11x tips and tricks om te besparen op je huurauto

besparen op je huurauto

Mirjam Blanken

15 mei 2018


Yes! Over krap 2 maanden rijden wij ergens in de buurt van Zion National Park in West-Amerika. Je begrijpt: een goede huurauto is een must wanneer je zoals wij een roadtrip van zo’n 5000 kilometer gaat rijden. Maar ook tijdens mijn trip naar Madeira was een huurauto een must. En eerlijk is eerlijk, een auto voor de deur geeft ook tijdens je vakantie een gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd is voordelig een auto huren best lastig. Want welke tankregeling is gunstig? En is het voordeliger om je huurauto al meteen op het vliegveld te huren? En wanneer regel je een tweede bestuurder? En moet je nu juist vroeg boeken of loont het om last minute een auto te huren? En hoe kun je zoveel mogelijk besparen op je huurauto? Iets met door de bomen het bos niet meer zien?

Been there, done that! Ook ik heb aan de balie van een autoverhuurder gestaan en getekend voor onnodige verzekeringen, waar ik vervolgens de hoofdprijs voor betaalde. Ook ik ben vergeten de auto vooraf te checken op schade en ook ik heb weleens teveel betaald voor een huurauto. Inmiddels ben ik flink wat ervaringen rijker en kan ik het bos wel weer zien. Hoog tijd dus om mijn 11 (!) tips and tricks om te besparen op je huurauto met jullie te delen.

1. Reserveer op tijd

Ter plaatse pas een auto huren is sowieso duurder en bovendien loop je de kans dat jouw favoriete auto niet eens meer beschikbaar is. Op tijd reserveren vanuit je luie stoel is dus meteen bespaar tip 1. Want net als bij vliegtickets worden de prijzen van huurauto’s duurder naarmate je dichter bij jouw gewenste startdatum van autohuur komt. Logisch ook, want autoverhuurders hebben een aantal auto’s op voorraad en zodra het grootste gedeelte gereserveerd is, stijgen de huurprijzen. Simpelweg een kwestie van vraag en aanbod dus. En zeker in het hoogseizoen is dit iets om rekening mee te houden.

2. De 24-uurs regel

Soms ontkom je er niet aan vanwege ‘onhandige’ vluchttijden, maar probeer als het even kan je auto op hetzelfde tijdstip (of liever nog vroeger) in te leveren. Autohuur wordt namelijk per 24 uur berekend en dit betekent dat wanneer je jouw huurauto een uurtje later inlevert, je een extra dag autohuur betaald. Heb je de auto om 15 uur opgehaald? Zorg dan dat je de auto op de dag van vertrek voor die tijd ingeleverd hebt. Scheelt weer een dagje!

3. De ophaallocatie

I know, na een lange vliegreis ben je eindelijk op de plaats van bestemming en wil je het liefst meteen in de auto stappen en genieten van je vakantie. Toch loont het om de autoverhuurbedrijven op het vliegveld links te laten liggen en te kiezen voor een verhuurder net buiten de luchthaven. Met een gratis shuttlebus word je in (vaak) minder dan een kwartier naar de locatie gereden net buiten het vliegveld. Deze aanbieders hebben geen duur kantoor op de luchthaven en dat betekent een lagere huurprijs.

In sommige gevallen loont het zelfs om in het centrum van de stad pas een auto te huren. Iets meer uitzoekwerk, want je wilt natuurlijk wel weten wat de kosten voor eventueel openbaar vervoer zijn en waar de ophaallocatie zich ten opzichte van je accommodatie zich bevindt. Komt nog bij dat je jouw huurauto misschien de eerste dagen niet eens nodig hebt. Zo huren wij in San Francisco onze auto pas bij vertrek uit deze stad. En dit scheelt ook nog eens dure parkeerkosten.

