Of je nu een vegetariër, flextariër of veganist bent, een lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt, gewoon minder vlees wilt eten of juist meer op de plantaardige en milieuvriendelijke tour gaat. Dat maakt lekker helemaal niets uit. Een ding is zeker: vegan kookboeken zijn voor alle bovengenoemde situaties een bron van inspiratie. Deze vegan kookboeken laten stuk voor stuk zien hoe lekker en vooral hoe eenvoudig 100% plantaardig koken is. De meestgestelde vraag aan mij is inmiddels hoe je eieren kunt vervangen in een recept. Geloof me, in deze selectie kookboeken vind je voldoende informatie over dit en andere ‘probleempjes’ waar je tegen aan loopt wanneer je besluit om vaker plantaardig te eten. Dit zijn mijn favoriete vegan kookboeken!
1. Oh she glows door Angela Liddon
Dit kookboek Oh she glows is voor iedereen die meer plantaardig wil eten een aanrader. Angela Liddon is niet alleen schrijfster, maar ook fotografe, receptontwikkelaar en oprichtster van OhSheGlows.com, een website met voedzame, plantaardige recepten die maandelijks door miljoenen (!) mensen wordt bezocht. Haar recepten verschenen bovendien in internationale tijdschriften zoals The Telegraph, The Guardian en The Kitchn.
De recepten die Angela deelt in haar boek zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens simpel te maken. Je hebt geen chef kok skills of uren van je kostbare tijd nodig om de recepten te maken. Bovendien fabriceer je zelf eenvoudig dagmenu’s. De 9 hoofdstukken zijn handig ingedeeld in categorieën zoals ontbijt, tussendoortjes, hoofdgerechten, koeken en repen, nagerechten en homemade basisingrediënten. Ook fijn: bij de recepten vind je allergie informatie. Zo kun je ook met dit boek aan de slag als je gluten, soja of noten mijdt. Overigens bleef ik wel hangen bij het hoofdstuk koekjes en repen. De ontbijtkoekjes met pindakaas en jam gaan hier op het ‘to bake’ lijstje!
Kaas is iets wat ik overigens makkelijk kan laten staan en eigenlijk ook niet mis. Maar toen ik het recept voor spicy nacho’s met kaassaus zonder kaas zag, begon ik toch te watertanden. Vegan recepten zijn sowieso een uitkomst wanneer je zuivelvrij wilt of noodgedwongen moet eten. Naast mijn allergie voor zuivel, zet ik trouwens ook grote vraagtekens bij de bio-industrie. Deze vegan kaassaus is ook nog eens diervriendelijk. Wat mij betreft een win-win situatie!
2. Lisa goes vegan door Lisa Stel
De goedlachse Lisa Stel kennen we natuurlijk al een tijdje van haar gelijknamige blog Lisa goes vegan. Hier deelt zij trouwens niet alleen heerlijke vegan recepten en hotspots, maar schrijft ze ook inspirerende en persoonlijke artikelen die je behoorlijk aan het denken zetten. Lisa valt voor mij trouwens absoluut in de categorie relaxte veganist. Tijdens een event vroeg ik haar wat ze vond van het massaal delen van het welbekende filmpje van het Belgische slachthuis. En ondanks dat ze dit verschrikkelijk vindt, gooit ze geen olie op het vuur door het filmpje nogmaals het wereld wijde web op te slingeren. Dat dierenleed bestaat en niet zomaar voorbij is, daar is zij zich van bewust. Maar liever legt ze haar focus op de positieve en mooie kanten van het vegan zijn.
In haar boek legt Lisa uit hoe ze stap voor stap van carnivoor naar veganist is gegaan. Want overstappen naar een 100% plantaardig voedingspatroon is natuurlijk niet in één dag gepiept. Om deze reden legt Lisa de focus voornamelijk op plantaardig eten. Vind je dan enkel recepten in haar boek? Nope! Lisa geeft praktische tips, want hoe ga je als veganist uit eten? En wat is handig om standaard in je voorraadkast te hebben? En hoe eet je vegan als je weinig budget hebt? Ook fijn: Lisa is een groot voorstander van vers, pure en onbewerkte producten. Een ‘nepburger’ op zijn tijd moet kunnen, maar een voorstander van 1-op-1 dierlijke producten vervangen? Nee, dat is Lisa niet. En gelukkig maar! Anders had dit plantaardige kookboek boordevol vegan recepten er natuurlijk nooit geweest.
3. Thug Kitchen door Michelle Davis en Matt Holloway
Eat like you give a f*ck! Aldus het motto van het schrijversduo Michelle Davis en Matt Holloway van de vegan foodblog Thug Kitchen. De enorme populariteit van Thug Kitchen begon in Amerika via hun website waar ze mensen inspireren groenten te eten en gezonder te leven. Thug Kitchen staat met beide benen op de grond: geen gezeur, moreel geleuter en hun eerste kookboek is volgestopt met meer dan 100 vegan recepten. En,…gewone mensentaal, recht voor z’n raap en vooral duidelijk. Maar ook simpele kooktechnieken zonder exclusieve kookapparaten. Geen bullshit over gezond eten (ketchup en pizza’s zijn geen groenten). Geen afhaalrestaurants meer en de vershoek in de supermarkt is bij dit vegan kookboek niet meer te vermijden.
