De lekkerste glutenvrije en vegan chocolade koekjes (met een vleugje zeezout)
This is good! Na het geslaagde recept voor vegan fudge taart met tahin dook ik ook maar meteen de keuken in om deze vegan chocolade koekjes te bakken met sesamzaadpasta. Tahin (ook wel tahini genoemd) is pasta met een nootachtige smaak, gemaakt van sesamzaad. Tip van de dag: ga voor de biologische variant die enkel gemaakt is van sesamzaad. En wist je dat bakken zonder eieren best prima lukt? Eieren kun je namelijk easy peasy vervangen door een plantaardig eitje te maken.
En zo maak je een plantaardig eitje
Een ei kun je vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels lauwwarm water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Daarna kun je jouw ‘plantaardige eitjes’ gewoon gebruiken zoals in het recept omschreven staat.
Ook lekker: vegan rocky road!
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer ? vegan chocolade koekjes
75 ml gesmolten kokosolie (ongeveer 3 eetlepels)
100 gr tahin (sesamzaadpasta)
60 gr kokosbloesemsuiker
100 gr glutenvrije havermeel*
75 gr amandelmeel**
75 gr pure chocolade, in stukjes gehakt
1 plantaardig eitje
2 el maizena
1 tl wijnsteenbakpoeder
grof zeezout
* Van havermout maal je eenvoudig meel in je blender of keukenmachine.
** Again: ook amandelmeel kun je zelf malen van witte amandelen.
oven
bakplaat
bakpapier
keukenmachine
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de kokosolie, de tahin en de kokosbloesemsuiker in je keukenmachine goed door elkaar.
- Voeg vervolgens het plantaardige ei toe en meng nog even goed.
- Voeg tot slot het havermeel, amandelmeel, de maizena, een snuf zout en het bakpoeder erbij. Mix dit nog even goed door.
- Voor de finishing touch (en omdat het gewoon lekker is) doe je de stukjes chocolade erbij en roer je deze nog even goed door het mengsel.
- Verdeel het koekjesdeeg in 15 porties. Dit is ongeveer 1 eetlepel per koekje, oftwel 40 gram per chocolade koekje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep de bolletjes erop.
- Druk het deeg voorzichtig wat platter met een spatel.
- Bak de koekjes in een kwartiertje goudbruin.
- Strooi meteen wat zeezout over ieder koekje.
- Laat de koekjes vervolgens goed afkoelen, want wanneer ze nog warm zijn vallen ze snel uit elkaar.
- Bewaar de vegan chocolade koekjes in een luchtdicht afgesloten bakje.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze vegan chocolade koekjes te maken? Laat je creatie zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest
0 reacties