Glutenvrije en vegan kerstkoekjes
I love Christmas! En kerst zonder homemade koekjes kan natuurlijk niet. Dit jaar besloot ik te gaan voor glutenvrije en vegan kerstkoekjes. Nu zijn koekjes zonder gluten zijn al een flinke uitdaging. En glutenvrije koekjes zonder ei en/of roomboter zijn nog net iets lastiger te maken. Maar het is gelukt! En mocht je deze koekjes willen maken en heb je nu juist geen appelmoes in huis? Geen nood! Ik heb een handig lijstje toegevoegd met hoe je een eitje kunt vervangen in dit recept. Enjoy!
Een ei vervangen doe je zo!
- Maak een plantaardig ei (flax egg). Gebruik hiervoor 1 eetlepel gebroken lijnzaad en meng dit met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten staan.
- Vervang je ei door 3 eetlepels notenpasta of pindakaas.
- Of gebruik een halve geprakte banaan.
- Vervang je eitje door 50 gr appelmoes.
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 25 vegan kerstkoekjes
150 gr Medjoul dadels, zonder pit
200 gr witte amandelen, gemalen tot meel
125 gr boekweitmeel (of havermeel)
50 gr gesmolten kokosolie
100 ml ahornsiroop
1 plantaardig ei naar keuze (ik gebruikte appelmoes)
2 tl koekkruiden
een halve theelepel vanillepoeder
2 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zout
een reep pure chocolade
een handje kokosrasp
keukenmachine
uitsteekvormpjes
deegroller
bakplaat bekleed met bakpapier
Zo ga je te werk
- Ontpit de dadels en week deze 10 minuutjes in lauwwarm water.
- Smelt de kokosolie au bain marie.
- Doe de dadels en de kokosolie samen met de ahornsiroop en de appelmoes in je keukenmachine. Mix dit tot een vloeibaar mengsel.
- Voeg de amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder, vanillepoeder, koekkruiden en een snufje zout toe.
- Meng nog even goed door in je keukenmachine.
- Het mengsel blijft vrij plakkerig, maar probeer er toch een deegbal van te maken en leg deze eerst even een uurtje in de koelkast. Je deeg is dan een stuk handelbaarder.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Strooi wat boekweitmeel op je werkblad om plakken tegen te gaan.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van 1 cm. Als het nog teveel plakt, kun je een vel bakpapier op het deeg leggen en vervolgens rollen. Werkt prima!
- Pak je uitsteekvormpjes en steek de koekjes uit. Leg de koekjes nu op de bakplaat bekleed met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes.
- Bak de vegan kerstkoekjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze goed afkoelen.
- Maak nu de frosting. Chocolade smelten, strooi er wat kokosrasp overheen.
In een goed afgesloten pot kun je de koekjes 3-4 dagen bewaren.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’