Dit vegan havermout taartje met blauwe bessen is één van de eerste recepten die ik maakte voor Eat.Pure.Love. En een lief klein en gezond taartje als ontbijt, wie wil dat nu niet? Deze gebakken havermout kun je trouwens prima de avond van te voren al maken. Je schuift deze baked oatmeal de volgende ochtend zo de oven. En stiekem is het best een goed idee om havermout een nachtje te laten weken. Op deze manier wordt namelijk een deel van het aanwezige fytinezuur afgebroken. Een heerlijk en warm begin van je dag. Enjoy!
Wist je dit over haver?
- Haver heeft een kalmerende werking. Dit kalmerende effect wordt toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver.
- Haver bevat water oplosbare vezels. Deze vezels hebben een gunstige invloed op de darmflora. De in de darm aanwezige goede bacterien gebruiken deze vezels namelijk als voeding.
- De glycemische index (GI) van havermout is ongeveer 50. De GI zegt iets over de snelheid van koolhydraatvertering in de darm en als glucose in het bloed wordt opgenomen. De ‘trage suikers’ in havermout worden geleidelijk afgegeven aan het bloed waardoor er geen pieken en dalen ontstaan. Bye, bye suikerdipjes, hello energy!
- Havermout is rijk aan tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, hogere pijngevoeligheid en tekort aan slaap.
Wat heb je nodig?
voor 1 royaal vegan havermout taartje
2 el (glutenvrije) havervlokken
4 el (glutenvrije) havermout
2 el amandelmeel (of boekweitmeel)
snufje zout
1/4 tl bakpoeder
75 ml plantaardige melk
1 el ahornsiroop
1/2 tl vanille-extract
een handjevol blauwe bessen
optioneel: witte amandelpasta
Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de havervlokken, de havermout, het amandelmeel en het zout in een mengkom.
- Voeg vervolgens de amandelmelk, de ahornsiroop en het vanille-extract toe. Meng dit goed door.
- Laat dit mengsel even staan.
- Voeg vlak voordat het havermout ontbijtje de oven in gaat de bakpoeder toe. Roer nog even goed door.
- Nu kun je voorzichtig de blauwe bessen erdoor roeren.
- Giet het mengsel in een klein taartvormpje en zet deze in de oven.
- Bak in 20-25 minuten je havermout taartje goudbruin.
- Heerlijk met een dot witte amandelpasta als topping.
Hoi!
Lekker zeg.
Kan ik ook gewoon alleen havermout gebruiken?
Dankjewel!
Wat een super mooie, lekkere en eenvoudige recepten.
Dank je wel