Zo ga je relaxed op vakantie (en vermijd de gevreesde vrijetijdsziekte)

relaxed op vakantie

Mirjam Blanken

18 juni 2018


Zo ga je relaxed op vakantie (en vermijd de gevreesde vrijetijdsziekte)

Bye bye vakantiestress, hello ultiem relaxen! Relaxed op vakantie gaan is in huize Eat.Pure.Love zogezegd een ‘dingetje’. Deadlines en kids die al vakantie hebben is geen handige combi, net als nog ‘even’ een paar extra uurtjes doorwerken in de avonduren.

En dan die altijd aanwezige to-do lijst met laatste boodschapjes. Op de een of andere manier staan er ieder jaar weer items op die ik tijdens de vakantie niet of nauwelijks nodig heb gehad. Lees: een extra tandenborstel, een nieuwe toilettas en wat denk je van alle spullen voor ‘wat als’-situaties? Dat gaan we dit jaar dus helemaal anders doen! And sharing is caring, dus deel ik al mijn tips om relaxed op vakantie te gaan. Enjoy!

Vrijetijdsziekte… Say what?

Aan het begin van een vrije periode steevast kampen met hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en een algeheel gevoel van malaise. Vooral mensen met een zware, verantwoordelijke baan. Mogelijke oorzaak invloed van stresshormonen op immuunsysteem. Als we onder druk staan pompt ons lichaam adrenaline en cortisol rond, waardoor de afweer een tijd lang wordt versterkt. Mogelijk krijgen ziekteverwekkers pas een kans als deze stresshormonen wegvallen.

Het omgekeerd Kortjakje-syndroom, zoals vrijetijdsziekte ook wel genoemd wordt, is geen mythe. Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Gelukkig is er genoeg waardoor jij stress en de vervelende vrijetijdsziekte kunt verminderen of zelfs voorkomen.

relaxed op vakantie

Plan slim en begin vooral op tijd

Op tijd beginnen met de voorbereidingen is de eerste stap in de richting van een ultiem relaxte vakantie. Door geen dagen, maar weken van tevoren te beginnen, verdeel je het werk en dat geeft minder stress op het laatste moment. Begin ongeveer 3 weken voor vertrek met inventariseren wat er mee moet en maak een to-dolijst met dingen die je af wilt hebben voor vertrek. Taken die af zijn streep je door, vink je af of markeer je. Door de taken als het ware te ‘elimineren’ van jouw to-dolijst zorg je er ook voor dat ze niet in je hoofd blijven zitten. Uit onderzoek van de Russische psycholoog Bluma Zeigarnik blijkt namelijk dat onafgemaakte taken beter onderhouden worden dan afgemaakte taken. Afstrepen maar!

Take it slow

Wanneer je na een jaar lang hard werken ineens overgaat in een vakantie vol met niets doen, kan dit een heftige overgang zijn. Zowel fysiek als mentaal ben je hier vaak niet op voorbereid. Door het langzaam af te bouwen, verklein je de kans dat jij last krijgt van die vervelende vrijetijdsziekte. Plan de meeste activiteiten aan het begin van jouw vakantie en bouw dit langzaam af naarmate de terugreis weer in zicht komt.

Wat je aandacht geeft groeit

Herken je dat gevoel van kleine dingetjes die op vakantie ineens voelen als immens grote problemen? Dit komt doordat alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook dat ene kleine incidentje op je werk. Op vakantie heb je zeeën van tijd en zou het een stuk makkelijker moeten zijn om iets los te kunnen laten. Vaak ligt de nadruk hierbij op het ‘moeten’ loslaten en dat roept bij veel mensen weerstand op. Door het gebruik van positieve affirmaties kun je dit ingesleten gevoel van weerstand doorbreken. De kracht hiervan zit hem in de herhaling, dus herhaal deze sowieso elke ochtend voor je naar het strand vertrekt en vaker waar mogelijk. De kracht van positieve affirmaties zit hem in de herhaling.

