Vegan kapsalon met zoete aardappelfriet en homemade knoflooksaus
Hoppa! Deze vegan kapsalon met zoete aardappelfriet stond al heel lang op mijn ’to make lijstje’. Iedere zichzelf respecterende snackbar serveert tegenwoordig wel de welbekende Rotterdamse kapsalon. Oftewel: een grote bak friet bedekt met een flinke laag kaas, vlees en vooral knoflooksaus. En als je mazzel hebt vind je ook nog een blaadje sla of rauwkost. Nu begrijp je meteen waarom je na zo’n ‘caloriebom’ voor een week genoeg gegeten hebt…
The story behind…
En dat patatje Kapsalon heeft zijn naam te danken aan meneer Gomes, de eigenaar van een Rotterdamse (je raadt het al) kapsalon. Zijn favoriete bestelling bij de shoarmazaak in de buurt? Alles wat hij lekker vond in een aluminium bak. Aangezien deze kapper regelmatig dit gerecht bestelde, kreeg het al snel de naam ‘kapsalon’.
Picture this: een flinke bak patat, met daar overheen een laag shoarma, verstopt onder een laag kaas. Vervolgens wordt deze bak even onder de grill gezet, zodat de kaas kan smelten en komt er voor de vorm nog wat sla, komkommer en tomaatjes overheen. Gevolgd door knoflooksaus en sambal. Wanneer je de standaard kapsalon naar binnen werkt weet je trouwens zeker dat je minimaal 1500 Kcal binnen hebt gekregen… Dat moet beter en liever ook wat gezonder en plantaardiger kunnen toch?
Wat heb je nodig?
Voor 2 vegan kapsalons
zoete aardappelfriet (deze kun je kant-en-klaar kopen of snijden van 2 middelgrote zoete aardappels)
een bakje vegetarische kip-shoarma (falafel is ook erg lekker)
2 plakjes vegan kaas
10 snacktomaatjes, in stukjes gesneden
een halve komkommer, de zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
2 handjes fijngesneden ijsbergsla
een halve rode ui, gesnipperd
sambal oelek naar smaak
Voor de vegan knoflooksaus
4 flinke el vegan mayonaise
sap van een halve citroen
2 teentjes knoflook, uitgeperst
snuf zout en peper
1 el bieslook (vers of gedroogd)
Een Aerofryer! Hierin bakte ik op een gezonde manier mijn zoete aardappelfriet in 10 minuten heerlijk knapperig.
Zo ga je te werk
- First of! Maak de vegan knoflooksaus.
- Doe alle ingrediënten voor de vegan knoflooksaus in een kommetje en mix goed door elkaar. That’s all!
- Bak de frietjes in de Aerofryer in 10 minuutjes knapperig. In de oven kan natuurlijk ook.
- Bak ondertussen de vegetarische kip-shoarma klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe de frietjes in een ovenschaal (vergeet die aluminium bakjes) en strooi er wat zout over.
- Verdeel de gebakken vegan shoarma hierover en bedek met wat vegan kaas.
- Zet dit een minuut of vijf onder de grill tot de kaas gesmolten is. Let op: vegan kaas smelt niet zo makkelijk.
- Verdeel de sla, de gesnipperde rode ui en de stukjes komkommer en tomaat hierover.
- Maak tot slot jouw vegan kapsalon af met knoflooksaus en sambal.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze vegan kapsalon te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Oh dit vind ik bij de Vegan Junkfood Bar altijd zo lekker! Ga het zeker proberen te maken 🙂
Vandaag gemaakt, en het was heerlijk!