Vloggen met je iPhone: 7 tips and tricks!

Vloggen met je iPhone: 7 tips and tricks!

Mirjam Blanken

20 oktober 2017


Vloggen met je iPhone: 7 tips and tricks!

Een workshop Vloggen met je iPhone van Bonnie Dubois. Het stond er echt. Op mijn invite voor een weekendje Eurocamp welteverstaan. Nu wil het geval dat ik nogal een gadget freak ben en zodoende ook in het bezit ben van een vlog camera. Vorig jaar was ik een weekendje met zoonlief in Rotterdam en daar deed ik al een poging tot vloggen. Maar vloggen, dat doe ik overigens niet, aldus zoonlief. Vloggen, oftewel video bloggen is zoiets als een video dagboek bijhouden over je dagelijks leven. Blijkt maar weer dat hij De Dikke van Dale beter kent als ik.

Wist je dat jouw telefoon misschien wel een hele goede camera heeft om te filmen? Ik dus niet… Totdat Bonnie verklapte dat al haar vlogs gemaakt zijn met haar smartphone. Ik viel zowat van mijn poef in de stacaravan. Hoe dan? Gelukkig kregen we een speed cursus vloggen met je iPhone. Je telefoon heb je vrijwel altijd bij de hand, dat maakt vloggen met je iPhone voor mij meteen een stuk toegankelijker. Stay tuned, want dit betekent dat ik het YouTube kanaal van Eat.Pure.Love de komende tijd nieuw leven in ga blazen met travel video’s.

Vloggen met je iPhone: 7 tips and tricks!

1. Welke telefoon?

Lijkt me duidelijk: een iPhone! In mijn geval de beste keus, aangezien ik iMovie wil gaan gebruiken. Natuurlijk zijn er ook andere smartphones te bedenken met goede camera’s. Het punt wat ik in ieder geval wil maken is dat met de steeds betere camera’s op smartphones, je echt geen speciale vlog camera meer nodig hebt om te gaan vloggen. En laat ik nu al een aantal jaren verknocht zijn aan mijn iPhone. Mijn allereerste iPhone kocht ik in 2008 tijdens onze reis naar Amerika. In Las Vegas of all places!

Sindsdien ben ik een ware Apple gebruiker en je begrijpt: de nieuwste iPhone X lonkt. Inmiddels bestaat de iPhone dit jaar al 10 jaar en om dit vieren lanceren ze naast de iPhone 8 en 8 Plus nog een nieuwe variant: de iPhone X. En met een goed excuus op zak, want: 1. social media is als blogger mijn hele leven en 2. de camera op deze telefoon maakt nog betere foto’s, ben ik afgelopen week in de wereld van mobiele telefoon abonnementjes gedoken. Een iPhone X abonnement, dat moet hem gaan worden. Net als mijn iPhone 7 Plus heeft deze iPhone X een dubbele achtercamera. Met als verschil dat de portretmodus verbeterd is. In Jip en Janneke taal wil dit zeggen dat het verschil met spiegelreflexcamera nog kleiner is.

2. Bedenk een script

Ik heb me laten vertellen dat zelfs de beste tv-presentator nog werkt met een script. Nogal logisch natuurlijk. Je wilt een chronologisch verhaal vertellen met een intro, een middenstuk en een goed einde. Bedenk dus vooraf al je verhaal in grote lijnen. Dit wil trouwens niet zeggen dat je chronologisch moet filmen. Misschien is het licht aan het einde van de dag wel mooier voor dat ene shot. Of wellicht ben je ’s ochtends niet op je best.

Door te werken met een script dwing je jezelf bovendien om na te denken over jouw doelgroep. Wie gaat jouw vlogs bekijken? En wat vinden jouw volgers leuk om te zien? Denk goed na over de informatie of boodschap die je over wilt brengen. And last but not least: kijk in de lens van je smartphone (en dus niet naar jezelf!) en houd het natuurlijk. Praat tegen je telefoon alsof je met een vriend of vriendin aan het praten bent. Bedenk je altijd dat er straks daadwerkelijk iemand naar jou gaat kijken en luisteren. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dus.

3. Accessoires

Gevalletje: dat ik daar nou nooit aan heb gedacht. Een microfoontje! Wanneer je veel buiten filmt, kunnen weersinvloeden of achtergrondgeluiden je vlog nadelig beïnvloeden. Een eenvoudig dasspeld microfoontje biedt dan uitkomst. Natuurlijk wil je wanneer je on the go bent zo min mogelijk accessoires meenemen. Maar deze accessoires zou iedere beginnende blogger zeker moeten aanschaffen:

 • Selfie-stick
 • Tripod
 • Externe lens
 • Click-on LED lamp
 • Externe oplader

4. Wees creatief!

Een goede foto maken is al een kunst, maar een goede vlog maken is misschien nog wel kunstiger. Denk maar eens aan die video’s waarbij iemand 10 minuten lang rechttoe rechtaan praat tegen de camera. Ik haak dan persoonlijk al na een halve minuut af. Alleen jezelf in beeld, vanuit het zelfde standpunt is zogezegd nogal saai. Korte(re) shots, vanuit verschillende hoeken gefilmd afgewisseld met beweging geven al meteen een dynamischer video.

5. Houd je telefoon horizontaal

Inkoppertje misschien, maar ik zie het vaak genoeg misgaan: houd je telefoon ten alle tijde horizontaal tijdens het filmen. Die dikke zwarte balken naast je video op YouTube, dat wil je natuurlijk niet.

6. Zorg voor goed licht

Goed licht is en blijft essentieel voor een mooie vlog. Film je binnen? Zorg er dan voor dat je een plek vindt waar zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen valt. Tegen het licht in filmen is een no go en heb je echt te weinig licht. Dan kun je altijd nog kiezen voor een click-on LED lampje.

7. Houd het kort!

Laatste tip: houd het kort! Een filmpje van 5-10 minuten is meer dan genoeg. Jouw filmpje bewerken doe je trouwens easy peasy in de app van iMovie. De mobiele app heeft weliswaar minder features, maar is zeker de moeite waard als je jouw video snel online wilt hebben.

Shoot!

Heb je nog vragen of extra tips over vloggen met je iPhone? Stel ze gerust in de reacties onderaan dit artikel. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

3 Reacties

 1. Leentje

  Kan je tips geven voor merken van het nodige materiaal (nu enkel van de tripod maar die is niet meer in voorraad). dankjewel!

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Oeh, dat vind ik lastig aangezien ik enkel ervaring heb met de tripod 😉

   Antwoord
 2. Judith

  Heb je ervaring met microfoontjes?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This