Breathe in, breathe out

Neusgat yoga is een perfecte manier voor instant relaxing. Bij normale inspanning gaat je ademhaling waarschijnlijk maar door 1 neusgat. Dit is heel normaal, want de neusgaten wisselen elkaar elke 3-4 af. Wisselend neusgat ademhaling is een effectieve stress en spanning verminderende ademhalingstechniek gebruikt door vele yogi’s. De ademhalingsoefening duurt ongeveer 5 minuten waarna jij met een relaxte state of mind jouw vakantie kunt vervolgen.

Offline is the new luxury

De trend van de ‘digitale detox‘ heeft zich het afgelopen jaren flink doorgezet. Logisch, want er zitten (ook op vakantie) veel voordelen aan het minder gebruiken van jouw smartphone. Nederlanders brengen gemiddeld 2,5 uur per vakantiedag door op hun smartphone en dat brengt natuurlijk ook de nodige stress met zich mee. Mailtjes van collega’s, nieuwe stories op Instagram en kattenfilmpjes op Facebook. Op vakantie is het niet nodig om continu bereikbaar te zijn, dus doe je telefoon eens wat vaker uit of laat hem in het hotel(kluisje) liggen. Ook slim: stel op je laatste werkdag een out-of-office-mail in en zet alle werkmail op je telefoon uit!

Listen to your heart

Een vakantie is het perfecte moment om eens echt je gevoel te volgen. Er zijn geen collega’s, vrienden of familieleden die het denken beter te weten. Je weet immers zelf wat het beste voor je is, dus geloof daar ook in. Door naar je intuïtie te luisteren stel je jezelf vaker open voor nieuwe ervaringen. En wat is er nu een beter moment voor nieuwe ervaringen dan je vakantie? Misschien eindig je de dag wel bij een local thuis of op een feestje waar je anders ‘nee’ tegen had gezegd.

Wees dankbaar

Dankbare personen staan positiever en stressbestendiger in het leven. Begin de dag eens met het visualiseren van alles waar je dankbaar voor bent. En ben je ook bewust van het feit dat je dankbaar mag zijn voor imperfectie dingen, want perfectie bestaat nu eenmaal niet. Een andere manier van het uiten van jouw dankbaarheid is door het bijhouden van een dankbaarheidsboekje. Door het opschrijven met pen en papier worden je hersens meer gestimuleerd en ben je actiever bezig met jouw dankbare gedachtes.

Wees actief, ook tijdens je vakantie

Een half uurtje per dag sporten of intensief bewegen is al voldoende om jouw humeur een flinke oppepper te geven. Als beloning voor dit half uurtje zweten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. En dit stofje wordt niets voor niets het gelukshormoon genoemd. Het zorgt namelijk voor een lekker gevoel! Weetje van de dag: je maakt endorfines ook aan na een orgasme. Just saying…

Mediteren kun je leren

Als jij op je strandbedje aan het piekeren bent, kun je niet optimaal genieten van het moment. Met behulp van meditatie en yoga kun je deze gedachtes de baas zijn en wél genieten van het moment. Mocht je nog nooit gemediteerd hebben, geen zorgen, want mediteren kun je leren. Mediteren is omgekeerd struisvogelgedrag, want je laat hierbij je gedachtes de vrije loop. De focus ligt hierbij op ademhaling en innerlijke rust. Door regelmatig (liefst dagelijks) te oefenen met mediteren zal je merken dat je deze rust makkelijker kunt oproepen. Een handige manier om te beginnen met mediteren is door een app te gebruiken. Headspace is mijn favoriet. Handig: de meditatieoefeningen van deze app kun je thuis downloaden, zodat je ze zonder internet op vakantie kunt beluisteren. Dat is nog eens relaxed op vakantie gaan!

Enjoy your holiday!

Hoe zorg jij ervoor dat je relaxed op vakantie gaat?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Alena Ozerova via Shutterstock

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This