Vegan havermout taartje met blauwe bessen

Vegan havermout taartje met blauwe bessen

Mirjam Blanken

21 oktober 2017


Dit vegan havermout taartje met blauwe bessen is één van de eerste recepten die ik maakte voor Eat.Pure.Love. En een lief klein en gezond taartje als ontbijt, wie wil dat nu niet? Deze gebakken havermout kun je trouwens prima de avond van te voren al maken. Je schuift deze baked oatmeal de volgende ochtend zo de oven. En stiekem is het best een goed idee om havermout een nachtje te laten weken. Op deze manier wordt namelijk een deel van het aanwezige fytinezuur afgebroken. Een heerlijk en warm begin van je dag. Enjoy!

Wist je dit over haver?

  • Haver heeft een kalmerende werking. Dit kalmerende effect wordt toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver.
  • Haver bevat water oplosbare vezels. Deze vezels hebben een gunstige invloed op de darmflora. De in de darm aanwezige goede bacterien gebruiken deze vezels namelijk als voeding.
  • De glycemische index (GI) van havermout is ongeveer 50. De GI zegt iets over de snelheid van koolhydraatvertering in de darm en als glucose in het bloed wordt opgenomen. De ‘trage suikers’ in havermout worden geleidelijk afgegeven aan het bloed waardoor er geen pieken en dalen ontstaan. Bye, bye suikerdipjes, hello energy!
  • Havermout is rijk aan tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, hogere pijngevoeligheid en tekort aan slaap.

Wat heb je nodig?

voor 1 royaal vegan havermout taartje

2 el (glutenvrije) havervlokken
4 el (glutenvrije) havermout
2 el amandelmeel (of boekweitmeel)
snufje zout
1/4 tl bakpoeder
75 ml plantaardige melk
1 el ahornsiroop
1/2 tl vanille-extract
een handjevol blauwe bessen
optioneel: witte amandelpasta

Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de havervlokken, de havermout, het amandelmeel en het zout in een mengkom.
  3. Voeg vervolgens de amandelmelk, de ahornsiroop en het vanille-extract toe. Meng dit goed door.
  4. Laat dit mengsel even staan.
  5. Voeg vlak voordat het havermout ontbijtje de oven in gaat de bakpoeder toe. Roer nog even goed door.
  6. Nu kun je voorzichtig de blauwe bessen erdoor roeren.
  7. Giet het mengsel in een klein taartvormpje en zet deze in de oven.
  8. Bak in 20-25 minuten je havermout taartje goudbruin.
  9. Heerlijk met een dot witte amandelpasta als topping.

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Hoi!

    Lekker zeg.

    Kan ik ook gewoon alleen havermout gebruiken?

    Dankjewel!

  2. Wat een super mooie, lekkere en eenvoudige recepten.
    Dank je wel

Trackbacks/Pingbacks

  1. 5 vegan ontbijtjes getest | Bewust leven - […] waren heerlijk, maar of ik ze snel weer als ontbijt zou maken? Nee, dat niet. Ik gebruikte dit recept…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This