Wat kun je doen als je vlucht vertraagd is?

vlucht vertraagd

Mirjam Blanken

1 november 2018


Wat kun je doen als je vlucht vertraagd is?

Wist jij dat zo’n 150.000 passagiers die afgelopen zomer via Nederlandse luchthavens reisden recht hebben op een financiële vergoeding omdat hun vlucht vertraagd was of zelfs geannuleerd werd? In totaal hebben deze passagiers recht op een vergoeding maar liefst 46,2 miljoen euro. En eerlijk is eerlijk: ik liet me tot vandaag ook met een voucher voor een gratis drankje en/of maaltijd afschepen. En dat terwijl ik als goed betalende klant eigenlijk wel verwacht dat mijn vlucht goed geregeld is.

Zo’n vertraging kan je reisplannen namelijk behoorlijk in de war schoppen. Zoals te laat aankomen waardoor je je aansluiting of trein naar huis mist (gevalletje: waar gebeurd verhaal). En wat denk je van hotels die al geboekt zijn (gevalletje: niet zo grappig). Een vergoeding ter compensatie van gemaakte kosten vanwege de vertraging is dan wel zo fijn.

vlucht vertraagd

Airhelp to the rescue!

En die vergoeding regelen kun je dus met een gerust hart overlaten aan Airhelp. Dit internationale claimbureau voor vliegpassagiers helpt met het krijgen van compensatie bij vertraagde, geannuleerde of overboekte vluchten. Sinds de oprichting in 2013 heeft het bedrijf meer dan 800 miljoen euro aan compensatie voor passagiers verwerkt en wereldwijd meer dan zeven miljoen mensen bijgestaan.

Bij een vertraging van 3 uur of meer, of een overboekte vlucht of wanneer je vlucht geannuleerd wordt kan een vergoeding oplopen tot maar liefst 600 euro persoon. Een voorwaarde is wel dat de luchthaven van vertrek zich in de EU bevindt of dat de luchtvaartmaatschappij in de EU is gevestigd. Daarnaast moet de vertraging veroorzaakt zijn door de luchtvaartmaatschappij. Bovendien moet de compensatie binnen drie jaar na de datum van de vertraagde vlucht worden geclaimd. En er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij medische noodgevallen of storm is de vliegtuigmaatschappij niet verplicht te compenseren.

Wil jij ook geld terug bij vertraging van jouw vlucht? Je kunt easy peasy online of via de app je vluchtgegevens doorgeven. Vervolgens controleert Airhelp snel of je geld terug kunt krijgen van de luchtvaartmaatschappij voor jouw vertraagde vlucht. Is dit het geval? Dan is de volgende stap om Airhelp te machtigen de claim voor jou af te handelen. Wanneer de claim wordt toegewezen wordt het bedrag uitbetaald. Wanneer je deze vluchtcompensatie ontvangt, heeft Airhelp recht op servicekosten, die zij in mindering brengen op de compensatie.

Check, check, dubbelcheck…

Heeft jouw vlucht meer dan 3 uur vertraging? Let dan vooral op deze punten.

  1. Bewaar je instapkaart of e-ticket, maar ook documenten die te maken hebben met de vertraging zoals aangeboden alternatieve vluchten.
  2. Vraag het personeel van de luchtvaartmaatschappij om de reden van de vertraging. Tenzij de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden (zoals onweer), zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om compensatie te betalen.
  3. Noteer de tijd van aankomst bij de gate op jouw eindbestemming.
  4. Let goed op bij het aannemen van reisvouchers of aanbiedingen. Deze lijken aantrekkelijk, maar je doet op deze manier mogelijk afstand van je recht op financiële compensatie.
  5. Heb je meer dan 5 uur vertraging? Als je niet verder wilt reizen, heb je de mogelijkheid om een terugbetaling en een retourvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt te vragen als dit nodig is.
  6. Als u moet overnachten in afwachting van een andere vlucht naar uw bestemming, moet de luchtvaartmaatschappij alle redelijke kosten voor accommodatie en vervoer van en naar de luchthaven dekken.
  7. Bewaar alle bonnetjes van extra uitgaven als gevolg van de vertraging. Voor internationale vluchten, zelfs binnen de EU, kunt u extra gemaakte kosten terugvragen die zijn ontstaan als gevolg van uw vertraagde vlucht.

Zet deze handige reis app nog even op je telefoon…

Go places!

Ik ben benieuwd: heb jij weleens te maken gehad met zo’n lange vertraging? En heb je toen compensatie aangevraagd? Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This