4. Vind de goedkoopste huurauto met EasyTerra

Dat bos kun je dus al snel weer zien door gebruik te maken van de vergelijkingssite EasyTerra Autohuur. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autohuur. Je vult simpelweg de ophaallocatie en datum (en tijd!) van aankomst en vertrek in en EasyTerra vergelijkt vervolgens de prijzen van bekende autoverhuurbedrijven. In het menu kun je bovendien nog easy peasy jouw voorkeuren aangeven. Zo kun je het eigen risico afkopen, aangeven welk type auto je wilt en zelfs je voorkeur voor bepaalde autoverhuurders aangeven. Zo bespaar je dus niet alleen geld, maar ook tijd!

5. Extra kosten voor accessoires

Voor het huren van een kinderzitje betaal je al snel zo’n 5 euro per dag extra. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kun je deze gratis mee aan boord nemen. Aangezien wij dit ‘probleem’ hadden bij een rondreis van 3 weken door Amerika, besloten we bij de Walmart voor 60 Dollar een autozitje aan te schaffen. Stukken voordeliger in dit geval. En wat denk je van een GPS huren? Gelukkig kun je met Google Maps ook prima navigeren! Je kunt de route of het gebied thuis al downloaden, zodat het je op reis geen mobiele data kost.

6. One way of niet?

Zeker wanneer je een roadtrip maakt, kan het handig zijn om je auto op een andere locatie in te leveren dan waar je hem ophaalde. Let erop dat veel autoverhuurders een zogeheten one-way fee in rekening brengen. De kosten hiervoor lopen nogal uiteen en soms worden er helemaal geen kosten voor gerekend. In sommige gevallen kan het dus lonen om van je roadtrip een rondreis te maken. Oftewel: je huurauto inleveren op dezelfde locatie als waar je de auto opgehaald hebt.

7. Regel een tweede bestuurder vooraf

Een tweede bestuurder regelen is ter plaatse vaak duurder. Regel dit dus meteen bij het boeken van je huurauto. In sommige gevallen is een tweede bestuurder bij de prijs inbegrepen. Dit staat dan vermeld bij de huurspecificaties van de auto. Laat de tweede bestuurder ook even het contract ondertekenen, zo weet je zeker dat deze persoon ook goed verzekerd de weg op gaat.

8. Kies voor full-full

Het lijkt wellicht lastig om je huurauto weer in te leveren met een volle tank, maar dit is wel het meest voordelig. Een tankbeurt na afloop bij de autoverhuurder is behoorlijk prijzig, omdat deze ook servicekosten rekent. En het is tenslotte een kleine moeite om voor het inleveren van de auto de tank nog even vol te gooien. Check dus zeker even welke tankregeling jouw autoverhuurder hanteert, want dit is stukken voordeliger.

9. Hoeveel kilometer ga je rijden?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar een onbeperkt aantal kilometers rijden zit niet altijd inbegrepen in de huur. Kies dus voor een huurauto met onbeperkt aantal kilometers of schat vooraf goed in hoeveel kilometer je gaat rijden. Op deze manier kom je niet voor de verrassing van achteraf bijbetalen te staan.

10. Check je auto vooraf op schade

Om ‘gedoe’ achteraf te voorkomen is het must om vooraf de auto op je gemak na te lopen op eventuele schade. In de meeste gevallen doet de verhuurder dit samen met jou. Laat in het kader van ‘better safe than sorry’ de autoverhuurder deze schade aan de auto ook vastleggen en ondertekenen. Zo kun je achteraf niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die door vorige huurders is veroorzaakt.

11. Eigen risico afkopen

You never now what happens! Het kan zomaar gebeuren dat er een ruitje wordt ingetikt of er bij het inleveren toch een nieuwe kras wordt gevonden. En wat denk je van een aanrijding waaraan je geen schuld hebt? Bij het inleveren van de auto kun je het eigen risico ‘voorschieten’ en eenmaal thuis kun je lang wachten op je geld. De bedragen voor eigen risico verschillen per land, maar wil je echt zonder zorgen op pad? Dan is het afkopen van het eigen risico de moeite waard. Doe dit meteen bij het boeken van je huurauto, want eenmaal aan de balie ben je ook hiervoor duurder uit.

Heb jij nog goede tips om te besparen op je huurauto? Sharing is caring, deel je tip dus gerust in de reacties hieronder.

Go places!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This