Deze glutenvrije en vegan appeltaart is zo lekker! Ik maakte de appeltaart in een handomdraai vegan (en dus lactosevrij en zuivelvrij) door simpelweg te kiezen voor plantaardige roomboter. De bodem is gemaakt van onder andere flink wat amandelmeel. In combinatie met de roomboter heeft deze taart hierdoor een lekkere smeuïge bite gekregen die je eigenlijk gewoon doet denken aan amandelspijs. You gotta love the good stuff!
Voor dit recept heb ik de plantaardige roomboter van Flora Plant gebruikt. Deze smaakt niet alleen zoals ‘gewone’ roomboter, maar heeft ook dezelfde eigenschappen als roomboter. Perfect om mee te bakken dus! Nice to know: een pakje Flora Plant heeft de helft minder impact op het klimaat dan een pakje roomboter en is verpakt in een biologisch afbreekbare wikkel die volledig vrij is van plastic. En eerlijk is eerlijk, vaker kiezen voor plantaardig wordt zo wel heel makkelijk en lekker!
Ook lekker: deze vegan no bake chocoladetaart met koekjesbodem!
Wat heb je nodig?
Voor een glutenvrije en vegan appeltaart voor 8 personen
Voor het deeg
175 gr ongezouten plantaardige roomboter van Flora Plant
175 gr havermeel*
225 gr amandelmeel*
rasp van een biologische citroen (de helft)
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
3 el aquafaba**
100 gr kokosbloesemsuiker
Wist je dat haver van nature glutenvrij is? Dit wil niet zeggen dat de havermout die je koopt dat per definitie ook is. Tijdens de verwerking en productie van haver komt het namelijk in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Scan dus altijd even de verpakking. Producten die glutenvrij zijn herken je aan het glutenvrij logo.
*Havermeel maak je eenvoudig zelf. Net zo makkelijk en goedkoper! Bovendien is kant-en-klare havermeel vaak niet glutenvrij. Wil je zeker weten dat jouw appeltaart geen gluten bevat? Koop dan havermout met het glutenvrij logo en maal dit in je blender of keukenmachine tot meel. Voor amandelmeel geldt hetzelfde. Een zak blanke amandelen is vaak goedkoper dan een zakje amandelmeel.
**Say what? Aquafaba is simpelweg het kookvocht van kikkererwten en wordt gebruikt als alternatief voor eieren in recepten. Door dit ‘vegan eiwit’ te gebruiken word je beslag of deeg stukken luchtiger. Je kunt aquafaba maken door zelf kikkererwten te koken, maar een potje kikkererwten kan ook. Check dan wel even het zoutgehalte.
Voor de vulling
4 appels, in blokjes of plakjes gesneden
rasp van een biologische citroen (de helft)
2 tl kaneelpoeder
2 tl koekkruiden
2 el kokosbloesemsuiker
snufje zout
50 gr havermout
Voor de karamel saus
150 gr dadels, zonder pit
4 el kokosmeel
250 ml water
2 tl vanillepoeder
een snufje zout
een bakvorm ∅ 18cm
bakpapier
Zo ga je te werk
Zo maak je de vegan appeltaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed je springvorm met bakpapier en vet de randen vervolgens in met plantaardige roomboter.
- Maal in je keukenmachine de havermout en amandelen tot meel.
- Voeg hieraan de overige ingrediënten voor de bodem toe en mix dit in een keukenmachine tot deeg.
- Gebruik 2/3 van het deeg om in de springvorm een bodem met een opstaand randje te maken.
- Schil de appels en snijd deze in blokjes of plakjes.
- Meng de appel met de citroenrasp, kokosbloesemsuiker, een snufje zout, de kaneel en de koekkruiden.
- Verdeel dit mengsel over de bodem.
- Meng het restant van het deeg met 50 gram havermout en wrijf er grove kruimels van.
- Verdeel de kruimels over de taart.
- Bak jouw glutenvrije en vegan appeltaart 30-35 minuten in de oven.
Zo maak je de karamel saus
- Doe alle ingrediënten voor de karamel saus in je keukenmachine.
- Mix de ingrediënten tot je een super gladde saus hebt.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze glutenvrije en vegan appeltaart te maken? Laat je creatie zien op social media enn tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Ziet er super lekker uit!
Naast gluten, melk, lactose, soja en ei intolerantie heb ik ook een noten allergie. Dus zou ik het amandelmeel kunnen vervangen door bv boekweit en rijstmeel, of veranderd dat de samenstelling en textuur zodanig dat ie niet meer lekker is?
Hoor graag je idee hierover!