen om op tijd te zijn voor de foto. Lang leve de zelfontspanner.
 • Veel pogingen doen om stoer te zijn en het koude water in te springen van de Vinkeveense Plassen.
 • Minimaal 50 keer op mijn horloge kijken hoe laat het is. Om elke keer weer te ontdekken dat ik geen horloge om heb en ook geen idee heb van de tijd…
 • Video’s opnemen, want naast een blog werd het ook wel weer eens tijd voor een leuke video!
 • Heen en weer lopen voor niets. Serieus, wat liep ik te zoeken dan? Die onrust was behoorlijk confronterend trouwens. Ik had namelijk gedacht dat ik makkelijker ‘uit’ kon.
 • Ideetjes uitschrijven voor recepten, leuke artikelen en plannen voor 2018. Gelukkig zijn ze bij Zwier voorbereid op creativiteit, want in mijn boodschappenpakket vond ik ook een notitieboekje.
 • Lezen in bed, wederom onder het genot van een bakje thee. Om vervolgens heerlijk in slaap te vallen… Want het is echt waar: zacht wiegend op de golven, in mijn knusse kajuit, heb ik geslapen als een os.
 • Genieten van het mooie uitzicht over de Vinkeveense Plassen.

 

24 uur zonder telefoon

The sound of silence

Stilte is essentieel.
We hebben stilte nodig,
net zoals we lucht nodig hebben
en een plant licht nodig heeft.
Met een geest propvol woorden
en gedachten,
is er geen ruimte voor onszelf.

Thich Nhat Hanh

24 uur zonder telefoon op een onbewoond eiland

But there’s more!

Het concept ‘24 uur zonder’ is een idee van Zwier. Dit familiebedrijf wordt onder andere gerund door dochters Esther en Mariska en schoonzoon Yordi. En wat ooit begon als reguliere jachthaven is nu aan het uitgroeien naar de Vrijhaven van de stad. Langzaamaan zal Haven Winkeloord op gaan in Zwier, een duurzame plek middenin de natuur waar mensen naar toe komen om op te laden en energie op te doen. Maar vooral om even weg te zijn uit de drukte van alledag. Naast de 24 uur zonder, kun je bij Zwier ook een weekendje logeren in een van de 12 Zwier tenten. Op zaterdagochtend wordt er altijd een yogales gegeven. Ga vervolgens lekker het water op met een kano of sup. Of huur een bootje! En trouwens, zowel de Pakschuyt als de Eilandhut kun je ook gewoon boeken voor een weekendje of een (mid)week weg.

Zwier sessies

En dit is leuk: het hele jaar door worden er inspirerende Zwier-sessies gegeven. Je kunt deelnemen aan de sessies als je een weekend logeert bij Zwier, maar je mag ook alleen langskomen voor een inspirerende dag. De eerstvolgende Zwier-sessie wordt gegeven door Lisanne Rentier en heeft als thema echt contact maken met jezelf. Want wat doe je als je een innerlijke leegte ervaart, die spullen of mensen die niet op kunnen vullen? Als je hebt ervaren dat wat buiten jou is jou niet kan geven wat je echt nodig hebt, is er een nieuwe weg te ontdekken. De weg naar binnen.

Zwier je lekker mee?

Wat denk jij van het concept ’24 uur zonder’? Is het ook iets voor jou? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This