Goedkoop vliegen: hoe regel je een zo voordelig mogelijke vlucht?

Goedkoop vliegen

Mirjam Blanken

31 juli 2017


Goedkoop vliegen: hoe regel je een zo voordelig mogelijke vlucht?

Als Nederlandse blogger die nogal houdt van reizen ontkom ik er niet aan om budget tips te delen natuurlijk. Want was is nu leuker dan goedkoop een vliegticket scoren? Het geeft toch een lekker gevoel als je niet de hoofdprijs hebt betaald voor je vlucht. En bovendien: zo is je potje om leuke dingen te doen op de plaats van bestemming ook meteen wat meer gevuld. Klinkt goed toch? Dat goedkoop vliegen nog niet zo makkelijk is, daar ben ik door flink wat speurwerk ook achter gekomen. Denk je een fijne prijs te hebben gevonden, komt er nog een flink bedrag bovenop voor ruimbagage. En wat denk je van een stoel kiezen? De meeste vliegtuigmaatschappijen rekenen zo een paar tientjes extra wanneer je alvast jouw plekje wilt reserveren. En  is het nu handig om vroeg te boeken of is een last minute toch voordeliger? Welcome to the jungle die vliegtickets heet. Hoe je dan wel zo voordelig mogelijk een ticket scoort? Ik deel 5 handige tips en tricks. Enjoy!

Goedkoop vliegen

1. Lastminutes zijn verleden tijd

Denk je lekker bezig te zijn door zo lang mogelijk te wachten met boeken maar zie je de prijzen vervolgens alleen maar hoger worden? Dat klopt. De prijzen voor een lastminute zijn vaak zelfs duurder. De reden? Zakenmensen moeten vaak lastminute vertrekken en daar profiteren vliegtuigmaatschappijen goed van. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar dit zijn vaak online touroperators zoals Sunweb die van hun ingekochte reizen af willen.

2. Vergelijkingssites zijn je beste vriend

Het vergt wat online speurwerk, maar voor onze tickets naar Sri Lanka kwamen wij door even verder te speuren toch al snel bij een voordelige en goed passende vlucht uit. Vooraf ga ik altijd alle airlines af die vliegen op deze bestemming. Zo krijg ik al een beetje gevoel bij vluchttijden, eventuele overstaptijden en kan ik zien waarvandaan deze vluchten vertrekken. Want ook dit kan verschil maken in prijs. Zo is vliegen vanaf Düsseldorf voor ons net zo voor en vaak stukken goedkoper. Zeker wanneer je met een gezin vliegt.

Na mijn eerste oriëntatie rondje duik ik vervolgens de verschillende sites van prijsvergelijkers op zoals Kayak, Skycanner en Google Flights. Maar vergis je niet: voor langere vluchten naar Thailand, Bali en Sri Lanka heb ik minimaal 8 uur zoekwerk (verspreid over meerdere dagen) voordat ik een goede deal heb weten te vinden.

3. Wees flexibel

Bij de meeste van bovenstaande zoekmachines kun je flexibele reisdagen aanvinken. Zo kun je direct zien of een paar dagen eerder of later van invloed is op de ticketprijs. Want het is echt zo: sommige dagen vlieg je goedkoper, zoals dinsdag of woensdag.

Wat soms ook werkt is het land aanpassen van waaruit je zoekt. In plaats van de Nederlandse website boek je dan via een Amerikaanse of Duitse site. Dit trucje kreeg ik ingefluisterd van iemand die werkt voor zo’n soort site en aangaf dat er wel degelijk prijsverschil tussen landen voor exact hetzelfde ticket is. Je kunt het proberen, maar het werkt niet altijd. Sommige sites schakelen automatisch over op de Nederlandse site.

4. Is vroeg boeken de oplossing?

Deze vraag is wat lastiger om een eenduidig antwoord op te geven. Met name bij intercontinentale vluchten heb ik ontdekt dat vroeg boeken niet altijd goedkoper is. Sterker nog, wij hebben Sri Lanka zo’n 6-8 weken voor de vertrekdatum geboekt en hebben nu hele voordelige tickets en vliegen ook nog eens met de nummer 1 vliegtuigmaatschappij. Timing is dus alles in dit geval. Kijk gerust een aantal weken lang wat de prijzen doen en durf te boeken op het moment dat de prijs voor jou acceptabel en gunstig is.

5. Wis je browsegeschiedenis

Afgelopen week was dit wederom onderwerp van gesprek bij BNR. Want heeft het nu wel of geen nut om de zogeheten cache te legen voordat je een ticket gaat boeken? Voorstanders zijn ervan overtuigd dat de vergelijkingssites cookies achterlaten en hierdoor de prijs verhogen wanneer ze zien dat je toch wel heel graag naar bestemming X of Y wilt. Hier is geen bewijs van en ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog nooit gemerkt heb. Wat wel verschil uitmaakt is via je mobieltje boeken. Duits onderzoek toonde aan dat dit toch echt duurder uitvalt.

Safe flight!

Heb jij nog een goede tip? Deel deze gerust in de reacties hieronder. Sharing is caring! Want goedkoop vliegen, dat willen we toch allemaal?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This