Eureka! | HET wetenschapsfestival

Mirjam Blanken

5 november 2015


Eureka! | HET wetenschapsfestival

Hoe kunnen wij zo vitaal en gezond mogelijk ouder worden? Is het mogelijk om de wereldbevolking met uitsluitend plantaardig voedsel te voeden? En is het in de toekomst mogelijk dat je niet meer naar het ziekenhuis hoeft, maar je jezelf kan behandelen? Gaan robots in de toekomst ons werk overnemen? Wat is de invloed van muziek op onze hersenen?

Zomaar wat voorbeelden van 11.700 vragen die Nederlanders hebben ingestuurd voor de Nationale Wetenschapsagenda. Het EUREKA! Festival brengt al deze vragen tot leven en laat op interactieve wijze zien hoe wetenschap ons leven nu en in de toekomst kan verrijken.

Het Eureka! festival is er voor iedereen met een gezonde levensstijl, en voor iedereen die er een ambieert, ingericht om te ontdekken hoe leuk en gezond wetenschap is.

Het Eureka! festival is er voor iedereen met een gezonde levensstijl, en voor iedereen die er een ambieert, ingericht om te ontdekken hoe leuk en gezond wetenschap is.

The future of science

In het voorjaar van 2015 kreeg Nederland de kans mede te bepalen waar de wetenschap zich de komende tien jaar mee bezig gaat houden. Op zondag 29 november laat EUREKA! Festival met behulp van bekende wetenschappers een aantal verrassende, interessante en tot de verbeelding sprekende vragen tot leven komen in de vorm van live experimenten, proeven, mini-colleges, debatten en films in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Sprekers zijn bekende wetenschappers als Beatrice de Graaf, Jose van Dijck, Eus van Someren, Peter Werkhoven en Erik Scherder (in samenwerking met het Nederlands Jeugd Strijkorkest).

Mister Kitchen @Eureka!

In hun intieme keuken ontleedt Mister Kitchen de wetenschap achter ons eten. Op het menu staan 5 prangende voedingsvraagstukken waarover zij samen met het publiek wetenschappers aan de tand voelen. Want hoe staat het echt met onze vis? En vindt de duurzame landbouw van de toekomst plaats in de kas, in de (biologische) volle grond of onder LED?

Uiteraard komen ook de huidige ‘war on sugar’ en de voedselverwarring omtrent potjes, pakjes en ingrediënten ter tafel. Vanzelfsprekend serveert Mister Kitchen bij iedere gang een thematisch prikkelend hapje. En als de kelen droog zijn gesproken, sluiten we de dag af met wetenschap achter en smaak van wijn. Want is wijn gezond?

Kids

En ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen zich uitleven op het ontleden van apparaten, hun favoriete robot aanmoedigen tijdens het robotvoetbal en deelnemen aan tal van chemische proefjes.

Robots die geheel autonoom een potje voetbal spelen, het is een van de bijzondere activiteiten die te zien zal zijn tijdens het EUREKA! Festival.

Robots die geheel autonoom een potje voetbal spelen, het is een van de bijzondere activiteiten die te zien zal zijn tijdens het EUREKA! Festival. Fotograaf: Bart van Overbeeke

Tickets kopen

Kaartjes voor EUREKA! Festival zijn voor 15 euro te koop (kinderen tot 12 jaar 7,50 euro) via www.eurekafestival.nl. Gezien de verwachte belangstelling is er geen garantie op deurverkoop.

Bekijk het volledige programma op www.eurekafestival.nl.

Kaartjes winnen?

Onder de lezers van Eat.Pure.Love verloten we 2 kaartjes voor het Eureka! festival. Wat moet je hiervoor doen?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik donderdag 12 november bekend. Succes! Margot heeft de kaartjes gewonnen. Gefeliciteerd!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin”


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

3 Reacties

 1. Cheyenne

  Wauw, ook deze zou ik heel graag willen winnen. Wat een super goed festival met een fantastisch onderwerp. Lijkt me leuk om hier met mijn (nieuwe) vriend naartoe te gaan, hij komt dan net terug van een periode buitenland. Kan hij zien wat mij bezig houdt en zichzelf daar ook in verdiepen en lekker ff een dagje er samen uit. Dit zou echt fantastisch zijn!! Hopen en duimen!!! Zou een leuk cadeau zijn…

  Antwoord
 2. Margot

  Dit lijkt me een heel erg gaaf festival! Ik ben zelf erg geïnteresseerd in gezonde voeding en de wetenschap. Dus het lijkt me super om hier samen met mijn vriend of mijn broer naartoe te gaan (en mochten ze allebei willen, dan moet een van hen zelf maar een kaartje kopen 😉 )

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This