4. VEGAN – Het kookboek door Jean-Christian Jury
Dit kookboek is de meest complete verzameling traditionele en authentieke vegan recepten. Jean-Christian Jury is een vegan en raw-food-chef uit Toulouse die ook wel van reizen houdt. Dit prachtige boek bevat zo’n 450 gerechten van over de hele wereld. Jean-Christian Jury bezocht meer dan 100 landen en leerde daar over nieuwe ingrediënten en technieken. Deze nam hij mee naar huis en bouwde ze om tot maakbare recepten voor de thuiskok. De plantaardige recepten zijn verassend, maar niet te moeilijk om te maken. En of je nu dagelijks vegan of vegetarisch eet, of zo nu en dan: dit is het boek dat je nodig hebt voor overheerlijke gerechten en eindeloze inspiratie!
5. Easy Vegan door Sanne van Living the green life
In Easy Vegan laat Sanne je zien hoe je met een plantbased lifestyle altijd in een handomdraai healthy kunt eten. Dit kookboek bevat 24/7 recepten. Van ontbijt tot diner en snelle snacks tot slimme on-the-go tips. Het boek is voor iedereen die altijd vegan wil eten of het juist een keertje wil uitproberen.
In huize Eat.Pure.Love houden we nogal van makkelijke en lekkere recepten, dus toen ik het boek van Sanne van Living The Green Life doorbladerde, bleef ik al snel hangen bij dit recept voor een vegan stoofpotje met zoete aardappel. Gewoon een kwestie van alle ingrediënten afmeten, eventueel snijden en vervolgens klaarzetten. Hoppa, alles in de pan en sudderen maar. I like! De recepten in Easy Vegan zijn stuk voor stuk plantaardig en de meeste ook nog eens glutenvrij. Komt nog bij dat de recepten er allemaal ook nog eens ‘finger licking good’ uitzien. En de bountytaart gaat hier op het to bake lijstje hoor!
6. Vegan. door Kyra de Vreeze
Kyra de Vreeze is natuurgeneeskundig therapeut, chef en foodfotograaf. Ze schrijft en fotografeert voor verschillende tijdschriften, ontwikkelt plantaardige recepten, werkt samen met bekende (inter)nationale food- en lifestyle-brands en blogt op www.kyraskitchen.com. Kyra de Vreeze is een pionier op het gebied veganistisch eten en maakt heerlijke, voedzame plantaardige gerechten. Meestal simpel, soms decadent, maar altijd met pure ingrediënten. Liefst van het seizoen. Haar boek vegan. geeft volop groene inspiratie en staat vol prachtige foodfotografie. Met de favoriete ontbijtjes, lunchgerechten, snacks, avondmaaltijden en desserts uit Kyra’s Kitchen.
7. Vegan for friends door Alexander Groshberg
Voor deze originele vegan gerechten moet je bij chef-kok Alexander Gershberg zijn. In dit kookboek vind je traditionele recepten die stuk voor stuk gemaakt worden met onbewerkte en pure ingrediënten, zonder vlees en kaas te imiteren. Maar Vegan for friends is meer dan een kookboek: het is ook een spannende reis vol verhalen achter de recepten. In ieder hoofdstuk gaat Alexander in op een ander thema met een aparte kookstijl. Van de traditionele Russische keuken van zijn moeder en Joods comfortfood dat hij van zijn oma in Israël leerde koken , tot de Midden – Oosterse keuken waarmee hij is opgegroeid.
8. Vegan smaaksouvenirs door Jolijn Pelgrum & Sjoerd Scholten
Plantaardig eten wordt met de dag populairder. Inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten zijn dan ook meer dan welkom. Zoals deze vegan pindasoep met gember en zoete aardappel die je vindt in het kookboek van Jolijn en Sjoerd. Jolijn ken je misschien van vegadutchie.nl en vriendlief runt dan weer de blog samgreens.nl. Match made in heaven zo blijkt, want deze 2 reislustige tortelduifjes hebben de handen ineen geslagen en hebben de fijnste recepten uit hun reizen gebundeld in een kookboek. Hun boek Vegan smaaksouvenirs is vanaf eind januari verkrijgbaar. En hoe fijn is dit? Ondanks dat het boek vol staat met wereldgerechten, zijn de ingrediënten gewoon te koop bij de supermarkt. Van Thaise pad thai tot Sri Lankaanse curry, je vindt in dit vegan kookboek maar liefst 75 plantaardige recepten.
Jolijn en Sjoerd maakten 75 vegan wereldrecepten. Vegan smaaksouvenirs voert je mee langs gerechten uit verschillende landen en laat zien hoe je deze vegan varianten gemakkelijk thuis kunt maken. De ingrediënten voor deze recepten koop je gewoon in de supermarkt. Vegan smaaksouvenirs bevat klassieke en verrassende wereldgerechten, waaronder Thaise pad thai, Surinaamse roti, Sri Lankaanse curry, maar ook de club sandwich en perfecte BBQ burger komen aan bod. Uiteraard allemaal helemaal plantaardig!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Leuke blog! Zelf geen veganist, eet af en toe veganistisch, maar ik laat me ook graag inspireren door Deliciously Ella! Leuk en toegankelijk boek met heerlijke recepten!
Oh hoe kan ik haar nu ‘vergeten’? Dat is inderdaad een fijn boek, maar ik dacht alleen vega en niet vegan ?
Liefs Mirjam